Δρ Πέτρος Αγαθαγγέλου: Καμιά ανοχή σε πολιτικές έκπτωσης της επιστημονικής αξίας των γιατρών και της υγείας του λαού

Βαρυσήμαντο μήνυμα προς την πολιτική ηγεσία του τόπου, από τον Πρόεδρο του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) Εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη στον «ΙΑΤΡΙΚΟ ΤΥΠΟ»

O Πρόεδρος του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) Δρ. Πέτρος Αγαθαγγέλου, σε μια εφ’όλης της ύλης συνέντευξη που παραχώρησε αποκλειστικά στην εφημερίδα «ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ» προβαίνει σε αναλυτική ανασκόπηση του χρόνου που πέρασε στον Τομέα της Υγείας και ταυτόχρονα αναφέρεται στα μεγάλα ζητήματα στα οποία ο ΠΙΣ θα δώσει προτεραιότητα μέσα στο 2024.

Ο  Δρ Π. Αγαθαγγέλου αναφέρει ότι «δυστυχώς η χρονιά που πέρασε δεν έφερε τις λύσεις που θα θέλαμε να δούμε» και ταυτόχρονα κατά συγκεκριμένο τρόπο διατυπώνει τις θέσεις του ΠΙΣ για την αντιμετώπιση των μεγάλων ζητημάτων στον  Τομέα της Υγείας τα οποία παραμένουν ανοικτά.

Ο Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος, αναφέρει ότι χωρίς εκσυγχρονιστική διάθεση εκ μέρους της πολιτικής ηγεσίας, χωρίς την αναγνώριση της ανάγκης εισαγωγής νέων σύγχρονων παραγόντων στον τομέα της υγείας που να αξιοποιούν την εμπειρογνωμοσύνη, τεχνογνωσία και επιστημοσύνη των θεσμικών φορέων, δεν μπορεί να οδηγηθεί το σύστημα υγείας -με την ευρύτερη του έννοια- σε μεταρρυθμιστική και βελτιωτική τροχιά και  στέλνει το μήνυμα προς την πολιτική ηγεσία της χώρας ότι  δεν θα επιδείξει ανοχή ούτε ποτέ θα συνηγορήσει σε πολιτικές που οδηγούν σε οικονομικές εκπτώσεις και υποβάθμισης της επιστημονικής αξίας των γιατρών και κατ’ επέκταση της υγείας του λαού.

Ακόμη ο πρόεδρος του ΠΙΣ ανάμεσα σ’ άλλα τονίζει ότι η βιωσιμότητα του ΓεΣΥ περνά μέσα από τη βιωσιμότητα των δημοσίων νοσηλευτηρίων που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά του συστήματος και προσθέτει ότι την ευθύνη παρακολούθησης του βαθμού αποτελεσματικότητας του ΓεΣΥ θα πρέπει να την έχει το Υπουργείο Υγείας και μια δυνητικά ανεξάρτητη αρχή.

Ταυτόχρονα ο Δρ. Πέτρος Αγαθαγγέλου υπογραμμίζει με έμφαση ότι ο ΠΙΣ θα συνεχίσει να υπερασπίζεται σθεναρά τα δικαιώματα, το βιοτικό επίπεδο, την επιστημονική και εργασιακή αξιοπρέπεια των μελών του καθότι με αυτό τον τρόπο θωρακίζεται το υψηλό επίπεδο της ιατρικής στον τόπο μας και διασφαλίζεται η διαρκής αναβάθμιση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών για τους πολίτες.

Αναφέρει ακόμη ότι ο Σύλλογος διαχρονικά επιδιώκει την ισότιμη διασφάλιση των επιπέδων των παρεχόμενων ιατρικών υπηρεσιών προς τους ασθενείς χωρίς καμία διάκριση μεταξύ ιατρών του δημοσίου ή του ιδιωτικού τομέα, ή ιατρών συμβεβλημένων ή όχι με το ΓεΣΥ

Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ

ΤΟΥ ΠΙΣ ΣΤΟΝ «ΙΑΤΡΙΚΟ ΤΥΠΟ»

Παραθέτουμε στη συνέχεια το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του Προέδρου του ΠΙΣ στον «ΙΑΤΡΙΚΟ ΤΥΠΟ»:

ΔΡ ΠΕΤΡΟΣ ΑΓΑΘΑΓΓΕΛΟΥ: Σας ευχαριστώ θερμά για τις ευχές αλλά και για την ευκαιρία που μου δίνετε να προβάλουμε τις θέσεις του ΠΙΣ για τα καίρια ιατρικά ζητήματα και θέματα που αφορούν ευρύτερα τον τομέα της υγείας στον τόπο μας.

