Εξιτήριο πήραν σήμερα δύο παιδιά ηλικίας 17 και 22 μηνών που νόσησαν με ιλαρά, ενώ βρέφος 7 μηνών παραμένει υπό νοσηλεία στο Μακάρειο Νοσοκομείο, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Διευθυντής του Παιδιατρικού Τμήματος του Νοσοκομείου Αβραάμ Ηλία, προσθέτοντας ότι τα κρούσματα ιλαράς που παρουσιάστηκαν μέχρι τώρα ανέρχονται σε πέντε.

«Συνολικά είχαμε πέντε περιστατικά. Μας ανησυχεί από την άποψη ότι μπορεί να γίνει διασπορά στην κοινότητα γιατί ο ιός της ιλαράς είναι ένας ιός που μεταδίδεται πάρα πολύ εύκολα. Επειδή υπάρχει και μια μεγάλη μερίδα πληθυσμού που είναι χωρίς ιστορικό εμβολίου έτσι υπάρχει πάντα ένας κίνδυνος να μεταδοθεί ο ιός αυτός σε άλλα άτομα», είπε ο Δρ. Ηλία.

Όπως ανέφερε και τα πέντε παιδιά είναι χωρίς ιστορικό εμβολιασμού. Το ένα που είναι 7 μηνών, σημείωσε, δεν μπορούσε να κάνει το εμβόλιο λόγω ηλικίας γιατί η πρώτη δόση του εμβολίου γίνεται στην ηλικία των 12 μηνών και ακολουθεί σε λίγους μήνες η δεύτερη δόση, σημείωσε.

Προέτρεψε για εμβολιασμό όσων παιδιών δεν έχουν εμβολιαστεί και είναι στην ηλικία των 12 μηνών, το γρηγορότερο δυνατό για να προστατευτούν από ενδεχόμενη νόσηση.

Όπως εξήγησε ο Δρ Ηλία, το αρχικό κρούσμα αφορούσε ενήλια, που ταξίδεψε στο εξωτερικό και το μετέδωσε στο ένα παιδάκι, ενώ στη συνέχεια κόλλησαν και άλλα δύο παιδιά.

Πρόσθεσε ότι ο εμβολιασμός για ιλαρά είναι περίπου στο 80% που θεωρείται χαμηλό ποσοστό, σημειώνοντας πως «για να ορθώσουμε προστατευτικό τοίχο ανοσίας πρέπει να ξεπεράσει το 95%».

Ανησυχία επικρατεί και στην Ευρώπη για την αύξηση των περιστατικών ιλαράς. Το Υπουργείο Υγείας αναφέρει ότι βρίσκεται σε εγρήγορση και παρακολουθεί τα επιδημιολογικά δεδομένα της Κύπρου αλλά και της Ευρώπης.