ΕΛΕΝΗ ΧΑΡΙΤΩΝΟΣ: Στόχο να καταστεί η πρώτη Κύπρια αστροναύτης – Η Χαβάη ακόμα ένας Σταθμός πριν το Διάστημα

ΕΛΕΝΗ ΧΑΡΙΤΩΝΟΣ: Στόχο να καταστεί η πρώτη Κύπρια αστροναύτης - Η Χαβάη ακόμα ένας Σταθμός πριν το Διάστημα

Άλλη μια σημαντική επιτυχία καταγράφει στο ενεργητικό της η 21χρονη Ελένη Χαρίτωνος, η οποία συνεχίζει το ταξίδι στο όνειρο, ανεβάζοντας ακόμα πιο ψηλά τη χώρα μας στο χάρτη του διαστήματος.

Η νεαρή φοιτήτρια, η οποία ολοκλήρωσε την εκπαίδευση της, ως αναλογική αστροναύτης στον διαστημικό σταθμό LunAres της Πολωνίας, ετοιμάζεται για την επόμενη δύσκολη αποστολή της, η οποία θα την φέρει ακόμα πιο κοντά στην επίτευξη του στόχου της, να καταστεί η πρώτη Κύπρια που θα κατακτήσει το διάστημα.

Συγκεκριμένα, η Ελένη Χαρίτωνος έγινε δεκτή στο Αναλογικό Κέντρο Διαστημικής Εξερεύνησης, HI-SEAS, το οποίο συνεργάζεται με τη NASA και αποτελεί έναν από τους καλύτερους αναλογικούς σταθμούς στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Το HI-SEAS βρίσκεται στις πλαγιές του ηφαιστείου Mauna Loa, στο νησί της Χαβάης, σε υψόμετρο περίπου 8.200 πόδια πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας και διαθέτει χαρακτηριστικά που προσομοιάζουν με το περιβάλλον στον πλανήτη Άρη.

Όπως ή ίδια δήλωσε, η εκπαίδευση στη Χαβάη αρχίζει την 1η Σεπτεμβρίου και αναμένεται να διαρκέσει 28 μέρες, μέσα σε συνθήκες προσομοίωσης, δηλαδή διπλάσιο χρόνο παραμονής, από την τελευταία αποστολή στην Πολωνία.

«Η θέση αυτή, ήταν αποτέλεσμα της παρουσίασης μου ενώπιον συγκεκριμένης επιτροπής, τα μέλη της οποίας αναγνώρισαν αμέσως τις ικανότητες αλλά και το πάθος μου για το διάστημα, δίνοντας μου την ευκαιρία να συνεχίσω το όνειρο μου, στη Χαβάη», ανέφερε η Ελένη Χαρίτωνος αποδεχόμενη την προσφορά του HI-SEAS.

«Το μήνυμα που θέλω να απευθύνω σε όλους τους νέους της ηλικίας μου, είναι ότι δεν πρέπει ποτέ να απογοητευόμαστε. Σίγουρα θα βρούμε, πολλές φορές μπροστά μας, κλειστές πόρτες. Θα πρέπει, λοιπόν, να καταβάλουμε κάθε προσπάθεια για να τις ανοίξουμε, ακόμα και αν χρειαστεί κάποιες φορές να τις ρίξουμε, για να  μπορέσουμε να κάνουμε τα όνειρα μας πραγματικότητα. Γιατί αν εμείς δεν προσπαθήσουμε, τότε κανείς δεν θα ανοίξει τις πόρτες αυτές για εμάς», είπε χαρακτηριστικά.