Επιτρέψετε μου ν’ αντευχηθώ και ν’ αδράξω την ευκαιρία των εορτών για να ευχηθώ σε όλες και σε όλους υγεία, ευτυχία, ευδαιμονία και επαγγελματική ανέλιξη.

Είναι γεγονός ότι οι γιορτές Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς μας δίνουν μια ευκαιρία ν’ αναλογιστούμε αυτά που έχουν σημασία στη ζωή, επαναβεβαιώνοντας τις θεμελιώδεις ανθρώπινες αξίες που είναι η υγεία, η κοινωνική δικαιοσύνη, η αλληλεγγύη, οι βασικές ελευθερίες και η αγάπη. Ως γιατροί καλούμαστε καθημερινά να επιτελέσουμε ένα ανθρωποκεντρικό έργο αξιοποιώντας στο μέγιστο δυνατό βαθμό τα ισχυρά εργαλεία της ιατρικής επιστήμης και της εμπειρογνωμοσύνης μας.

Σε κάθε εορταστική περίοδο, οι σκέψεις μας είναι στους ασθενείς μας, η υγεία των οποίων δοκιμάζεται και σε όλους τους συναδέλφους ιατρούς που εργάζονται μακριά από τις οικογένειες τους. Στις δύσκολες στιγμές για την υγεία του ο άνθρωπος αναζητά τη συμπαράσταση, την κατανόηση και την ελπίδα. Και οι γιατροί μας, προκειμένου να ανταποκριθούν στο καθήκον, καλούνται πολλές φορές να υιοθετήσουν πολλαπλούς ρόλους που κατά τη διάρκεια των εορτών αποκτούν μεγαλύτερη βαρύτητα.

Ο Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος αναγνωρίζει με αισθήματα υπερηφάνειας και σεβασμού, το σημαντικό αυτό έργο που επιτελούν όλα τα μέλη του από οποιαδήποτε θέση, ειδικότητα ή τομέα υπηρετούν τον τομέα της υγείας και της ιατρικής.

Τέτοια εποχή, κάθε χρόνο, αναλογιζόμαστε τα όσα έχουμε μάθει και τα όσα έχουμε πετύχει κατά τη χρονιά που φεύγει και ταυτόχρονα με καθαρό μυαλό θέτουμε στους στόχους μας για τη χρονιά που έρχεται.

Δυστυχώς η χρονιά που πέρασε δεν έφερε τις λύσεις που θα θέλαμε να δούμε. Λύσεις που θα διόρθωναν στρεβλώσεις του ΓεΣΥ, λύσεις που θα καθιστούσαν πιο δίκαιο τον τρόπο αμοιβής των ιατρών διαχωρίζοντας τις από αυτές των νοσηλευτηρίων, λύσεις που θα απομάκρυναν τον κίνδυνο της εξευτελιστικής υπαλληλοποίησης των συναδέλφων, λύσεις που θα ενίσχυαν τη βιωσιμότητα και τη σωστή λειτουργία των δημοσίων νοσηλευτηρίων με τέτοιο τρόπο που ως η ραχοκοκαλιά του συστήματος θα στηρίξουν και θα ενισχύσουν τη βιωσιμότητα του ΓεΣΥ. Δεν είδαμε επίσης να προχωρά ο εκσυγχρονισμός της νομοθεσίας που διέπει την άσκηση της ιατρικής στην Κύπρο στη βάση των συγκεκριμένων και ολοκληρωμένων εισηγήσεων που πρώτος ο ΠΙΣ υπέβαλε προς το Υπουργείο Υγείας.

Τη χρονιά που πέρασε ο Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος έχει προωθήσει και ενισχύσει τις ευκαιρίες για τη διαρκή εκπαίδευση των μελών του, έχει αναβαθμίσει περαιτέρω τον ρόλο του ως αντιπροσωπευτικού θεσμού των Ιατρών της Κύπρου, έχει συνεργαστεί με τους αρμόδιους φορείς εκεί και όπου απαιτείτο διαφυλάσσοντας ταυτόχρονα τη θεσμική ανεξαρτησία του Συλλόγου, έχει ενισχύσει την αμφίδρομη επικοινωνία με τις Επιστημονικές Εταιρείες για όλα τα ζητήματα που απασχόλησαν τον κλάδο ιδιαίτερα σε ότι αφορά το ΓεΣΥ και έχουμε αναπτύξει έναν διεκδικητικό διάλογο για τα ιατρικά ζητήματα με το Υπουργείο Υγείας, τη Γενική Εισαγγελία, τον ΟΑΥ και τον ΟΚΥπΥ.

