ΕΡΕΥΝΑ: Πενταπλάσιος κίνδυνος ψύχωσης με τις παράνομες αμφεταμίνες «σπιντ» – Σοκάρουν τα αποτελέσματα της μελέτης

Οι άνθρωποι που κάνουν παράνομη χρήση αμφεταμινών γνωστών ως «σπιντ» αντιμετωπίζουν πέντε φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν ψύχωση, όπως δείχνει μία νέα επιστημονική έρευνα από την Ταϊβάν. Ο κίνδυνος αφορά όλες τις ηλικίες, αλλά είναι πιο αισθητός στις γυναίκες.

Η εκτιμώμενη χρήση τέτοιων ναρκωτικών ουσιών, παγκοσμίως, είναι κάτω του 1%, αλλά περίπου ο ένας στους δέκα χρήστες εθίζεται, κάτι που μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία του, προκαλώντας, μεταξύ άλλων, συμπτώματα τύπου σχιζοφρένειας, με παράνοια, ακρόαση ανύπαρκτων φωνών και ψευδαισθήσεις. Αυτά τα ψυχωτικά επεισόδια, συνήθως, υποχωρούν μετά από μερικές ημέρες, αλλά στο 15% των χρηστών μπορεί να επιμείνουν ακόμη και για χρόνια.

Τα συμπεράσματα

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη δρα Σίνθια Γουέι-Σενγκ Λι του Κινεζικού Ιατρικού Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό για θέματα Ψυχικής Υγείας «Evidence-Based Mental Health», ανέλυσαν στοιχεία για 74.600 χρήστες παράνομων αμφεταμινών και 298.400 μη χρήστες (η ομάδα ελέγχου), που είχαν μέση ηλικία 33 ετών και το 84% ήταν άνδρες.

Στη διάρκεια της δεκαετίας που κράτησε η μελέτη διαπιστώθηκε ότι, σε σύγκριση με όσους δεν έκαναν χρήση, οι χρήστες «σπιντ» είχαν συχνότερα κατάθλιψη (2% έναντι 0,4%), άγχος (0,9% έναντι 0,3%), ισχαιμική καρδιακή νόσο (1,3% έναντι 0,8%), γενικά καρδιαγγειακή νόσο (0,8% έναντι 0,4%) και εγκεφαλικά (1,3% έναντι 0,7%).

Οι χρήστες είχαν τουλάχιστον πενταπλάσιο κίνδυνο εμφάνισης ψύχωσης. Η πιθανότητα ψύχωσης ήταν μεγαλύτερη στους άνω των 45 ετών και σε όσους είχαν ιστορικό συλλήψεων για παράνομη χρήση ουσιών, ενώ μειωνόταν σε όσους έκαναν ψυχοθεραπεία για τον εθισμό τους. Οι ερευνητές επεσήμαναν ότι τα «σπιντ» μπορεί να προκαλέσουν ή να επιδεινώσουν σχιζοφρενικά συμπτώματα.