To μεγαλύτερο έργο πληροφορικής εφαρμόζει ο ΟΚΥπΥ σε όλα τα Νοσοκομεία και Διευθύνσεις του

Υπογράφηκε η Σύμβαση για τη δημιουργία και λειτουργία του νέου Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Υγείας για όλα τα νοσηλευτήρια και Διευθύνσεις του Οργανισμού

Στην υλοποίηση του μεγαλύτερου έργου πληροφορικής της Κυπριακής Δημοκρατίας, προχωρεί ο Οργανισμός Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ).

Στο πλαίσιο Διάσκεψης Τύπου που έγινε στο Προεδρικό Μέγαρο και στην παρουσία του Υφυπουργού Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής, κ. Κυριάκου Κόκκινου, υπογράφηκε η Σύμβαση για τη δημιουργία και λειτουργία του νέου Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Υγείας για όλα τα νοσηλευτήρια και Διευθύνσεις του ΟΚΥπΥ.

Πρόκειται για ένα έργο με εκτιμώμενο κόστος €46.000.000 συν ΦΠΑ, το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί σε 24 μήνες. Στοχεύει στην αναβάθμιση, απλοποίηση και αυτοματοποίηση των διαδικασιών και των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας προς όλους τους πολίτες, με τη συνδρομή της τεχνολογίας.

Το έργο περιλαμβάνει τον λειτουργικό, επιχειρησιακό και τεχνολογικό εκσυγχρονισμό του συνόλου των Διευθύνσεων και νοσηλευτηρίων του ΟΚΥπΥ καθώς και της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Στο Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Υγείας που θα υλοποιήσει ο Όμιλος ΟΤΕ, θα εντάσσονται όλες οι λειτουργίες ενός σύγχρονου νοσοκομείου.

Από το σύστημα θα εξυπηρετούνται οι επιχειρησιακές λειτουργίες, όπως η διαχείριση των κλινικών εργαστηρίων, της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας, της Τράπεζας Αίματος, αλλά και οι διοικητικές λειτουργίες, όπως η διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού, ο έλεγχος δαπανών, η διαχείριση αποθεμάτων και εγκαταστάσεων, κ.ά.

Με την εφαρμογή του Συστήματος, ο Οργανισμός θα μπορεί να προσφέρει πιο γρήγορη εξυπηρέτηση, αφού τα στοιχεία του ασθενή θα βρίσκονται σε ένα ενιαίο ψηφιοποιημένο φάκελο, προσφέροντας την δυνατότητα αμεσότερης πρόσβασης από τους ιατρικούς λειτουργούς.

Πολλαπλά τα οφέλη για την κοινωνία

Στο χαιρετισμό του, ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΚΥπΥ, κ. Μάριος Παναγίδης ανέφερε ότι, τα οφέλη για την κοινωνία είναι πολλαπλά. «Το νέο απαιτητικό τοπίο που έχει διαμορφωθεί τα τελευταία χρόνια στον τομέα της υγείας, επιβάλλει τον ψηφιακό μετασχηματισμό του Οργανισμού, παράλληλα με τη συνεχή βελτίωση και αναβάθμιση των υπηρεσιών υγείας που προσφέρει στους πολίτες», πρόσθεσε.

Από την πλευρά του, ο Γενικός Εκτελεστικός Διευθυντής του Οργανισμού, κ. Κύπρος Σταυρίδης, είπε ότι «με το νέο Πληροφοριακό Σύστημα βελτιώνουμε τις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας, μειώνουμε τα λειτουργικά κόστη, αυξάνουμε την παραγωγικότητα, απαλλάσσουμε τον Οργανισμό από απαρχαιωμένα συστήματα και μειώνουμε τα ανθρώπινα λάθη».

Ο Υφυπουργός Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής κ. Κυριάκος Κόκκινος αναφερόμενος στο νέο σύστημα του ΟΚΥπΥ σημείωσε: «Το έργο που εγκαινιάζουμε σήμερα αποτελεί βασική παράμετρο της ευρύτερης προσπάθειας που τελείται τα τελευταία χρόνια στον νευραλγικό αυτό τομέα, και η οποία αγγίζει, μεταξύ άλλων, πτυχές όπως ο ηλεκτρονικός φάκελος του ασθενή αλλά και η ανάπτυξη διασυνοριακών υπηρεσιών ηλεκτρονικής υγείας».

«Η εφαρμογή του νέου Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Υγείας (ΟΠΣΥ), σε συνάρτηση με τις λοιπές μεταρρυθμίσεις που υλοποιεί η Κυβέρνηση, με επιστέγασμα την επιτυχή λειτουργία του ΓεΣΥ, θα έχει ως αποτέλεσμα την ουσιαστική αναβάθμιση και τον εμπλουτισμό των υπηρεσιών που παρέχουμε στους πολίτες, και κατ’ επέκταση, τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου της χώρας και την αύξηση του προσδόκιμου ζωής του πληθυσμού», υπογράμμισε.

Ο Διευθυντής Πωλήσεων ICT του Ομίλου ΟΤΕ, κ. Λυκούργος Αντωνόπουλος ανέφερε: «Με το σπουδαίο αυτό έργο, το Εθνικό Σύστημα Υγείας της Κύπρου περνάει στη νέα ψηφιακή εποχή. Ευχαριστούμε το Υπουργείο Υγείας για την εμπιστοσύνη που μας έδειξε με την ανάθεσή του. Τόσο η πολυπλοκότητα του έργου, όσο και η σημασία του για την Κύπρο το καθιστούν μεγάλη πρόκληση. Χάρη στην εμπειρία και την υψηλή τεχνογνωσία των ανθρώπων μας, είμαι σίγουρος ότι θα το φέρουμε εις πέρας με τον καλύτερο τρόπο».

Τη Σύμβαση υπέγραψαν, εκ μέρους του ΟΚΥπΥ ο κ. Κύπρος Σταυρίδης και εκ μέρους της Ανάδοχου Εταιρείας ο κ. Λυκούργος Αντωνόπουλος.