Ταυτόχρονα έχουμε αποκαταστήσει τις σχέσεις μας με τους οργανωμένους ασθενείς στη βάση της αρχής ότι οι στόχοι μας για τη διαφύλαξη του επιπέδου του τομέα της υγείας στον τόπο μας είναι κοινοί και ότι μέσα από τη συνεργασία μπορούμε να πετύχουμε πολλά.

Μεταξύ άλλων, έχουμε επίσης, πρωτοστατήσει με συγκεκριμένη και ολοκληρωμένη εισήγηση προς το Υπουργείο για τον εκσυγχρονισμό της νομοθεσίας που διέπει την άσκηση της ιατρικής και ανάμεσα στους νέους μας στόχους είναι η περαιτέρω άσκηση πίεσης ώστε το νέο θεσμικό πλαίσιο να προωθηθεί και να ψηφιστεί από τη Βουλή.

ΟΙ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ

ΤΟΥ ΠΙΣ ΜΕΣΑ ΣΤΟ 2024

  • Προφανώς και το 2024 προφανώς φέρνει μαζί του πολλά ζητήματα και στον Τομέα της Υγείας που  παραμένουν ανοικτά. Σε ποιά θέματα θα δώσετε ως ΠΙΣ προτεραιότητα στη νέα χρονιά;

ΔΡ ΠΕΤΡΟΣ ΑΓΑΘΑΓΓΕΛΟΥ: Ο Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος, θα συνεχίσει ν’ ανταποκρίνεται αποτελεσματικά και με επιστημονική τεκμηρίωση στον θεσμικό του ρόλο και θα συνεχίσει ν’ αγωνίζεται, να προβάλλει και ν’ αναδεικνύει με συνέπεια, σοβαρότητα και μεθοδικότητα τα προβλήματα του ιατρικού κόσμου της Κύπρου.

Σε ότι αφορά τις προτεραιότητες μας για τη νέα χρονιά, μεταξύ πολλών άλλων:

–        Θεωρούμε επιτακτική την ανάγκη εκσυγχρονισμού της νομοθεσίας που διέπει τους Ιατρικούς Συλλόγους και τον ΠΙΣ στη βάση των εισηγήσεων που προτείναμε ως Συμβούλιο Ιατρικού Σώματος προς το Υπουργείο Υγείας.

–        Θεωρούμε επιτακτική την άμεση προώθηση των προβλημάτων που έχουν διαπιστώσει οι Επιστημονικές Εταιρείες και που έχει υιοθετήσει και προωθεί προς επίλυση στο Υπουργείο Υγείας και στον ΟΑΥ ο ΠΙΣ, σε σχέση με στρεβλώσεις στο πλαίσιο εφαρμογής του ΓεΣΥ.

–         Θα πρέπει να εφαρμοστεί επιτέλους ένας αποτελεσματικός εποπτικός μηχανισμός ελέγχου ώστε να μην παρατηρούνται φαινόμενα αυθαίρετης και αδικαιολόγητης επιβολής ποινών και χρηματικών προστίμων στους γιατρούς απο τον ΟΑΥ.

–        Θα πρέπει επιτέλους να τεθεί επι τάπητος ο διαχωρισμός της αμοιβής του γιατρού από την αμοιβή του νοσηλευτηρίου, ώστε ο τρόπος της αμοιβής να καταστεί πιο δίκαιος.

–        Για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του ΓεΣΥ που αποτελεί σημαντικό στόχο του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου, πρέπει να διασφαλιστεί πρωτίστως η βιωσιμότητα των Δημοσίων Νοσηλευτηρίων, ως η ραχοκοκαλιά του συστήματος.  Αυτός είναι και ο κύριος γνώμονας όλων των παρεμβάσεων, εισηγήσεων και προσπαθειών του ΠΙΣ στο πλαίσιο των διαβουλεύσεων του με τους αρμόδιους φορείς και υπηρεσίες.

–        Ο ΠΙΣ θα συνεχίσει να υπερασπίζεται σθεναρά τα δικαιώματα, το βιοτικό επίπεδο, την επιστημονική και εργασιακή αξιοπρέπεια των μελών του καθότι με αυτό τον τρόπο θωρακίζεται το υψηλό επίπεδο της ιατρικής στον τόπο μας και διασφαλίζεται η διαρκής αναβάθμιση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών για τους πολίτες.

