6 πολύ σοβαρές ασθένειες της γάτας που μπορείτε να αποτρέψετε

Μυρτώ Τζώρτζου

Ένας από τους εφιάλτες μας όταν έχουμε κατοικίδιο είναι να μην αρρωστήσει σοβαρά. Ο κίνδυνος για κάτι σοβαρό δυστυχώς παραμονεύει σε όλες τις ηλικίες. Η πρόληψη είναι κάτι πολύ σημαντικό όχι μόνο στους ανθρώπους αλλά και στην περίπτωση των ζώων.

Τι κάνουμε λοιπόν για να προστατέψουμε το αγαπημένο μας κατοικίδιο; Αν έχετε γατούλα και θέλετε να μάθετε κάποια πράγματα για την υγεία της, θα σας μιλήσουμε για 6 πολύ σοβαρές ασθένειες από τις οποίες ενδέχεται να νοσήσει και τι να κάνετε για να μειώσετε σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισής τους.

1. Διαβήτης

Μια σοβαρή ασθένεια που είναι απειλητική για την υγεία της γάτας σας και που μπορείτε να αποτρέψετε με κάποιες σωστές ενέργειες είναι ο διαβήτης 2. Στις ανεπτυγμένες χώρες οι περισσότερες δεσποζόμενες γάτες με διαβήτη πάσχουν από διαβήτη τύπου 2.

Στο διαβήτη τύπου 2 το πάγκρεας μπορεί να συνεχίζει ακόμα να παράγει μια ποσότητα ινσουλίνης, αλλά η δράση της είναι μειωμένη. Σε αντίθεση τώρα με τον τύπο 1, ο διαβήτης τύπου 2 αποκτάται μέσω ενός ανθυγιεινού τρόπου ζωής.

Πρώτον, το υπερβολικό βάρος. Οι γάτες γίνονται υπέρβαρες όταν δεν ασκούνται αρκετά και τρώνε πολύ και λάθος τροφή. Ο κίνδυνος να είναι υπέρβαρες αυξάνεται με την ηλικία, καθώς κινούνται λιγότερο. Αλλά ακόμα και στα νεότερα χρόνια, η γάτα σας μπορεί να γίνει υπέρβαρη. Αυτό είναι ιδιαίτερα συνηθισμένο σε αυτές που ζουν μέσα στο σπίτι. Επιπλέον, η τροφή που έχει υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες μπορεί να οδηγήσει σε παχυσαρκία. Οπότε μη δίνετε στη γάτα σας τροφή με δημητριακά, ρύζι ή πατάτες.

Μην την ταΐζετε επίσης υπερβολικά με λιχουδιές. Αυτό είναι ένα λάθος που κάνουμε λίγο πολύ όλοι. Προσαρμόστε την ποσότητα και τον τύπο τροφής που της δίνετε αν είναι ηλικιωμένη και στειρωμένη καθώς έχει ανάγκη λιγότερες θερμίδες. Το να μιλήσετε με τον κτηνίατρό σας για αυτό είναι το καλύτερο που έχετε να κάνετε. Μην αποφασίσετε κάτι μόνοι σας.

2. Παθήσεις του ουροποιητικού συστήματος

Διάφορες είναι οι ασθένειες που μπορεί να εμφανιστούν στο ουροποιητικό σύστημα των γατών. Η κυστίτιδα και οι πέτρες είναι τα πιο κοινά προβλήματα.

-Κρύσταλλοι ή πέτρες στην ουροδόχο κύστη ή στην ουρήθρα (στρουβίτης ή οξαλικό ασβέστιο).
-Φλεγμονή της ουροδόχου κύστης που ονομάζεται επίσης ιδιοπαθής κυστίτιδα της γάτας.

Για να προλάβουμε κάποιο από αυτά τα προβλήματα θα πρέπει η γάτα μας να έχει πάντα στη διάθεσή της φρέσκο καθαρό νερό, καθώς πολλά προβλήματα στο ουροποιητικό προκύπτουν από την αφυδάτωση, να τρώει μια ισορροπημένη και κατάλληλη διατροφή, προσαρμοσμένη στις ανάγκες της, να έχει πάντα καθαρή την αμμολεκάνη της και να μη ζει σε ένα στρεσογόνο περιβάλλον, κάτι πολύ σημαντικό.

3. Καρκίνος

Ο καρκίνος δυστυχώς είναι κάτι σύνηθες στις γάτες. Οι αριθμοί τα λένε όλα. Περίπου μία στις δύο ηλικιωμένες γάτες αναπτύσσουν όγκους. Οι όγκοι μπορούν να δημιουργήσουν σοβαρά προβλήματα σε διάφορα όργανα, συμπεριλαμβανομένου του δέρματος, των μαστικών αδένων, του γαστρεντερικού σωλήνα κτλ.

