Έρχεται εμβόλιο mRNA κατά της γρίπης

Ξεκινούν οι πρώτες κλινικές δοκιμές - Τι αλλάζει

Το Κέντρο Ερευνών του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργιών και Λοιμωδών Νοσημάτων (NIAID) ανακοίνωσε την έναρξη της κλινικής δοκιμής ενός πειραματικού καθολικού εμβολίου κατά της γρίπης.

 Σύμφωνα με το interestingengineering, η δοκιμή θα αξιολογήσει την αποτελεσματικότητα και την ανοσολογική απόκριση που δημιουργεί αυτό το πειραματικό εμβόλιο, το οποίο είναι επί του παρόντος γνωστό ως 1ssF-3928 mRNA-LNP.

Θα συμμετάσχουν 50 υγιείς εθελοντές ηλικίας 18 έως 49 ετών ενώ θα υπάρξουν τρεις ομάδες μελέτης των δέκα συμμετεχόντων η καθεμία. Κάθε συμμετέχων θα λάβει διαφορετική δόση του πειραματικού εμβολίου (10, 25 και 50 μικρογραμμάρια).

Όλοι οι συμμετέχοντες θα αξιολογηθούν για να ελεγχθεί η ανοσολογική απόκριση και η ασφάλεια του εμβολίου. Οι ερευνητές θα συνεχίσουν να παρακολουθούν τους εθελοντές ένα χρόνο μετά τον εμβολιασμό τους για να αξιολογήσουν την βραχυπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη προστασία που προσφέρει το εμβόλιο.

Ποια η σημασία ενός καθολικού εμβολίου

Την ανάπτυξη καθολικών αντιγριπικών εμβολίων καθιστά αναγκαία η επικράτηση διαφορετικών στελεχών γρίπης κάθε χρόνο.

«Κάθε χρόνο, πριν από την έναρξη του επιδημικού κύματος της εποχικής γρίπης, οι επιστημονικοί εμπειρογνώμονες πρέπει να προβλέπουν ποια στελέχη είναι πιθανό να είναι πιο κοινά κατά τους επόμενους μήνες και στη συνέχεια να επιλέγουν τρία ή τέσσερα από αυτά τα στελέχη για να συμπεριληφθούν στο επόμενο εμβόλιο», αναφέρει το NIAID στην ανακοίνωσή του.

Αυτό καθιστά την ανάπτυξη εμβολίων μια δύσκολη και χρονοβόρα διαδικασία. Ένα άλλο μειονέκτημα είναι ότι τα κυρίαρχα στελέχη του ιού μπορεί να μεταλλαχθούν, μειώνοντας έτσι την αποτελεσματικότητα του εμβολίου. 

Όλα αυτά τα ζητήματα θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν με την ανάπτυξη ενός καθολικού εμβολίου κατά της γρίπης που θα προστατεύει από διάφορα στελέχη του ιού, ενώ παράλληλα θα ενισχύει την ανοσία για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Αυτός ο νέος τύπος εμβολίου θα εξαλείψει επίσης την ανάγκη για ετήσιο εμβολιασμό.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Η άποψη των άλλων

Του Δρος Γιώργου  Πισιάρα* Κανένας δεν μπορεί να συμφωνεί μαζί σας συνεχώς, ούτε κι εσείς κατανοείτε πάντα τους άλλους. Αν περιμένετε απο τους γύρω σας...
×