Εκείνοι που σπάνε το λαιμό τους μερικές φορές λένε ότι τους δίνει προσωρινή ανακούφιση από την ένταση. Ωστόσο, μελέτες υποδεικνύουν ότι το πολύ δυνατό ράγισμα του αυχένα σας μπορεί ενδεχομένως να οδηγήσει σε σπάνια αλλά σοβαρά προβλήματα, όπως το εγκεφαλικό επεισόδιο. Αυτό συμβαίνει επειδή το βίαιο ράγισμα του αυχένα μπορεί να βλάψει τις αρτηρίες που πηγαίνουν στον εγκέφαλό σας.

Σε αυτό το άρθρο, θα εξετάσουμε την επιστήμη πίσω από το ράγισμα του αυχένα, θα μιλήσουμε για τους πιθανούς κινδύνους και τα οφέλη και θα προσφέρουμε ασφαλέστερους τρόπους αντιμετώπισης του πόνου και της δυσκαμψίας του αυχένα. Έτσι, αν είστε περίεργοι για το αν το ράγισμα του αυχένα σας είναι ασφαλές ή όχι, συνεχίστε να διαβάζετε για να μάθετε περισσότερα!

Τι συμβαίνει όταν σπάτε τον αυχένα σας;

Όταν σπάτε τον αυχένα σας, ασκείτε δύναμη στις αρθρώσεις της αυχενικής μοίρας της σπονδυλικής σας στήλης, και συγκεκριμένα στις αρθρώσεις των πλευρικών αρθρώσεων. Αυτές οι αρθρώσεις είναι επενδεδυμένες με αρθρικό υγρό, το οποίο τις λιπαίνει για ομαλή κίνηση. Όταν χειρίζεστε ή τεντώνετε την άρθρωση, η πίεση στο εσωτερικό της μειώνεται, με αποτέλεσμα τα αέρια (όπως το διοξείδιο του άνθρακα και το άζωτο) που είναι διαλυμένα στο αρθρικό υγρό να σχηματίζουν φυσαλίδες.

Ο ήχος που ακούγεται είναι η ταχεία απελευθέρωση αυτών των φυσαλίδων αερίου. Αυτή η διαδικασία ονομάζεται σπηλαίωση. Ο ήχος μπορεί να ποικίλλει σε ένταση και μερικές φορές να συνοδεύεται από μια αίσθηση ανακούφισης ή αυξημένης κινητικότητας στον αυχένα.

Αν και ο ακριβής μηχανισμός του γιατί το ράγισμα του αυχένα σας αισθάνεται καλά σε μερικούς ανθρώπους δεν είναι πλήρως κατανοητός, θα μπορούσε να οφείλεται σε μια παροδική αύξηση του χώρου των αρθρώσεων ή στην απελευθέρωση ενδορφινών, των φυσικών ανακουφιστικών του πόνου του σώματος.

Είναι ασφαλές;

Σε γενικές γραμμές, το περιστασιακό ράγισμα του αυχένα θεωρείται ασφαλές για τους περισσότερους ανθρώπους. Ωστόσο, υπάρχουν πιθανοί κίνδυνοι που σχετίζονται με το συχνό ή έντονο ράγισμα του αυχένα:

  • Κίνδυνος τραυματισμού: Το βίαιο ή ακατάλληλο ράγισμα του αυχένα μπορεί να καταπονήσει τους συνδέσμους και τους μυς του αυχένα σας, οδηγώντας σε πόνο ή τραυματισμό. Μπορεί επίσης να προκαλέσει δυνητική βλάβη στις αρθρώσεις ή τα νεύρα στον αυχένα.
  • Αυξημένη κινητικότητα: Ορισμένες μελέτες υποδεικνύουν ότι το συχνό ράγισμα του αυχένα μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη κινητικότητα των αρθρώσεων, η οποία θα μπορούσε ενδεχομένως να συμβάλει στην αστάθεια του αυχένα.
  • Προσωρινή ανακούφιση: Ενώ το ράγισμα του αυχένα σας μπορεί να προσφέρει προσωρινή ανακούφιση από τη δυσκαμψία ή την ένταση, δεν αντιμετωπίζει την υποκείμενη αιτία της δυσφορίας. Η αναζήτηση κατάλληλης θεραπείας, όπως η φυσικοθεραπεία, ίσως είναι πιο ευεργετική μακροπρόθεσμα.
  • Κίνδυνος εγκεφαλικού επεισοδίου: Ειδικά σε άτομα με ορισμένες προϋπάρχουσες παθήσεις ή παράγοντες κινδύνου. Ωστόσο, τα στοιχεία είναι ασαφή και απαιτούνται περισσότερες έρευνες για την κατανόηση αυτού του πιθανού κινδύνου.

Εάν αντιμετωπίζετε επίμονο πόνο στον αυχένα ή δυσφορία, είναι συνετό να συμβουλευτείτε έναν χειροπρακτικό ή επαγγελματία υγείας για μια σωστή αξιολόγηση και καθοδήγηση σχετικά με ασφαλείς πρακτικές.

Πότε να ζητήσετε ιατρική συμβουλή

Εάν παρουσιάσετε οποιοδήποτε από τα ακόλουθα συμπτώματα μετά το ράγισμα του αυχένα σας, θα πρέπει να αναζητήσετε ιατρική συμβουλή:

  • Σοβαρός ή επίμονος πόνος στον αυχένα
  • Μούδιασμα ή μυρμήγκιασμα στα χέρια ή τα πόδια σας
  • Αδυναμία στα χέρια ή τα πόδια σας
  • Ζάλη ή ίλιγγος
  • Πονοκέφαλοι

Ασφαλείς τρόποι ανακούφισης από την ένταση του αυχένα

Αντί να σπάσετε τον αυχένα σας, σκεφτείτε αυτές τις ασφαλέστερες εναλλακτικές λύσεις για να ανακουφιστείτε από την ένταση του αυχένα:

  • Διατάσεις αυχένα: Οι ήπιες ασκήσεις διατάσεων μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση της ευελιξίας και στην ανακούφιση από την ένταση των μυών του αυχένα σας.
  • Θερμική ή ψυχρή θεραπεία: Η εφαρμογή θερμικών ή ψυχρών επιθεμάτων στον αυχένα σας μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της φλεγμονής και στην καταπράυνση των πονεμένων μυών.
  • Διόρθωση της στάσης του σώματος: Η διατήρηση καλής στάσης του σώματος μπορεί να αποτρέψει τον πόνο και τη δυσκαμψία του αυχένα. Αποφύγετε το σκύψιμο και χρησιμοποιήστε εργονομικά έπιπλα για να στηρίζετε τον αυχένα και την πλάτη σας.
  • Φυσικοθεραπεία: Εάν έχετε χρόνιο πόνο ή δυσκαμψία στον αυχένα, σκεφτείτε να επισκεφθείτε έναν φυσικοθεραπευτή για προσαρμοσμένες ασκήσεις και θεραπείες.

Συμπερασματικά

Ενώ το ράγισμα του αυχένα σας μπορεί να προσφέρει προσωρινή ανακούφιση, είναι σημαντικό να έχετε υπόψη σας τους πιθανούς κινδύνους που ενέχει. Εάν αντιμετωπίζετε επίμονο πόνο στον αυχένα ή άλλα συμπτώματα, είναι καλύτερο να συμβουλευτείτε έναν επαγγελματία υγείας για ακριβή διάγνωση και κατάλληλη θεραπεία.

Πηγή: thewellnesscorner.com