Μία δίαιτα η FMD (Fasting Mimicking Diet), η οποία μιμείται τη διαλειμματική νηστεία και πραγματοποιείται για πέντε ημέρες το μήνα φάνηκε να αντιστρέφει τη βιολογική ηλικία των ανθρώπων κατά δυόμισι χρόνια κατά μέσο όρο σε νέα μελέτη.
Η δίαιτα FMD αναπτύχθηκε από το εργαστήριο του ανώτερου συγγραφέα της μελέτης Valter Longo στο USC Leonard Davis School of Gerontology, έχει σχεδιαστεί για να μιμείται τα αποτελέσματα μιας νηστείας μόνο με νερό παρέχοντας τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά. Η νηστεία με νερό περιλαμβάνει την κατανάλωση μόνο νερού για 24 έως 72 ώρες.
Η νηστεία δεν είναι ασφαλής για όλους, αλλά μελέτες, κυρίως σε κύτταρα και ζώα, δείχνουν ότι μπορεί να έχει οφέλη για την υγεία, όπως μείωση του κινδύνου ορισμένων μορφών καρκίνου, διαβήτη τύπου 2 και καρδιαγγειακών παθήσεων.
Η νηστεία ή ο περιορισμός των θερμίδων πιστεύεται ότι προκαλεί αυτό που είναι γνωστό ως αυτοφαγία, η οποία είναι η διαδικασία του σώματος να καθαρίζει παλιά, κατεστραμμένα κύτταρα για να δημιουργήσει χώρο για νέα. Ξεκινά όταν τα κύτταρα είναι πιεσμένα ή στερούνται θρεπτικών συστατικών και φυσικά μειώνεται με την ηλικία, που σημαίνει ότι παίζει σημαντικό ρόλο στην επιβράδυνση της γήρανσης, σύμφωνα με την κλινική του Κλίβελαντ.
Τι έδειξε η μελέτη
Στη μελέτη, περίπου οι μισοί από τους 100 συμμετέχοντες κλήθηκαν να ακολουθήσουν τη δίαιτα αυτή για πέντε ημέρες το μήνα για τρεις μήνες και να ακολουθήσουν την κανονική τους διατροφή για τις υπόλοιπες 25 ημέρες. Η άλλη ομάδα ακολούθησε την κανονική της διατροφή. Οι συμμετέχοντες ήταν άνδρες και γυναίκες ηλικίας από 18 έως 70 ετών.
Οι εξετάσεις αίματος και οι μαγνητικές τομογραφίες των συμμετεχόντων έδειξαν ότι όσοι ήταν στην πρώτη ομάδα είχαν λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν διαβήτη και είχαν χαμηλότερα επίπεδα κοιλιακού και ηπατικού λίπους, τα οποία σχετίζονται με μειωμένο κίνδυνο μεταβολικών συνδρόμων, όπως ηπατική νόσο, καρδιαγγειακή νόσο και διαβήτη, ανέφερε η μελέτη. Αύξησε επίσης την αναλογία λεμφοειδούς προς μυελοειδή – ένας δείκτης ενός πιο νεανικού ανοσοποιητικού συστήματος.
Αυτοί οι παράγοντες μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη μέτρηση της βιολογικής ηλικίας, είπαν οι συγγραφείς της μελέτης που δημοσιεύτηκε στο Nature Communications.
Ενώ η χρονολογική ηλικία αναφέρεται στο πόσα χρόνια ζει κάποιος, η βιολογική ηλικία είναι ένα μέτρο του πόσο καλά λειτουργούν τα κύτταρα και οι ιστοί. Ωστόσο, ο όρος εξακολουθεί να συζητείται μεταξύ των ειδικών, καθώς τα νεότερα κύτταρα μπορεί να μην υποδεικνύουν απαραίτητα καλύτερη υγεία και δεν υπάρχει “φυσιολογικός” τρόπος με τον οποίο τα κύτταρά μας πρέπει να φαίνονται σε οποιαδήποτε δεδομένη ηλικία.
Τι είναι η δίαιτα FMD;
Η FMD είναι μια δίαιτα 5 ημερών με υψηλή περιεκτικότητα σε ακόρεστα λιπαρά και χαμηλή σε γενικές θερμίδες, πρωτεΐνες και υδατάνθρακες και έχει σχεδιαστεί για να μιμείται τα αποτελέσματα μιας νηστείας μόνο με νερό, ενώ εξακολουθεί να παρέχει τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά και να διευκολύνει τους ανθρώπους να την ολοκληρώσουν γρήγορα.
Κατά τη διάρκεια της περιόδου νηστείας των πέντε ημερών, οι συμμετέχοντες κατανάλωναν σούπες με βάση τα λαχανικά, ενεργειακές μπάρες, ενεργειακά ροφήματα, σνακ, τσάι και ένα συμπλήρωμα που παρείχε υψηλά επίπεδα μετάλλων, βιταμινών και βασικών λιπαρών οξέων. Την πρώτη ημέρα οι συμμετέχοντες έτρωγαν περίπου 1.100 θερμίδες και περίπου 720 τις ημέρες δύο έως πέντε. Μπορούσαν να φάνε οποιαδήποτε στιγμή κατά τη διάρκεια της ημέρας.
Οι ερευνητές δήλωσαν: “Αυτή είναι η πρώτη μελέτη που δείχνει ότι μια παρέμβαση με βάση τα τρόφιμα που δεν απαιτεί χρόνιες διατροφικές ή άλλες αλλαγές στον τρόπο ζωής μπορεί να κάνει τους ανθρώπους βιολογικά νεότερους, με βάση τόσο τις αλλαγές στους παράγοντες κινδύνου για τη γήρανση και τις ασθένειες όσο και μια επικυρωμένη μέθοδος που αναπτύχθηκε από την ομάδα για την εκτίμηση της βιολογικής ηλικίας”.
Ωστόσο, στη μελέτη συμμετείχαν μόνο 100 συμμετέχοντες, η πλειονότητα των οποίων ήταν πιο υγιείς από τον μέσο άνθρωπο στον πληθυσμό των ΗΠΑ, είπαν οι συγγραφείς, πράγμα που σημαίνει ότι τα αποτελέσματα μπορεί να μην σχετίζονται με έναν ευρύτερο πληθυσμό.
Προηγούμενες μελέτες έχουν συνδέσει τη δίατα με την αναγέννηση των βλαστοκυττάρων καθώς και με τη μείωση των παρενεργειών της χημειοθεραπείας σε μελέτες σε ποντίκια.
Ο Ντέιβιντ Κλάνσι, λέκτορας που μελετά τη βιολογία της γήρανσης στο Πανεπιστήμιο του Λάνκαστερ του Ηνωμένου Βασιλείου, ο οποίος δεν συμμετείχε στη μελέτη, ανάφερε: “Δεν είναι παράλογο να πιστεύουμε ότι, κατά τις ηλικίες 40 έως 60 τουλάχιστον, αυτό μπορεί να προσθέσει τρία έως τέσσερα χρόνια υγιούς ζωής, ίσως περισσότερα, σε όσους έχουν υψηλότερο ΔΜΣ, αρτηριακή πίεση, σάκχαρο αίματος κ.λπ.”.
Ωστόσο, σημείωσε ότι η δίαιτα είναι “αρκετά σκληρή” και οι άνθρωποι μπορεί να δυσκολεύονται προς το τέλος της ημέρας να τη διατηρήσουν.