Όλες οι πληροφορίες για το εμβόλιο κατά της ευλογιάς των πιθήκων

Το εμβόλιο έναντι της ευλογιάς των πιθήκων είναι εμβόλιο που χρησιμοποιείται για την προστασία κατά της ευλογιάς σε ενήλικες. Περιέχει μια εξασθενημένη μορφή του ιού της δαμαλίτιδας που ονομάζεται «τροποποιημένος ιός δαμαλίτιδας τύπου Ankara» και σχετίζεται με τον ιό της ευλογιάς. Η ευλογιά δηλώθηκε επίσημα ως εξαλειφθείσα το 1980, με το τελευταίο γνωστό περιστατικό της νόσου να καταγράφεται το 1977. Το συγκεκριμένο εμβόλιο θα χρησιμοποιείται στις περιπτώσεις όπου θεωρείται απαραίτητο για την προστασία κατά της ευλογιάς σύμφωνα με τις επίσημες συστάσεις. το εμβόλιο έναντι της ευλογιάς των πιθήκων μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για την προστασία ενηλίκων από την ευλογιά των πιθήκων και τη νόσο που προκαλείται από τον ιό της δαμαλίτιδας.

Πώς χρησιμοποιείται το εμβόλιο έναντι της ευλογιάς των πιθήκων;

Το εμβόλιο έναντι της ευλογιάς των πιθήκων χορηγείται με υποδόρια ένεση, κατά προτίμηση στο άνω τμήμα του βραχίονα. Τα άτομα που δεν έχουν εμβολιαστεί στο παρελθόν κατά της ευλογιάς, της ευλογιάς των πιθήκων ή της νόσου που προκαλείται από τον ιό της δαμαλίτιδας πρέπει να λαμβάνουν δύο δόσεις των 0,5 ml, με τη δεύτερη δόση να χορηγείται τουλάχιστον 28 ημέρες μετά την πρώτη. Σε περίπτωση που κριθεί αναγκαίο, η χορήγηση αναμνηστικής δόσης σε άτομα που έχουν εμβολιαστεί στο παρελθόν, θα πρέπει να χορηγείται ως εφάπαξ δόση των 0,5 ml. Τα άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα (η φυσική άμυνα του οργανισμού) τα οποία πρέπει να λάβουν αναμνηστική δόση, θα πρέπει να λαμβάνουν δύο δόσεις, με τη δεύτερη δόση να χορηγείται τουλάχιστον 28 ημέρες μετά την πρώτη. Το εμβόλιο χορηγείται μόνο με ιατρική συνταγή. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη χρήση του εμβολίου έναντι της ευλογιάς των πιθήκων, συμβουλευθείτε το φύλλο οδηγιών χρήσης ή επικοινωνήστε με τον γιατρό ή τον φαρμακοποιό σας.

Πώς δρά το εμβόλιο έναντι της ευλογιάς των πιθήκων;

Τα εμβόλια δρουν προετοιμάζοντας τον οργανισμό να αμυνθεί έναντι μιας νόσου. Όταν το εμβόλιο χορηγείται σε ένα άτομο, το ανοσοποιητικό σύστημα αναγνωρίζει τον ιό στο εμβόλιο ως «ξένο» σώμα και παράγει αντισώματα εναντίον του. Όταν το άτομο εκτεθεί εκ νέου σε παρόμοιους ιούς, το εμβόλιο έναντι της ευλογιάς των πιθήκων (ζωντανός τροποποιημένος ιός δαμαλίτιδας τύπου Ankara) τα αντισώματα αυτά, σε συνδυασμό με άλλα συστατικά του ανοσοποιητικού συστήματος, θα είναι σε θέση να εξοντώσουν τους ιούς και να συμβάλουν στην προστασία από τη νόσο. το εμβόλιο έναντι της ευλογιάς των πιθήκων προετοιμάζει τον οργανισμό να αμυνθεί κατά της λοίμωξης από τους ιούς της ευλογιάς, της ευλογιάς των πιθήκων και της δαμαλίτιδας. Περιέχει μια εξασθενημένη μορφή του ιού της δαμαλίτιδας που ονομάζεται «τροποποιημένος ιός δαμαλίτιδας τύπου Ankara», ένας ιός που συνδέεται στενά με τους ιούς της ευλογιάς και της ευλογιάς των πιθήκων, αλλά δεν είναι νοσογόνος για τον άνθρωπο και δεν μπορεί να αναπαραχθεί στα ανθρώπινα κύτταρα. Λόγω της ομοιότητας μεταξύ του ιού του εμβολίου έναντι της ευλογιάς των πιθήκων και των εν λόγω ιών, τα αντισώματα που παράγονται έναντι του συγκεκριμένου ιού αναμένεται να παρέχουν προστασία κατά της ευλογιάς των πιθήκων, της ευλογιάς και του ιού της δαμαλίτιδας.

