Ανακάλυψη στην Κύπρο 4 νέων συνδυασμένων στελεχών HIV-1

Συμμετοχή σε ομάδα ερευνητών της Çiçek Topcu,  διδακτορικής φοιτήτριας στο Τμήμα Βιολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κύπρου

Σε μια καινοτόμο ερευνητική δημοσίευση με τίτλο “Comprehensive Genetic Characterization of Four Novel HIV-1 Circulating Recombinant Forms (CRF129_56G, CRF130_A1B, CRF131_A1B, and CRF138_cpx): Insights from Molecular Epidemiology in Cyprus,” που δημοσιεύθηκε στις 21 Δεκεμβρίου 2023 στο βιοιατρικό περιοδικό Viruses, η διδακτορική φοιτήτρια στο Τμήμα Βιολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κύπρου Çiçek Topcu, σε συνεργασία με ομάδα ερευνητών, ανακάλυψε τέσσερα νέα ανασυνδυασμένα στελέχη του ιού HIV-1. Αυτή η σημαντική ανακάλυψη προέκυψε στο πλαίσιο της διδακτορικής διατριβής της Çiçek Topcu στο Εργαστήριο Βιοτεχνολογίας και Μοριακής Ιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου, υπό την επίβλεψη του Επικεφαλής του ερευνητικού εργαστηρίου, Ακαδημαϊκού Καθηγητή Λεοντίου Κωστρίκη.

Η παρούσα έρευνα αποτελεί σημαντικό ορόσημο στον τομέα μελέτης του HIV-1 γιατί παρέχει ολοκληρωμένο γενετικό χαρακτηρισμό για τέσσερα νέα ανασυνδυασμένα στελέχη του ιού και λεπτομερείς πληροφορίες για τη γενετική ποικιλότητα και την εξέλιξη της λοίμωξης στην Κύπρο. Τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι δύο από τα τέσσερα νέα συνδυασμένα στελέχη (CRF) εισήχθησαν στην Κύπρο από άλλες χώρες, επισημαίνοντας τον παγκόσμιο χαρακτήρα της μετάδοσης του ιού, ενώ τα άλλα δύο δημιουργήθηκαν τοπικά.

Η παρούσα έρευνα αναδεικνύει την περίπλοκη δυναμική της εξέλιξης του ιού, υπογραμμίζοντας τον ρόλο του ανασυνδυασμού στην εμφάνιση αυτών των νέων στελεχών HIV-1. Καθώς εξερευνώνται αυτές οι γενετικές περιπλοκές, φαίνεται ότι η δυναμική φύση των ιών συμβάλλει στη δημιουργία νέων ανασυνδυασμένων στελεχών, παρέχοντας προκλήσεις και ευκαιρίες στις συνεχείς προσπάθειες των ερευνητών του Πανεπιστημίου Κύπρου για την κατανόηση και την καταπολέμηση των μολυσματικών ασθενειών.

Πληροφορίες: η δημοσίευση είναι διαθέσιμη στο διεθνές ιατρικό περιοδικό Viruses στη διεύθυνση https://doi.org/10.3390/v16010019Topcu, C.; Georgiou, V.; Rodosthenous, J.H.; Siakallis, G.; Gavala, E.K.; Dimitriou, C.R.; Zeniou, E.; Foley, B.T.; Kostrikis, L.G. Comprehensive Genetic Characterization of Four Novel HIV-1 Circulating Recombinant Forms (CRF129_56G, CRF130_A1B, CRF131_A1B, and CRF138_cpx): Insights from Molecular Epidemiology in Cyprus. Viruses. 2024, 16.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Κορονοϊός: Οι επαναμολύνσεις είναι παρόμοια σοβαρές με την αρχική μόλυνση από...

Οι επαναμολύνσεις από κορονοϊό έχουν πιθανώς παρόμοια σοβαρότητα με την αρχική μόλυνση, αναφέρει μελέτη που χρηματοδοτήθηκε από τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας των ΗΠΑ και δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Communications Medicine». Πόσοι...
×