Εάν ο σκύλος σας αρχίσει ξαφνικά να έχει πνιγμούς ή να βήχει, μπορεί να είναι ανησυχητικό. Μερικές φορές, πρόκειται για έναν απλό βήχα ή πνιγμό, ενώ άλλες φορές πρόκειται για χρόνιο πρόβλημα. Εάν τα συμπτώματα αγνοηθούν και υπάρχει υποκείμενη ασθένεια που τα προκαλεί, τα πράγματα μπορεί να εξελιχθούν σε μια δυνητικά απειλητική για τη ζωή κατάσταση.

Ο βήχας και ο πνιγμός είναι παρόμοια αλλά όχι το ίδιο.

Ο βήχας είναι ένας σπασμωδικός θόρυβος που εμφανίζεται όταν ο σκύλος σας αναγκάζει τον αέρα να βγει από το λαιμό και το στόμα. Ο πνιγμός είναι ένας αναφιλητισμός που μοιάζει με εμετό, αλλά δεν βγαίνει τίποτα, εκτός ίσως από λίγο φλέγμα ή βλεννώδη ουσία. Ορισμένες φορές ένας σκύλος βήχει και μετά πνίγεται στο τέλος του βήχα, αλλά και τα δύο μπορούν να συμβούν μόνα τους.

Αιτίες του βήχα ή του πνιγμού στα σκυλιά

Τα αερομεταφερόμενα υπολείμματα, η τροφή, οι ασθένειες και πολλά άλλα μπορούν να έχουν ως αποτέλεσμα ο σκύλος σας να αναπτύξει βήχα ή πνιγμό. Η γνώση της αιτίας των συμπτωμάτων του σκύλου σας μπορεί να σας βοηθήσει να προσδιορίσετε αν είναι σοβαρά ή όχι.

Τροφή

Μερικές φορές ένας σκύλος τρώει τόσο γρήγορα που η τροφή κατεβαίνει στην τραχεία αντί για τον οισοφάγο. Αυτό μπορεί να προκαλέσει βήχα ή πνιγμό του σκύλου σε μια προσπάθεια να βγάλει το φαγητό από τον λάθος σωλήνα. Σε αυτή την περίπτωση, μπορείτε να ενθαρρύνετε το σκύλο σας να τρώει πιο αργά και να τοποθετείτε την τροφή σε ένα μπολ που βρίσκεται σε κατάλληλο ύψος για το μέγεθος του σκύλου σας. Οι αργές ταΐστρες και τα υπερυψωμένα μπολ σκύλων μπορούν να βοηθήσουν.

Αναπνευστική νόσος

Εάν ένας σκύλος έχει μια ασθένεια που επηρεάζει την αναπνευστική οδό, μπορεί να εμφανιστεί βήχας και/ή πνιγμό. Προκαλείται από φλεγμονή και ερεθισμό της τραχείας ή των πνευμόνων και μέχρι να αντιμετωπιστεί, ο βήχας και η πνιγμός θα συνεχιστούν. Η πνευμονία, ο βήχας του κυνοκομείου, η γρίπη, η τραχειίτιδα, οι μολύνσεις από πνευμονοσκώληκες, οι μυκητιασικές λοιμώξεις, η επιπεφυκίτιδα και άλλες ασθένειες που προκαλούν προβλήματα στην αναπνευστική οδό θα χρειαστούν κτηνιατρική φροντίδα.

Καρδιακή νόσος

Ορισμένοι τύποι καρδιακών παθήσεων μπορεί να προκαλέσουν βήχα σε έναν σκύλο. Η συσσώρευση υγρών στους πνεύμονες μπορεί να οδηγήσει σε βήχα και δυσκολία στην αναπνοή. Η καρδιοπάθεια μπορεί να επηρεάσει τη λειτουργία της καρδιάς και να προκαλέσει φλεγμονή στους πνεύμονες. Με αυτές τις καταστάσεις, ένας σκύλος είναι πιθανό να βήχει και να πνίγεται σε μια προσπάθεια να καθαρίσει τους αεραγωγούς, αλλά αυτό δεν θα βοηθήσει. Μόνο η κτηνιατρική φροντίδα μπορεί να ανακουφίσει το σκύλο σας.

Ναυτία

Εάν ένας σκύλος έχει ναυτία ή αντιμετωπίζει γαστρεντερική παλινδρόμηση, μπορεί να προκληθεί πνιγμός. Οι σκύλοι με χρόνια παλινδρόμηση μπορεί να αναπτύξουν χρόνιο βήχα.

Κατάρρευση της τραχείας

Ορισμένοι σκύλοι, ιδίως οι μικρές φυλές, είναι επιρρεπείς σε κατάρρευση της τραχείας. Αυτό συμβαίνει όταν ο χόνδρος που συγκρατεί την τραχεία ανοιχτή αποδυναμώνεται. Μπορεί να προκύψει βήχας λόγω της μείωσης του ανοίγματος του αεραγωγού.

Θεραπεία για βήχα ή πνιμγό

Ο κτηνίατρός σας θα εκτελέσει μια πλήρη φυσική εξέταση και να λάβει ένα ιστορικό ασθενούς για να δούμε τι μπορεί να προκαλεί το σκυλί σας να βήχει ή να πνιγεί. Μπορεί να χρειαστούν ακτινογραφίες, αιματολογικές εξετάσεις, υπερηχοκαρδιογραφήματα και άλλες εξετάσεις για να τεθεί η διάγνωση, ανάλογα με το τι υποψιάζεται ο κτηνίατρός σας ότι είναι το πρόβλημα.

Ανάλογα με την αιτία για το βήχα ή ο πνιγμός του σκύλου σας, το σχέδιο θεραπείας θα ποικίλλει. Εάν ο σκύλος σας διαγνωστεί με ασθένεια ή νόσο που απαιτεί βραχυπρόθεσμη θεραπεία, είναι πιθανό να συνταγογραφηθούν φάρμακα, συμπεριλαμβανομένων αντιβιοτικών, στεροειδών και κατασταλτικών του βήχα.

Στους σκύλους που διαγιγνώσκονται με καρδιακή νόσο μπορεί να συνταγογραφούνται φάρμακα δια βίου για τη διαχείριση της νόσου και των συμπτωμάτων της. Εάν το πρόβλημα είναι τόσο σοβαρό που ο σκύλος σας δεν έχει καλή οξυγόνωση, μπορεί επίσης να χρειαστεί θεραπεία με οξυγόνο.

Πώς να αποτρέψετε το βήχα ή τον πνιγμό στο σκύλο σας

Παρόλο που δεν μπορείτε να αποτρέψετε όλα τα πράγματα που μπορεί να προκαλέσουν βήχα ή φίμωση στο σκύλο σας, υπάρχουν ακόμα αρκετά πράγματα που μπορείτε να κάνετε. Διατηρείτε το σκύλο σας σε ισχύ τους εμβολιασμούς του, την πρόληψη του καρδιοσκώληκα και μακριά από σκύλους που δεν είναι πλήρως εμβολιασμένοι ή άρρωστοι. Επιπλέον, συνεχίστε τις τακτικές εξετάσεις με τον κτηνίατρό σας για να βοηθήσετε στην πρόληψη και την έγκαιρη διάγνωση. Αυτό θα επιτρέψει στον κτηνίατρό σας να ξεκινήσει τη θεραπεία το συντομότερο δυνατό.

Πηγή: thesprucepets.com