Διεθνές βραβείο για την προσφορά του στην έρευνα, στην εκπαίδευση και στην προαγωγή δράσεων για αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής και άμβλυνση των επιπτώσεων της, στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή (ΑΜΜΑ), απένειμε στο Ινστιτούτο Κύπρου (ΙΚυ) η Κοινοβουλευτική Συνέλευση της Μεσογείου (ΚΣΜ), κατόπιν εισήγησης της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Το βραβείο παρέλαβε ο Πρόεδρος του Ινστιτούτου Κύπρου, Καθηγητής Σταύρος Μαλάς, σε τελετή που πραγματοποιήθηκε στην Μπράγκα της Πορτογαλίας, στην παρουσία μελών του Κυπριακού Κοινοβουλίου. 

Ανακοίνωση από το ΙΚυ αναφέρει ότι ο Καθηγητής Μαλάς, αφού ευχαρίστησε τον Προέδρο και τα μέλη της ΚΣΜ, τόνισε ότι η διάκριση είναι αποτέλεσμα της σκληρής δουλειάς των ερευνητών του ΙΚυ οι οποίοι, σε συνεργασία με άλλους ερευνητές ανά το παγκόσμιο, και την καθοδήγηση του πρώην Προέδρου του ΙΚυ, Καθηγητή Κώστα Παπανικόλα, συνέταξαν το Περιφερειακό Σχέδιο Δράσης για τις χώρες της ΑΜΜ  για να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις της κλιματική αλλαγής.

Υπογράμμισε, παράλληλα, ότι οι χώρες της περιοχής πρέπει να επενδύσουν πολύ περισσότερο στην έρευνα και στην καινοτομία για να αντιμετωπίσουν τις  επιπτώσεις από την κλιματική αλλαγή, οι οποίες θα συνεχίζουν να υφίστανται για εκατοντάδες χρόνια, έστω και αν η ανθρωπότητα πετύχει τους στόχους που έθεσε για κλιματική ουδετερότητα. 

Σημειώνεται ότι το Περιφερειακό Σχέδιο Δράσης ετοιμάστηκε κατόπιν πρωτοβουλίας της Κυπριακής Δημοκρατίας το 2019 και παρουσιάστηκε στη Σύνοδο Κορυφής που πραγματοποιήθηκε στις 8 Νοεμβρίου 2022, στο πλαίσιο του COP27, στο Σαρμ Ελ Σέιχ της Αιγύπτου. Κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής, δέκα χώρες της περιοχής ΑΜΜΑ διακήρυξαν την επίσημη έναρξη της Πρωτοβουλίας για την Κλιματική Αλλαγή. Η Διακήρυξη υιοθετήθηκε από το Μπαχρέιν, την Κύπρο, την Αίγυπτο, την Ελλάδα, το Ιράκ, το Ισραήλ, την Ιορδανία, τον Λίβανο, το Ομάν και το κράτος της Παλαιστίνης.

Τα επόμενα βήματα για τη συνέχεια της Πρωτοβουλίας θα συζητηθούν στο Διεθνές Συνέδριο για την Κλιματική Κρίση στην ΑΜΜΑ που συνδιοργανώνει το Ινστιτούτο Κύπρου με την Ακαδημία Επιστημών, Γραμμάτων και Τεχνών, στις 26-28 Σεπτεμβρίου 2024, στη Λάρνακα. Το Συνέδριο, το οποίο τελεί υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατία,  Νίκου Χριστοδουλίδη, θα τιμήσουν με την παρουσία τους ομιλητές από όλο τον κόσμο, καθώς και ειδικοί σε θέματα έρευνας και πολιτικής για την Κλιματική Κρίση στην περιοχή, καταλήγει η ανακοίνωση.