COVID-19: Συστάσεις ΠΟΥ και ΠΟΕ για διευκόλυνση του εμπορίου ιατρικού εξοπλισμού και φαρμάκων  

epa08327701 Workers of the Central Laboratory of Public Health of Brasilia study tests in Brasilia, Brazil, 27 March 2020. The laboratory in the Brazilian capital will start working 24 hours a day starting Monday to decrease the time for dissemination of examinations of patients with suspected coronavirus. The Oswaldo Cruz Foundation (Fiocruz), the largest health research center in Latin America, reported this Friday that it expects to start clinical trials in Brazil against COVID-19 'very soon', within the framework of a global action coordinated by the World Health Organization (WHO). EPA/Joédson Alves EPA-EFE/Joédson Alves

Τη διευκόλυνση του διασυνοριακού εμπορίου ιατρικών αγαθών και τεχνολογιών που αναπτύσσονται για τη μάχη κατά του COVID-19 ζητούν από τα μέλη τους ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου, σημειώνοντας παράλληλα η παγκόσμια δράση, η αλληλεγγύη και η διεθνής συνεργασία είναι τώρα πιο απαραίτητες από ποτέ.

«Ο COVID-19 μετατράπηκε γρήγορα σε μια παγκόσμια πανδημία, προκαλώντας άνευ προηγουμένου, εκτεταμένες επιπτώσεις στην υγεία και την κοινωνική και οικονομική ευημερία κοινοτήτων σε ολόκληρο τον κόσμο», αναφέρεται στην κοινή ανακοίνωση των δύο οργανισμών, η οποία αναρτάται στην ιστοσελίδα του ΠΟΥ.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου είναι προσηλωμένοι στο να δοθεί μια αποτελεσματική απάντηση στην κατάσταση, σε συνεργασία με άλλους διεθνείς οργανισμούς και τα μέλη τους, προστίθεται.

Για να αντιμετωπιστούν οι έκτακτες προκλήσεις της πανδημίας στην υγεία και τον βιοπορισμό των ανθρώπων χρειάζεται παγκόσμια συντονισμένη δράση, σημειώνεται.

Η κοινή ανακοίνωση συνεχίζει αναφέροντας ότι η προστασία ζωών αποτελεί «την κορυφαία μας προτεραιότητα και αυτές οι προσπάθειες μπορεί να εμποδιστούν από αχρείαστες διακοπές στο παγκόσμιο εμπόριο και τις αλυσίδες εφοδιασμού».

Οι αποφάσεις εμπορικής πολιτικής των κυβερνήσεων επηρεάζουν σημαντικά και την παραλαβή ιατρικού εξοπλισμού και προμηθειών εκεί που χρειάζονται επειγόντως και καταλυτικά την προμήθεια βασικών στοιχείων για την παραγωγή φαρμάκων και τεχνολογιών υγείας για καταπολέμηση της πανδημίας, προστίθεται.

Σύμφωνα με τους δύο οργανισμούς «η διατήρηση του εμπορίου τεχνολογιών υγείας όσον πιο ανοιχτού και προβλέψιμου είναι δυνατόν είναι ως αποτέλεσμα ζωτικής σημασίας». Αυτό, αναφέρεται, θα βοηθήσει τις χώρες να ανταποκριθούν σ’ αυτή την κρίση, να ανακάμψουν και να οικοδομήσουν τα συστήματα υγείας που θα προωθήσουν μια μεγαλύτερη ανθεκτικότητα στο μέλλον.

Οι δύο οργανισμοί, προστίθεται, εργάζονται μαζί για να υποστηρίξουν προσπάθειες να διασφαλιστεί η κανονική διασυνοριακή ροή ζωτικών ιατρικών προμηθειών και άλλων αγαθών και υπηρεσιών, προωθώντας τα όπου είναι εφικτό, και να επιλύσουν αχρείαστες διακοπές στις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού, προωθώντας τους διεθνείς κανονισμούς υγείας του 2005 και τους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου.

