OΚαρκίνος του Μαστού δεν έχει Ηλικία

Του Δρος Δημήτρη Σοφοκλέους*

Ο Οκτώβρης είναι ο μήνας ενημέρωσης για τον καρκίνο του μαστού.  Κάθε χρόνο βλέπουμε να γίνονται εκστρατείες, εκδηλώσεις, ανακοινώσεις, χωρίς ωστόσο ουσιαστικό αποτέλεσμα.

Σύμφωνα με το αρχείο καρκίνου του κράτους, το 2021 είχαμε 148 θανάτους λόγω καρκίνου του μαστού, αριθμό σχεδόν διπλάσιο από το 2004.

Οι θάνατοι αυξάνονται με μαθηματική ακρίβεια χρόνο με τον χρόνο. Αυτό αποδεικνύει ξεκάθαρα, ότι η θεραπεία δεν έχει πάντα το επιθυμητό αποτέλεσμα και πως η μόνη λύση είναι η σωστή και έγκαιρη πρόληψη. 

Γι’ αυτό, λοιπόν, θα επαναλάβω για πολλοστή φορά, πως για να σταματήσουν να χάνονται άδικα τόσες γυναίκες, θα πρέπει να αλλάξουμε στρατηγική.

Οι λανθασμένες αντιλήψεις, ότι ο καρκίνος του μαστού αφορά γυναίκες μετά τα 40 ή τα 50, και γυναίκες με οικογενειακό ιστορικό πρέπει να εκλείψουν.

Ο καρκίνος, δυστυχώς, αφορά γυναίκες σε σχεδόν όλες τις ηλικίες, είτε έχουν ιστορικό, είτε όχι.

Έφθασε επιτέλους η ώρα να δράσουμε: να ενημερώνουμε ενδελεχώς τις γυναίκες και να τις παροτρύνουμε να προβαίνουν σε σωστούς, ολοκληρωμένους προληπτικούς ελέγχους από νεαρή ηλικία, βάζοντας τέλος σε τόσους άδικους θανάτους, λόγω του καρκίνου του μαστού. 

Ίσως γίνομαι κουραστικός και αρκετοί να ενοχλούνται με όσα γράφω και λέω. Όμως, πιστεύω ακράδαντα, ότι ο μόνος λόγος που κάποιος αποφασίζει να εξασκήσει την ιατρική είναι για να προσφέρει ότι καλύτερο μπορεί στους ασθενείς και γενικότερα στους συνανθρώπους του.

Όσον αφορά την αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού, ο πιο αποτελεσματικός τρόπος είναι η σωστή πρόληψη. Έχουμε στα χέρια μας πολλούς τρόπους έγκαιρης διάγνωσης και οφείλουμε να τους  χρησιμοποιούμε όλους.

Έχω θέσει ως προσωπικό μου στόχο, να κάνω ότι είναι δυνατό για να αλλάξω τη σημερινή κατάσταση. Γι’ αυτό και θα επαναλάβω για πολλοστή φόρα ότι όλες οι γυναίκες, ναι μεν, πρέπει να ασκούνται συχνά, να αποφεύγουν τη συχνή κατανάλωση αλκοόλ και να διατηρούν ένα υγιές σωματικό βάρος, αλλά θα πρέπει παράλληλα να προβαίνουν σε τακτικούς ολοκληρωμένους προληπτικούς ελέγχους, από νεαρή ηλικία. 

Ως Ειδικός Ακτινολόγος με εξειδίκευση στο μαστό προτείνω τα ακόλουθα:

-Όλες οι γυναίκες να προβαίνουν σε προληπτικό υπερηχογράφημα μαστών, από την ηλικία των 20 και μετά.

-Από την ηλικία των 30-35 να αρχίζουν τον μαστογραφικό έλεγχο, με 3D μαστογραφία, η οποία πρέπει πάντα να συνοδεύεται με υπερηχογραφικό έλεγχο.

-Όποτε θεωρείται ότι ο μαστός είναι δύσκολος να εξεταστεί, λόγω αυξημένης πυκνότητας ή ευρημάτων, θα πρέπει να γίνεται εξέταση με μαγνητική τομογραφία.

-Σε περιπτώσεις που εντοπίζονται ύποπτα ευρήματα, τότε η γυναίκα θα πρέπει να προβεί σε βιοψία μαστού, ώστε να εξακριβωθεί εάν τα ευρήματα είναι καλοήθη ή κακοήθη.

-Όλες οι πιο πάνω εξετάσεις πρέπει να διεκπεραιώνονται από ιατρούς ακτινολόγους με εξειδίκευση στον μαστό.

Treatment Effect and Survival Rate of Breast Cancer | Modern Cancer  Hospital Guangzhou, China

Οι 148 γυναίκες που έχασαν τη ζωή τους το 2021 μπορεί να ήταν ακόμα μαζί μας, εάν η διάγνωση γινόταν έγκαιρα. Η σωστή, προληπτική ιατρική είναι η βάση για το καλύτερο πιθανό αποτέλεσμα και την πλήρη θεραπεία.

Είμαι πραγματικά περίεργος να ακούσω τις προτάσεις, όσων διαφωνούν μαζί μου. Τι ακριβώς προτείνουν για τη μείωση των θανάτων από τον καρκίνο του μαστού. Γιατί, να διαφωνούμε χωρίς να προτείνουμε λύσεις, δεν είναι αρκετό.

Κάναμε ότι μπορούσαμε ή μήπως επικεντρωνόμαστε στις θεραπείες και εξασκούμε ελλιπή πρόληψη;

Η κάθε γυναίκα έχει δικαίωμα και επιλογή στη σωστή πρόληψη.

Η σωστή και έγκαιρη πρόληψη σώζει ζωές, σε όλες τις ηλικίες.

Πρωταρχικό μου μέλημα, λοιπόν, αποτελεί η σωστή ενημέρωση. Και εύχομαι πραγματικά, τα επόμενα χρόνια οι θάνατοι που οφείλονται στον καρκίνο του μαστού, να μειωθούν στο ελάχιστο.

*Ο Δρ Δημήτρης Σοφοκλέους είναι Ειδικός Ακτινολόγος με εξειδίκευση στην Απεικόνιση και τη Διάγνωση Μαστού. Από το 2019 βρίσκεται στο Αμερικανικό Κέντρο Μαστού του American Medical Center, το πρώτο ιδιωτικό Κέντρο Μαστού στην Κύπρο το οποίο είναι πλήρες μέλος του “Breast Centers Network”, του Διεθνούς Δικτύου Κλινικών που εξειδικεύονται αποκλειστικά στη διάγνωση και τη θεραπεία του καρκίνου του μαστού.

Πληροφορίες: Τ: 99 552 818 | 22 476 817 E: [email protected] | W: www.drdiso.cy

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Κορονοϊός: Οι επαναμολύνσεις είναι παρόμοια σοβαρές με την αρχική μόλυνση από...

Οι επαναμολύνσεις από κορονοϊό έχουν πιθανώς παρόμοια σοβαρότητα με την αρχική μόλυνση, αναφέρει μελέτη που χρηματοδοτήθηκε από τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας των ΗΠΑ και δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Communications Medicine». Πόσοι...
×