–        Τα θέματα που απασχολούν την ιατρική κοινότητα της Κύπρου, τόσο εν συνόλω όσο και κατά ειδικότητες και εργασιακές ομάδες, καταγράφονται από τον ΠΙΣ, αναλύονται επικαιροποιούνται, κωδικοποιούνται και τίθενται δυναμικά ενώπιον της πολιτείας προκειμένου να εξευρεθούν λύσεις.

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥΣ

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ ΥΓΕΙΑΣ

– Μέσα στο 2024 θα έχουμε τις Ευρωεκλογές. Ποιά είναι τα μεγάλα ιατρικά θέματα που απασχολούν τον ιατρικό κόσμο σε Ευρωπαϊκό επίπεδο; 

ΔΡ ΠΕΤΡΟΣ ΑΓΑΘΑΓΓΕΛΟΥ: Η πρόσφατη υγειονομική κρίση που προκάλεσε σε παγκόσμιο επίπεδο πανδημία SARS-CoV-2 ανέδειξε πόσο σημαντικός είναι ο συντονισμός, ιδιαίτερα μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών για την προστασία της υγείας των πολιτών.  Ένα συντονισμός που είναι απαραίτητος όχι μόνο σε περιόδους κρίσεων, αλλά και επί καθημερινής κανονικής βάσεως.

Ήδη σε επίπεδο Παγκυπρίου Ιατρικού Συλλόγου και Επιστημονικών Εταιρειών με τους αντίστοιχους ιατρικούς ευρωπαϊκούς φορείς και αντίστοιχους θεσμούς, υπάρχει στενή συνεργασία κυρίως σε ότι αφορά τη διαρκή εκπαίδευση των ιατρών μας με σεμινάρια αλλά και σε ότι αφορά την παρακολούθηση και επικαιροποίηση κατευθυντηρίων οδηγιών και θεραπευτικών πρωτοκόλλων.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση Υγείας, όπως οικοδομείται από τα αρμόδια όργανα και θεσμούς της ΕΕ, έρχεται να ενισχύσει αυτό το πλαίσιο και να το διευρύνει σε επίπεδο χάραξης πολιτικών σε ένα πλαίσιο μέσα στο οποίο οι χώρες της ΕΕ προετοιμάζονται και αντιμετωπίζουν μαζί τις υγειονομικές κρίσεις, τα ιατρικά εφόδια είναι διαθέσιμα, οικονομικά προσιτά και καινοτόμα, και οι χώρες συνεργάζονται για τη βελτίωση της πρόληψης, της θεραπείας και της μέριμνας μετά τη θεραπεία για ασθένειες όπως ο καρκίνος, οι καρδιαγγειακές παθήσεις, οι λοιμώξεις κ.α. Ένα πλαίσιο μέσα στο οποίο θα μπορεί να διασφαλιστεί πραγματικά η ισότητα της πρόσβασης όλων σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας.

Πιστεύουμε σ’ αυτή την προσπάθεια καθώς πρόκειται για εξελίξεις που ενισχύουν τις προσπάθειες μας για βελτίωση της προστασίας της υγείας των πολιτών και αναβάθμιση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας, βελτιώνουν κατ’ επέκταση την ανθεκτικότητα των συστημάτων υγείας, ενισχύουν την ετοιμότητα των χωρών για την αντιμετώπιση υγειονομικών κρίσεων, δημιουργούν εκείνες τις συνθήκες μέσα στις οποίες μεταρρυθμίζεται η φαρμακευτική νομοθεσία της ΕΕ με τρόπο που να έχουμε οικονομικά προσιτά, προσβάσιμα και καινοτόμα φάρμακα στη διάθεση μας και υποστηρίζεται η πορεία μας προς την ολοκληρωμένη εφαρμογή της ηλεκτρονικής υγείας.

Ο νεοσύστατος ευρωπαϊκός χώρος δεδομένων για την υγεία, αποτελεί ορόσημο καθότι μπορεί να βελτιώσει την παροχή υγειονομικής περίθαλψης σε ολόκληρη την ΕΕ, μέσω της δυνατότητας που δίνεται στους πολίτες να ελέγχουν τα δεδομένα υγείας τους στη χώρα καταγωγής τους ή σε άλλες χώρες της ΕΕ, παρέχει ένα ασφαλές και αξιόπιστο πλαίσιο για τη χρήση των δεδομένων υγεία και διευκολύνει το έργο μας ως γιατροί.

Μια επίσης σημαντική εξέλιξη είναι η αναθεώρηση της στρατηγικής της ΕΕ για την παγκόσμια υγεία, βάσει της οποίας αναδεικνύεται η εξωτερική διάσταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης Υγείας με στόχο τη διασφάλιση καλύτερης ετοιμότητας και αντίδρασης σε επικείμενες υγειονομικές απειλές.

