37 ετών ο νεότερος στην Κύπρο που νόσησε με Αλτσαχάιμερ

Ο μικρότερος σε ηλικία ασθενής του είναι 42 ετών, δηλώνει ο Πρόεδρος της Νευρολογικής Εταιρείας Κύπρου, Δρ. Μιχάλης Πρωτοπαπάς

cropped view of senior man playing with puzzles

Ένα στα εννέα άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών και σχεδόν ένα στα τρία άτομα άνω των 85 ετών πάσχουν από την νόσο Αλτσχάιμερ, ενώ με τη σταδιακή αύξηση του προσδόκιμου επιβίωσης αναμένεται αύξηση του συνολικού αριθμού των ασθενών τις επόμενες δεκαετίες.

Τα στοιχεία αυτά παρουσιάστηκαν στις 19 Σεπτεμβρίου σε δημοσιογραφική διάσκεψη  η οποία πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Υγείας, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αλτσχάιμερ και με σκοπό την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης, για θέματα που σχετίζονται με τη συγκεκριμένη ασθένεια.

Μιλώντας στη διάσκεψη, ο Πρόεδρος της Νευρολογικής Εταιρείας Κύπρου, Δρ. Μιχάλης Πρωτοπαπάς, αναφέρθηκε στη νόσο Alzheimer, λέγοντας πως είναι μια πάθηση που ταλανίζει ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού των αναπτυγμένων χωρών, με μεγάλο προσδόκιμο ζωής.

Αναφέρθηκε στο δύσκολο έργο και ρόλο που διαδραματίζουν οι συγγενείς των ασθενών με Αλτσχάιμερ, διαμηνύοντας τους ότι δεν θα πρέπει να ντρέπονται για την ασθένεια του συγγενούς τους πάσχοντα.

Όπως ανέφερε ο Δρ. Πρωτοπαπάς πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι αυτή η ασθένεια αλλάζει τον άνθρωπο και ότι στην πορεία της ασθένειας ο πάσχων δεν θα έχει σχέση με αυτό που πρότινος ο συγγενής τους γνώριζε.

Ο Πρόεδρος της Νευρολογικής Εταιρείας ανέφερε ότι ο μικρότερος σε ηλικία ασθενής του είναι 42 ετών, για να τονίσει ότι σύμφωνα με τα στοιχεία ο νεότερος στην Κύπρο, που έχει νοσήσει με τη νόσο του Αλτσαχάιμερ, είναι 37 ετών.

Αναφερόμενος στις θεραπείες που υπάρχουν σήμερα, ο Δρ. Πρωτοπαπάς είπε πως αυτές βοηθούν στην καθυστέρηση της εξέλιξης της νόσου, ωστόσο, πρόσθεσε πως «η καθυστέρηση δεν είναι τόσο αργή, ώστε να δώσει ακόμα μερικά χρόνια συνύπαρξης σε σωστή βάση».

«Όσο πιο γρήγορα ξεκινήσει ο πάσχων με τη θεραπεία τόσο πιο καλά θα είναι τα αποτελέσματα», είπε.

Εκ μέρους του Παγκύπριου Συνδέσμου Αλτσχαϊμερ και συναφών ανοιών «Μη-Με-Λησμόνει» της Επαρχιακής Επιτροπής Λάρνακας, μίλησε ο Α’ Αντιπρόεδρος Κώστας Καπιτανής, ο οποίος είπε ότι «ένα στα εννέα άτομα ηλικία άνω των 65 ετών και σχεδόν ένα στα τρία άτομα άνω των 85 πάσχουν από την νόσο Αλτχαιμερ», για να συμπληρώσει ότι «με τη σταδιακή αύξηση του προσδόκιμου επιβίωσης αναμένεται αύξηση του συνολικού αριθμού των ασθενών στις επόμενες δεκαετίες».

Ο κ. Καπιτανής είπε πως «η νόσος Αλτσχάιμερ δεν επιδέχεται διακρίσεων», συμπληρώνοντας πως «παρατηρείται σε όλες τις κοινωνίες ανεξαιρέτως και σε άτομα οποιασδήποτε φυλετικής καταγωγής».

