Η Εταιρεία Περιγεννητικής Ιατρικής Κύπρου, εναρμονιζόμενη με τις οδηγίες της Αμερικανικής Παιδιατρικής Εταιρείας, των Ευρωπαϊκών Περιγεννητικών Εταιρειών, του CDC και του Υπουργείου Υγείας της Κύπρου, συστήνει:
α) εμβολιασμό των εγκύων με τον ετήσιο αντιγριπικό εμβολιασμό σε οποιοδήποτε τρίμηνο της κύησης, των ανεμβολίαστων λεχωίδων και των μητέρων που θηλάζουν
β) εμβολιασμό των εγκύων με το εμβόλιο διφθερίτιδας-τετάνου-κοκκύτη (DTaP), σε κάθε εγκυμοσύνη μεταξύ 27-36 εβδομάδων κύησης
Η χορήγηση του εμβολίου στη μητέρα μετά τον τοκετό δεν παρέχει ανοσία στο βρέφος.
Ο εμβολιασμός του περιβάλλοντος του παιδιού για κοκκύτη μπορεί να είναι αποτελεσματικός, έχει όμως δυσκολίες στον συντονισμό, κοστίζει περισσότερο και εκτός τούτου δεν αντιμετωπίζονται οι απρόβλεπτες επαφές του νεογνού και του μικρού βρέφους.
Ο εμβολιασμός πριν τη σύλληψη δεν καλύπτει το νεογνό και πρέπει να επαναληφθεί μεταξύ 27 και 36ης εβδομάδος κύησης.
Ο εμβολιασμός, αν απαιτηθεί να γίνει πολύ νωρίς στην εγκυμοσύνη, πρέπει να επαναληφθεί στο τρίτο τρίμηνο της κύησης.
Τα συνιστώμενα εμβόλια είναι ασφαλή και αποτελεσματικά στην κύηση, σύμφωνα με διεθνή επιστημονικά δεδομένα. Aποτελούν βασικό μέτρο προστασίας της μητέρας, εμβρύου και του βρέφους μέχρι την έναρξη του εθνικού εμβολιαστικού προγράμματος.
Επιπρόσθετα, η ΕΠΙΚ συνιστά τον αντιγριπικό εμβολιασμό των παιδιών από 6 μηνών έως 15 ετών, με προτεραιότητα στις ευάλωτες ομάδες.
Η επιτακτική ανάγκη για εμβολιασμό εντείνεται λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού η οποία βρίσκεται σε έξαρση, αλλά και εν όψει της χειμερινής περιόδου και της δεδομένης έξαρσης των ιώσεων. Για περισσότερες πληροφορίες οι γονείς καλούνται όπως επικοινωνήσουν με τον Προσωπικό Ιατρό, τον Γυναικολόγο ή τον Παιδίατρο τους.