ΑΛΛΗΛΕΝΔΕΤΗ Η ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑ

ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ

ΝΟΣΗΛΕΥΤΗΡΙΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥ ΓεΣΥ

  • Αναφορικά με το ΓεΣΥ, ποιες είναι οι σημαντικότερες κατά την άποψη σας κινήσεις που θα πρέπει να γίνουν για να αντιμετωπιστούν τα όποια λειτουργικά προβλήματα που αντιμετωπίζονται;

ΔΡ ΠΕΤΡΟΣ ΑΓΑΘΑΓΓΕΛΟΥ: Γενικότερα, πρέπει να επισημανθεί ότι η βιωσιμότητα του ΓεΣΥ περνά μέσα από τη βιωσιμότητα των δημοσίων νοσηλευτηρίων που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά του συστήματος.

Επίσης θα πρέπει να γίνουν αλλαγές σε ότι αφορά τον τρόπο αμοιβής των γιατρών και όπως η αμοιβή τους διαχωριστεί από την αμοιβή των νοσηλευτηρίων.

Ο εποπτικός έλεγχος πρέπει να καταστεί αποτελεσματικός. Και θεωρούμε ότι η καταχωρημένη εισήγηση μας για ανεξάρτητη αρχή θα συνέβαλε καθοριστικά στην επίτευξη αυτού του στόχου.

Επίσης επειδή πρόσφατα είχε απασχολήσει ευρύτερα το δημόσιο διάλογο το ζήτημα με τις λίστες αναμονής οφείλουμε να αναφέρουμε τα εξής:

Οι λίστες αναμονής ΔΕΝ αφορούν επείγοντα περιστατικά. Επείγον περιστατικό στην ιατρική ορίζεται «μια κατάσταση που θέτει άμεσα σε κίνδυνο τη ζωή του ασθενή ή η μη άμεση αντιμετώπιση του οδηγεί σε επιδείνωση. Τα περιστατικά αυτά χαρακτηρίζονται ως επείγοντα με κριτήρια ιατρική και όχι με κριτήρια που θέτει ο ασθενής που συνήθως ανησυχεί για την υγεία του. Έκτακτα περιστατικά υγείας θεωρούνται τα περιστατικά που χρήζουν άμεσης ιατρικής φροντίδας από γιατρό και εξετάσεις. Οι τακτικές και προγραμματισμένες εξετάσεις και τα ιατρικά ραντεβού δεν είναι έκτακτα.

Θα πρέπει να καταστεί σαφής η διάκριση μεταξύ λίστας αναμονής και χρόνου αναμονής. Η λίστα αναμονής αφορά προγραμματισμένα περιστατικά. Ταυτόχρονα εκφράζεται προβληματισμός ότι το υφιστάμενο σύστημα των χρονο-μονάδων χειρουργείου θα πρέπει να αναθεωρηθεί.

Αναφορικά με την γενική εικόνα αύξησης του χρόνου αναμονής για λήψη υπηρεσιών υγείας από ειδικούς ιατρούς το θέμα είναι πολύπλευρο και διαφέρει από ειδικότητα σε ειδικότητά αλλά και από επαρχία σε επαρχία. Κάποιοι λόγοι πίσω από αυτό το πρόβλημα είναι μεταξύ άλλων:

-Η κατάχρηση του δικαιώματός για δωρεάν υγεία.

-Υπερφόρτωση του συστήματος λόγω μη τήρησης του προκαθορισμένου ραντεβού. Έχει δυστυχώς δημιουργηθεί μια κουλτούρα όπου οι ασθενείς κλείνουν πολλαπλά ραντεβού χωρίς ακύρωση αυτών στα οποία δεν προτίθενται να παραβρεθούν. Η δέσμευση του παραπεμπτικού κατά το κλείσιμο του ραντεβού θα έλυνε αυτό το πρόβλημά και θα ενίσχυε ταυτόχρονα την επιμόρφωση του ασθενή αναφορικά με τη σοβαρότητα της συνέπειας σε θέματα υγείας.

