Είναι άνοια ή κατάθλιψη; 5 τρόποι να τα ξεχωρίσουμε στους 70ρηδες

Η άνοια καθώς και η κατάθλιψη παρατηρούνται συχνά στους ηλικιωμένους π.χ..μετά τα 70, όμως δεν είναι πάντα εύκολο να διακρίνουμε ποια από τις δυο καταστάσεις τους ταλαιπωρούν, εξαιτίας των αλληλοεπικαλυπτόμενων συμπτωμάτων.

Με ποιο τρόπο μπορούμε να καταλάβουμε τη διαφορά;

Οι περιπτώσεις ενηλίκων σε προχωρημένη ηλικία π.χ. στα 70 τους που παρουσιάζουν νοητική εξασθένιση είναι ένα αρκετά συχνό φαινόμενο. Πολλές φορές, ωστόσο, είναι δύσκολο να αποφανθούμε εάν η αιτία αυτής της πτώσης είναι η άνοια ή η κατάθλιψη, επισημαίνουν οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ. Και οι δύο διαταραχές παρατηρούνται συχνά στις μεγαλύτερες ηλικίες, ενώ η καθεμιά μπορεί να οδηγήσει στην άλλη.

Η κατάθλιψη στους ηλικιωμένους μπορεί, επιπλέον, να οδηγήσει σε ένα φαινόμενο που ονομάζεται ψευδοάνοια. Πρόκειται για μια φαινομενική έκπτωση των νοητικών λειτουργιών, η οποία συνήθως είναι αποτέλεσμα έλλειψης ενέργειας ή προσπάθειας. Τα άτομα που αντιμετωπίζουν αυτό το πρόβλημα συχνά ξεχνούν, κινούνται αργά και υποφέρουν από έλλειψη κινήτρου, καθώς και νοητική επιβράδυνση.

Remaining Time-0:00

Fullscreen

Mute

Σε αυτούς τους ασθενείς, η κατάθλιψη μπορεί να είναι φανερή ή και όχι. Οι ειδικοί του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, πάντως, διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι που παρουσιάζουν αυτά τα συμπτώματα ανταποκρίνονται ικανοποιητικά σε θεραπείες για την κατάθλιψη. Πιο συγκεκριμένα, έχει παρατηρηθεί ότι, καθώς η διάθεση βελτιώνεται, η ενέργεια, η ικανότητα συγκέντρωσης και η πνευματική λειτουργία ενός ατόμου συνήθως επιστρέφουν στα προηγούμενα επίπεδα.

Οι ειδικοί επισημαίνουν, επιπλέον, ότι, παρά τα κοινά χαρακτηριστικά που μοιράζονται η κατάθλιψη και η άνοια σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, υπάρχουν ορισμένες διαφορές που μας βοηθούν να διακρίνουμε το ένα από το άλλο:

  • Η νοητική εξασθένιση τείνει να εξελίσσεται πιο γρήγορα όταν ένα άτομο υποφέρει από κατάθλιψη, σε σύγκριση με εκείνους που πάσχουν από τη νόσο Άλτσχαιμερ ή άλλου τύπου άνοια
  • Σε αντίθεση με τα άτομα που πάσχουν από τη νόσο Άλτσχαιμερ, τα άτομα με κατάθλιψη συνήθως δεν έχουν συμπτώματα αποπροσανατολισμού
  • Τα άτομα με κατάθλιψη δυσκολεύονται να συγκεντρωθούν, ενώ όσοι πάσχουν από νόσο Άλτσχαιμερ έχουν προβλήματα με τη βραχυπρόθεσμη μνήμη
  • Η γραφή, η ομιλία και οι κινητικές δεξιότητες συνήθως δεν επηρεάζονται από την κατάθλιψη
  • Τα άτομα με κατάθλιψη είναι πιο πιθανό να παρατηρήσουν και να σχολιάσουν τα προβλήματα μνήμης τους, ενώ τα άτομα με Άλτσχαιμερ μπορεί να φαίνονται αδιάφορα για τέτοιες αλλαγές.