Ο σκοπός των διεθνών κανονισμών υγείας είναι η πρόληψη, η προστασία έναντι, ο έλεγχο και η παροχή μιας απάντησης δημόσιας υγείας στη διεθνή εξάπλωση της ασθένειας με τρόπους ανάλογους με τους κινδύνους στη δημόσια υγεία, με στόχο την ελαχιστοποίηση της παρεμβολής στη διεθνή διακίνηση και το διεθνές εμπόριο.  Οι κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου παρέχουν στις κυβερνήσεις την ευελιξία, που μπορεί να χρειαστούν για να αντιμετωπίσουν ελλείψεις σε βασικές ιατρικές προμήθειες ή/ και προκλήσεις στη δημόσια υγεία.

Αλλά, οποιοδήποτε μέτρο που λαμβάνεται για την προώθηση της δημόσιας υγείας που περιορίζει το εμπόριο θα πρέπει να είναι «στοχευμένο, αναλογικό, διαφανές και προσωρινό», σύμφωνα με τις πρόσφατες εκκλήσεις ηγετών διεθνώς.

Οι κυβερνήσεις πρέπει να αποφύγουν μέτρα που μπορεί να διακόψουν τις εφοδιαστικές αλυσίδες και να επηρεάσουν αρνητικά τους πιο φτωχούς και ευάλωτους, ιδιαίτερα στις αναπτυσσόμενες και λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες, οι οποίες συνήθως βασίζονται στις εισαγωγές φαρμάκων και φαρμακευτικού εξοπλισμού.

Καλούν «τα μέλη μας να συνεχίσουν να μοιράζονται πληροφορίες για τα μέτρα τους με τον ΠΟΥ και τον ΠΟΕ, σύμφωνα με τους μηχανισμούς διαφάνειας που έχουν θεσπιστεί, οι οποίες είναι τώρα ιδιαίτερα πολύτιμες για να υποστηριχθεί μια συντονισμένη απάντηση.

Καλούν επίσης τα μέλη τους «να διασφαλίσουν ότι οι τεχνολογίες υγείας, περιλαμβανομένων των διαγωνιστικών εξετάσεων, των φαρμάκων, των εμβολίων και άλλων ιατρικών προμηθειών ζωτικής σημασίας στην θεραπεία ασθενών που έχουν προσβληθεί από τον COVID-19 φθάνουν σε αυτούς που έχουν ανάγκη γρήγορα, τονίζουμε την σημασία της τυποποίησης των ελέγχων συμμόρφωσης στη βάση κανονιστικής συνεργασίας και διεθνών προτύπων».

Παρόλο, συνεχίζει η κοινή ανακοίνωση, που παίρνουμε θάρρος από τις αξιοσημείωτες ερευνητικές προσπάθειες και την γρήγορη ενεργοποίηση δημοσίων και ιδιωτικών πόρων για την ανάπτυξη τεχνολογιών υγείας για τον COVID-19 «καλούμε τις κυβερνήσεις να εφαρμόσουν μέτρα πολιτικής που θα διευκολύνουν περαιτέρω την έρευνα και την ανάπτυξη και να προωθήσουν τη γρήγορη κυκλοφορία τους εντός χωρών και διασυνοριακά έτσι ώστε να διασφαλιστεί η ισότιμη πρόσβαση σε αυτές τις τεχνολογίες».

Διευκρινίζεται ότι τέτοιες πρωτοβουλίες περιλαμβάνουν στοχευμένες επενδύσεις, τη διασφάλιση της ανοιχτής πρόσβασης στα αποτελέσματα κλινικών δοκιμών, την πρόσβαση σε σχετικά δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας, την αύξηση της δυναμικότητας παραγωγής, ανοιχτές και διαφανείς διαδικασίες προσφορών, την εξάλειψη δασμών σε σχετικές ιατρικές τεχνολογίες και τη λήψη μέτρων διευκόλυνσης εμπορίου για να μείωση του κόστους και των καθυστερήσεων.

«Η παγκόσμια δράση, η αλληλεγγύη και η διεθνής συνεργασία είναι τώρα πιο απαραίτητες από ποτέ για αντιμετώπιση αυτού του ζητήματος υγείας», σημειώνουν οι δύο οργανισμοί διαβεβαιώνοντας ότι εργάζονται μαζί για να διαδραματίσουν το ρόλο τους.