Η ΕΥΘΥΝΗ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ

ΤΟΥ ΓεΣΥ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ

  • Ειδικότερα, ως ΠΙΣ πάντοτε τονίζατε ότι είναι αναγκαίος ο αποτελεσματικός εποπτικός έλεγχος της εφαρμογής του συστήματος υγείας από ανεξάρτητο σώμα. Προχώρησε η πρόταση σας για λειτουργία Ανεξάρτητης από τον ΟΑΥ, εποπτικής Αρχής εφαρμογής των νομοθεσιών που αφορούν στην ίδρυση και λειτουργία του ΓεΣΥ;

ΔΡ ΠΕΤΡΟΣ ΑΓΑΘΑΓΓΕΛΟΥ: Παρά το γεγονός ότι αυτή η εισήγηση μας δεν έχει προχωρήσει, η θέση μας είναι εκεί και παραμένει. Ο Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος είχε εισηγηθεί ακόμη και πριν από την εφαρμογή του ΓεΣΥ, τη Σύσταση «Εποπτικής Αρχής» (Supervisory Body) με συγκεκριμένους όρους εντολής, ούτως ώστε να μπορεί να ‘ρυθμίζει’ τους κανόνες στη βάση διεθνών βέλτιστων πρακτικών, πρωτοκόλλων (medical rules) και διεθνώς αποδεκτών κλινικών κατευθυντήριων γραμμών.

Η ευθύνη παρακολούθησης του βαθμού αποτελεσματικότητας του ΓεΣΥ θα πρέπει να την έχει το Υπουργείο Υγείας και μια δυνητικά ανεξάρτητη αρχή. Και αυτό είναι μια διαχρονική πρόταση του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου.

Οι προτεινόμενοι όροι εντολής της συγκεκριμένης Εποπτικής Αρχής είναι, μεταξύ άλλων η παρακολούθηση των δεικτών αποτελεσματικότητας, η παρακολούθηση του όγκου εργασίας, η ορθή εφαρμογή των πρωτοκόλλων και κατ’ επέκταση η συμμόρφωση των παρόχων υγείας με αυτά, η υποστήριξη επιπρόσθετων πρωτοβουλιών, οι οποίες αναμένεται να συμβάλουν στην ενίσχυση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας (π.χ. εκπαίδευση και ανάπτυξη).

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑ

ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΝΟΣΗΛΕΥΤΗΡΙΩΝ

  • Δρ Αγαθαγγέλου, και το 2023 ήταν μια χρονιά διαμαρτυριών από τους κυβερνητικούς ιατρούς και άλλους επαγγελματίες υγείας για θέματα υποστελέχωσης των δημόσιων νοσηλευτηρίων. Ποιά είναι η κατάσταση σήμερα; Έχετε ενημέρωση για τους σχεδιασμούς αντιμετώπισης των προβλημάτων από την πολιτεία;

ΔΡ ΠΕΤΡΟΣ ΑΓΑΘΑΓΓΕΛΟΥ: Όπως προανέφερα τα δημόσια νοσηλευτήρια αποτελούν τη ραχοκοκαλιά του ΓεΣΥ. Και μόνο όταν διασφαλιστεί η βιωσιμότητα των δημοσίων νοσηλευτηρίων με σωστή και ορθολογιστική αναδιοργάνωση, μπορεί να θωρακιστεί η βιωσιμότητα του ιδίου του συστήματος.

Και να τονισθεί ότι ο ιδιωτικός τομέας παραμένει ο συμπληρωματικός φορέας. Προς τη συγκεκριμένη κατεύθυνση, καταθέσαμε σειρά προτάσεων προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, οι οποίες περιλάμβαναν 17 σημεία ενώ οι δράσεις μας συνεχίζονται με επαφές, ανάληψη πρωτοβουλιών και κατάθεση εισηγήσεων.

Αυτό που όλοι πρέπει να αντιληφθούν είναι ότι ο στόχος όλων μας είναι κοινός. Και δεν είναι άλλος από την προστασία της υγείας των πολιτών, μέσα από αναβαθμισμένες και ποιοτικές υπηρεσίες υγείας, μέσα απο τη διασφάλιση των κατάλληλων και ασφαλών συνθηκών άσκησης του ιατρικού επαγγέλματος, μέσα από τη θωράκιση των δημοσίων νοσηλευτηρίων και αποφάσεις που επενεργούν θετικά ως προς τη βιωσιμότητα τους και οι οποίες δεν οξύνουν το κλίμα αλλά αντίθετα που προάγουν τη συνεργασία όλων.

Είναι μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο που ως ΠΙΣ έχουμε θέσει τους προβληματισμούς μας προς το Υπουργείο Υγείας και είναι σ’ αυτό το πλαίσιο που στηρίζουμε τους γιατρούς του δημοσίου στις διεκδικήσεις τους για επαρκή στελέχωση, ασφάλεια στο χώρο εργασίας και προάσπιση της επαγγελματικής και επιστημονικής τους αξιοπρέπειας.