Όπως σημείωσε «ο κάθε πάσχοντας δεν πρέπει να είναι στιγματισμένος, αλλά ενεργός πολίτης, ο οποίος θα πρέπει να τυγχάνει θερμής υποδοχής και υποστήριξης από την πολιτεία», για να προσθέσει πως «τα άτομα αυτά χρειάζονται αγάπη και γι’ αυτό ακριβώς το λόγο κανείς και καμιά δεν πρέπει να βιώνει μοναξιά ή απομόνωση».

  • Εξάλλου, αναφερόμενος στις εμπειρίες που βιώνει ο Σύνδεσμος, ο κ. Καπιτανής αναφέρθηκε σε άτομο νεαρής ηλικίας μόλις 37 ετών, διαγνωσμένο με τη νόσο, το οποίο αγκαλιάστηκε από το Σύνδεσμο, «δίδοντας δύναμη και κουράγιο τόσο στη σύζυγο, όσο και στα ανήλικα τέκνα του».

Η κοινωνία μας», είπε, «πρέπει να τύχει ειδικής ενημέρωση για τη νόσο Αλτσχάιμερ και οφείλει να στηρίξει και να υποστηρίξει το γείτονα, τον φίλο , τον συγγενή και γενικότερα τον συνάνθρωπο».

Καταληκτικά, ανέφερε πως «κρίνεται αναγκαία και απαραίτητη η στήριξη των προσπαθειών που καταβάλλονται προς αντιμετώπιση της νόσου», ενώ σημείωσε πως είναι καθήκον της κοινωνίας και του κράτους να στηρίξει τις προσπάθειες που καταβάλλουν καθημερινά οι επαγγελματίες του Συνδέσμου, η Διοίκηση και οι εθελοντές.

ΑΥΞΗΤΙΚΗ ΤΑΣΗ ΣΤΑ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ

Σε χαιρετισμό του, ο Υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χατζηπαντέλα, είπε ότι «ο αριθμός των ατόμων, που ζουν με άνοια, αναμένεται να τριπλασιαστεί από 50 εκατομμύρια σε 152 εκατομμύρια έως το 2050», σημειώνοντας ότι «καθώς ο παγκόσμιος πληθυσμός γερνά, η ανάγκη μέριμνας για τους συμπολίτες μας που νοσούν ή πρόκειται να νοσήσουν στο μέλλον, είναι επιτακτική».

Ωστόσο, ανέφερε ότι «παρά τη ραγδαία πρόοδο της ιατρικής και των συναφών επιστημών, οι υφιστάμενες θεραπείες δεν μπορούν αναστρέψουν ή να σταματήσουν τις βιολογικές αλλαγές, που συμβαίνουν στον εγκέφαλο των ασθενών με άνοια».

Ο κ. Χατζηπαντέλα είπε πως το Υπουργείο του από την 1η Ιουνίου του 2019, έχει ξεκινήσει την εφαρμογή ενός σύγχρονου και ανθρωποκεντρικού σύστηματος υγείας, με κύρια χαρακτηριστικά του την καθολικότητα, την ίση μεταχείριση και την αλληλεγγύη, συμπληρώνοντας ότι το ΓεΣΥ είναι ένα σύστημα, το οποίο εξελίσσεται, βελτιώνεται και εμπλουτίζεται για να προσφέρει και να εξυπηρετεί πρώτα και κύρια τον ασθενή που το χρειάζεται.

Σύμφωνα με τον αρμόδιο Υπουργό, το κράτος και το Υπουργείο Υγείας μέσω του ΓεΣΥ, σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες και φορείς επιδιώκει να  προσφέρει την κατάλληλη ιατροφαρμακευτική φροντίδα στους ασθενείς, αλλά και μια πληθώρα εξωνοσοκομειακών υπηρεσιών, όπως εργοθεραπεία, φυσικοθεραπεία, ψυχολογική και νοσηλευτική υποστήριξη, διατηρώντας την δυνατότητα ακόμα και κατ’ οίκον παρεμβάσεων όπου χρειάζεται.

«Φροντίζουμε», ανέφερε, «να αναβαθμίζονται και να δημιουργούνται συνεχώς νέες υποδομές, αλλά και να στελεχώνονται από αξιόλογους επιστήμονες».