Η αλήθεια είναι ότι οι αιτίες για την εμφάνιση όγκων είναι συνήθως πέρα από τον έλεγχό μας. Ωστόσο, μπορείτε να μειώσετε τον κίνδυνο εμφάνισή τους στειρώνοντας τη γάτα σας πρώτα από όλα, ελαχιστοποιώντας την έκθεσή της σε χημικές ουσίες, αποφεύγοντας να την ταΐζετε με τροφή που περιέχει δημητριακά και σάκχαρα, χρησιμοποιώντας φυσική άμμο υγιεινής και κρατώντας τη μακριά από προϊόντα καθαρισμού, χρώματα και τοξίνες. Η επίπλωση επίσης του σπιτιού σας με φυσικά υλικά μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της έκθεσή της σε επιβλαβείς χημικές ουσίες. Και φυσικά οι τακτικοί έλεγχοι στον κτηνίατρο είναι κάτι πολύ σημαντικό ώστε να προλάβετε στην αρχή δυσάρεστες καταστάσεις.

4. Οδοντιατρικά προβλήματα

Τα οδοντικά προβλήματα στη γάτα συνδέονται συνήθως με τη συσσώρευση οδοντικής πλάκας, ως αποτέλεσμα ύπαρξης βακτηρίων στο στόμα, αλλά και με τον σχηματισμό πέτρας. Εκεί παράγουν οξύ και χαλάνε το σμάλτο προκαλώντας τρύπες στα δόντια. Τα χαλασμένα δόντια ή η ουλίτιδα συχνά οδηγούν το ζώο σε σοβαρή μόλυνση. Πολλές δε φορές μπορεί να υπάρξει απώλεια των δοντιών και γενικότερα προβλήματα που λόγω αυτών η γάτα να κινδυνέψει σοβαρά.

Ο καλύτερος τρόπος για να αποφευχθούν όλα αυτά είναι το τακτικό βούρτσισμα των δοντιών της- το λάδι καρύδας είναι ό,τι πρέπει. Ωστόσο, αυτό συνήθως λειτουργεί μόνο εάν την έχετε ήδη συνηθίσει στην οδοντική υγιεινή από πολύ μικρή.

Η σοβαρότητα των οδοντιατρικών προβλημάτων ενός ζώου καθορίζεται εν μέρει από τη γενετική. Όπως πάντα μπορούμε να ξεπεράσουμε κάποια από αυτά τα προβλήματα με ενημέρωση και πολύ καλή πρόληψη.

5. Επιπλοκές από λοιμώξεις

Ενώ πολλές λοιμώξεις είναι αναπόφευκτες, εντούτοις μπορείτε να μειώσετε τον κίνδυνο μόνιμης βλάβης που ενδέχεται να προκαλέσουν στα εσωτερικά όργανα. Η έγκαιρη αναγνώριση των συμπτωμάτων της νόσου είναι ζωτικής σημασίας. Το καλύτερο φυσικά είναι να αναζητήσετε αμέσως κτηνιατρική βοήθεια εάν η γάτα σας εμφανίσει συμπτώματα. Είναι επίσης χρήσιμο να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σύστημά της μέσω μιας ισορροπημένης διατροφής, πλούσιας σε βιταμίνες και άλλων απαραίτητων συστατικών. Τέλος το ζώο πρέπει να ασκείται και να κοιμάται επαρκώς.

6. Διαταραχές ψυχικής υγείας

Οι γάτες μπορούν να υποφέρουν όχι μόνο από σωματικές αλλά και από ψυχικές διαταραχές. Αυτές μπορεί να είναι: κατάθλιψηαγχώδεις διαταραχέςιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή. Πρέπει λοιπόν να ξέρετε ότι εσείς που είστε κηδεμόνας της έχετε σημαντική επίδραση στην ψυχική της υγεία.

Δώστε στη γάτα σας μια αίσθηση ασφάλειας και άνεσης, περάστε ποιοτικό χρόνο μαζί της και μην την αφήνετε συνέχεια μόνη της. Επίσης παίξτε μαζί της συχνά και έχετέ της πολλά παιχνίδια για να ασχολείται. Δείξτε της πάνω από όλα ότι την αγαπάτε και φροντίστε τη όπως πρέπει.

Τέλος, όπως αναφέραμε και πιο πάνω, σημαντικό είναι να κοιμάται αρκετά και να ξεκουράζεται. Αν τώρα δείτε κάτι περίεργο στη συμπεριφορά της, να αποσύρεται ξαφνικά, για παράδειγμα, να ξέρετε ότι εκτός από σημάδι πιθανού σωματικού προβλήματος, μπορεί να είναι και σημάδι ψυχικού. Μην αφήσετε το χρόνο να περάσει και μιλήστε με τον κτηνίατρό σας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΟΑΥ: Ευθύνεται η ανάδοχος εταιρεία για τα προβλήματα στο Σύστημα Πληροφορικής...

Σε σχέση με τα προβλήματα που προέκυψαν το τελευταίο χρονικό διάστημα στο Σύστημα Πληροφορικής του ΓεΣΥ, ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας, αναγνωρίζοντας τη σοβαρότητα του...
×