ΙΣΌΤΙΜΗ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗ ΤΩΝ ΕΠΙΠΕΔΩΝ

 ΤΩΝ ΠΑΡΕΧΌΜΕΝΩΝ ΙΑΤΡΙΚΏΝ ΥΠΗΡΕΣΙΏΝ

  • Με δεδομένο ότι ο ΠΙΣ και ο ΟΑΥ έχουν συνυπογράψει Μνημόνιο Συναντίληψης, η ηγεσία του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου πώς ενεργεί για διασφάλιση των επιπέδων των παρεχομένων ιατρικών υπηρεσιών προς τους ασθενείς αλλά και την προστασία των συμφερόντων των ιατρών /μελών του που απασχολούνται τόσο στα δημόσια   όσο και στα ιδιωτικά νοσηλευτήρια;

ΔΡ ΠΕΤΡΟΣ ΑΓΑΘΑΓΓΕΛΟΥ: Η ιατρική κοινότητα ήθελε, θέλει και απαιτεί την εφαρμογή ενός συστήματος υγείας, που να διασφαλίζει την προσβασιμότητα, την ποιότητα, τα αποτελεσματικότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών, με τον απαραίτητο προϋπολογισμό που θα διασφαλίζει τη βιωσιμότητά σε βάθος χρόνου.

Βάσει λοιπόν αυτών των αρχών και της δια νόμου αποστολής μας, η ηγεσία του ΠΙΣ επιδίωκε διαχρονικά και πολύ πριν το σύστημα υγείας και εξακολουθεί να επιδιώκει την ισότιμη διασφάλιση των επιπέδων των παρεχόμενων ιατρικών υπηρεσιών προς τους ασθενείς αλλά και την προάσπιση της επιστημονικής αξιοπρέπειας και επαγγελματικού κύρους των ιατρών μελών μας, χωρίς καμία διάκριση μεταξύ ιατρών του δημοσίου ή του ιδιωτικού τομέα, ή ιατρών συμβεβλημένων ή όχι με το ΓΕΣΥ.

Σ’ αυτό λοιπόν το πλαίσιο, με την εφαρμογή του συστήματος υγείας, ο ΠΙΣ έχει καταθέσει σημαντικές και εποικοδομητικές εισηγήσεις, οι οποίες, δυστυχώς δεν έχουν αξιοποιηθεί όπως θα έπρεπε.

Ένας από τους σημαντικότερους δείκτες αξιολόγησης των συστημάτων υγείας είναι η ικανότητα διαχείρισης των χρόνιων, σπάνιων και εξειδικευμένων παθήσεων. Προς τη συγκεκριμένη κατεύθυνση, έχουν παρατεθεί συγκεκριμένες προτάσεις, όπως η δημιουργία Κέντρων Αναφοράς με προκαθορισμένα κριτήρια και προϋποθέσεις, (υπάρχουν συγκεκριμένες επιτροπές εντός του Υπουργείου Υγείας που αφορούν την αξιολόγηση κέντρων αριστείας και αναφοράς), εφαρμογή συγκεκριμένων γραμμών προς τους παρόχους για τη διαχείριση των χρόνιων ασθενειών και τη διασφάλιση της ποιοτικής πρόσβασης των ασθενών.

Επιπρόσθετα, στον τομέα της διαχείρισης της ποιότητας, παρατέθηκαν συγκεκριμένες εισηγήσεις, όπως:

– Εισαγωγή και εφαρμογή ελάχιστων κριτηρίων επαγγελματικής εκπαίδευσης (CPD)

– Εισαγωγή και εφαρμογή Κλινικών Κατευθυντήριων Οδηγιών & Πρωτοκόλλων (Clinical

Guidelines & Protocols) κάτι που ισχύει σε όλα τα συστήματα υγείας εκτός συνόρων.

– Εισαγωγή συγκεκριμένων προτύπων ποιότητας (Quality of Care Indicators)

– Διενέργεια ανεξάρτητων επιθεωρήσεων / κλινικών ελέγχων για αξιολόγηση και επίβλεψη των παρεχόμενων υπηρεσιών από τους παρόχους υγείας

– Πιστοποίηση των παροχέων υγείας, τόσο των επαγγελματιών υγείας όσο και των νοσηλευτηρίων, σχετικά με τη παροχή ποιοτικών υπηρεσιών υγείας

Επιπρόσθετα, στον τομέα της πρόληψης και της προαγωγής της υγείας, εισηγηθήκαμε όπως:

– Υπάρξει πλήρης κάλυψη των δικαιούχων, ανεξαρτήτως ηλικίας, κόστους ή προ-υπάρχων

ασθενειών και να καλύπτει όλο το εύρος των υπηρεσιών φροντίδας υγείας

– Εφαρμοστεί ο θεσμός των “gatekeepers” , με την πραγματική έννοια και διάσταση αυτού στο οποίο εμείς έχουμε βασίσει το σχεδιασμό του συστήματος υγείας.