Ποια είναι τα οφέλη του εμβολίου έναντι της ευλογιάς των πιθήκων σύμφωνα με τις μελέτες;

Από τις μελέτες προέκυψε ότι το εμβόλιο έναντι της ευλογιάς των πιθήκων είναι αποτελεσματικό στην ενεργοποίηση της παραγωγής αντισωμάτων σε επίπεδο ικανό να παρέχει προστασία κατά της ευλογιάς. Διενεργήθηκαν πέντε κύριες μελέτες. Στις μελέτες μετείχαν περισσότεροι από 2.000 ενήλικοι, συμπεριλαμβανομένων ασθενών με HIV και ατοπική δερματίτιδα (δερματική πάθηση με συνοδό κνησμό η οποία προκαλείται από υπερδραστήριο ανοσοποιητικό σύστημα) και ατόμων που είχαν εμβολιαστεί στο παρελθόν κατά της ευλογιάς. Δύο από τις μελέτες εξέτασαν συγκεκριμένα την αποτελεσματικότητα του εμβολίου έναντι της ευλογιάς των πιθήκων ως αναμνηστικής δόσης εμβολίου. Σε επακόλουθη μελέτη, στην οποία μετείχαν 433 άτομα που δεν είχαν εμβολιαστεί στο παρελθόν, διαπιστώθηκε ότι το επίπεδο των προστατευτικών αντισωμάτων μετά τον εμβολιασμό με το εμβόλιο έναντι της ευλογιάς των πιθήκων ήταν τουλάχιστον εξίσου υψηλό με εκείνο που παρέχει ένα συμβατικό εμβόλιο κατά της ευλογιάς. Η διάρκεια της προστασίας δεν είναι ακόμα γνωστή. Δεδομένα από διάφορες μελέτες σε ζώα κατέδειξαν προστασία κατά της ευλογιάς των πιθήκων σε πρωτεύοντα θηλαστικά πλην του ανθρώπου τα οποία έχουν εμβολιαστεί με το εμβόλιο έναντι της ευλογιάς των πιθήκων και στη συνέχεια έχουν εκτεθεί στον ιό της ευλογιάς των πιθήκων. εμβόλιο έναντι της ευλογιάς των πιθήκων αναμένεται επίσης να παρέχει προστασία κατά της νόσου που προκαλείται από τον ιό της δαμαλίτιδας, δεδομένου ότι το εμβόλιο βασίζεται σε τροποποιημένη έκδοση του ιού της δαμαλίτιδας.

Ποιοι κίνδυνοι συνδέονται με το εμβόλιο έναντι της ευλογιάς των πιθήκων;

Οι συχνότερες παρενέργειες του εμβολίου έναντι της ευλογιάς των πιθήκων (ενδέχεται να εμφανιστούν σε περισσότερα από 1 στα 10 άτομα) είναι κεφαλαλγία, ναυτία, μυαλγία (πόνος στους μύες), κόπωση και αντιδράσεις στο σημείο της ένεσης (πόνος, ερυθρότητα, οίδημα, σκλήρυνση και κνησμός).
Το εμβόλιο έναντι της ευλογιάς των πιθήκων δεν πρέπει να χορηγείται σε ασθενείς που παρουσιάζουν υπερευαισθησία (αλλεργία) στη δραστική ουσία ή σε ίχνη οποιασδήποτε ουσίας του εμβολίου, όπως πρωτεΐνες ορνίθων, βενζονάση και γενταμικίνη. Για τον πλήρη κατάλογο των παρενεργειών και των περιορισμών, συμβουλευθείτε το φύλλο οδηγιών χρήσης.