Ευχές στους αναγνώστες

του «Ιατρικού Τύπου»

  • Και τέλος: Θα θέλαμε ένα μήνυμα σας για τους αναγνώστες του «Ιατρικού Τύπου», με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 9 χρόνων από την πρώτη του έκδοση.

ΔΡ ΠΕΤΡΟΣ ΑΓΑΘΑΓΓΕΛΟΥ: Εκφράζω τα θερμά μου συγχαρητήρια και εύχομαι να συνεχίσετε το επιτελείτε το εξαιρετικό έργο σας και εξελίσσεστε διαρκώς ως μια σοβαρή πηγή αξιόπιστης πληροφόρησης στον τομέα της ιατρικής.

Στα επόμενα χρόνια, εύχομαι να συνεχίσετε να εμπνέετε και να ενημερώνετε τους αναγνώστες σας με τεκμηριωμένα άρθρα και ειδήσεις από τον ευρύτερο χώρο της υγείας.

Συγχαρητήρια για τα 9 χρόνια εκδόσεων και είμαι βέβαιος ότι θα ακολουθήσουν ακόμη πολλά άλλα με την ίδια επιτυχία και σοβαρότητα που επιδεικνύετε μέσα από το έργο σας, όλα αυτά τα χρόνια.

Θα ήθελα επίσης να ευχαριστήσω εσάς προσωπικά αγαπητέ Πέτρο, για τον επαγγελματισμό σας ο οποίος αντανακλάται στο σύνολο των εκδόσεων του «Ιατρικού Τύπου».

Και μήνυμα προς την Πολιτική Ηγεσία του τόπου

Επίσης, προτού ολοκληρώσουμε αυτή την πολύ ενδιαφέρουσα συνομιλία μας, θα ήθελα να στείλω το μήνυμα ότι χωρίς εκσυγχρονιστική διάθεση εκ μέρους της πολιτικής ηγεσίας, χωρίς την αναγνώριση της ανάγκης εισαγωγής νέων σύγχρονων παραγόντων στον τομέα της υγεία που να αξιοποιούν την εμπειρογνωμοσύνη, τεχνογνωσία και επιστημοσύνη των θεσμικών φορέων, δεν μπορεί να οδηγηθεί το σύστημα υγείας -με την ευρύτερη του έννοια- σε μεταρρυθμιστική και βελτιωτική τροχιά.

Ο Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος δεν θα επιδείξει ανοχή ούτε ποτέ θα συνηγορήσει σε πολιτικές που οδηγούν σε οικονομικές εκπτώσεις και υποβάθμισης της επιστημονικής αξίας των γιατρών και κατ’ επέκταση της υγείας του λαού.

Ο ΠΙΣ ενεργεί με κύριο γνώμονα τη θωράκιση ποιοτικών υπηρεσιών υγείας προς τον ασθενή και τη διασφάλιση της επιστημονικής αξιοπρέπειας των μελών του.

______________________________________

  • Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στην εταιρία ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΓΝΩΣΗ ΛΤΔ. * Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς την άδεια της εταιρείας που εκδίδει τον ΙΑΤΡΙΚΟ ΤΥΠΟ * Επιτρέπεται η κοινοποίηση μέσω Facebook, Twitter κ.λ.π. με αναφορά στην πηγή: www.iatrikostypos.com.cy / www.ygeiapress.com * Επιτρέπεται η κοινοποίηση μέσω Facebook, Twitter κ.λ.π.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Διανυκτερεύοντα φαρμακεία Κυριακή, 21 Ιουλίου 2024

Λευκωσία ΕπίθετοΟνομαΔιεύθυνσηΣυμπληρωματική ΔιεύθυνσηΔήμος /ΚοινότηταΤηλέφωνο ΦαρμακείουΤηλέφωνο ΟικίαςΣωκράτουςΟλυμπιάδαΛεωφ. Τζων Κέννεντυ 103, Κατ. 3Απέναντι από ESSO, δίπλα από το περίπτερο Λάμπρος, 500μ από LIDLΠαλλουριώτισσα222100620ΤάππαςΤήνιαΜετοχίου 51, Κατ. Β-ΔΜετά από...
×