Τσιούτης:Ο ιός δεν πρόκειται να φύγει τους επόμενους μήνες

Τόνισε πως επιβάλλεται ο έγκαιρος προγραμματισμός της νέας χρόνιας τόσο σε επίπεδο σχολείων και επιχειρήσεων, όσο και σε προσωπικό και κοινωνικό επίπεδο

Ο ιός δεν πρόκειται να φύγει τους επόμενους μήνες και εύκολα οι εξάρσεις του μπορούν να γίνουν ανεξέλεγκτες, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο o Επίκουρος Καθηγητής Παθολογίας στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου και Παθολόγος με εξειδίκευση στον Έλεγχο Λοιμώξεων, Κωνσταντίνος Τσιούτης, ο οποίος τόνισε πως επιβάλλεται ο έγκαιρος προγραμματισμός της νέας χρόνιας τόσο σε επίπεδο σχολείων και επιχειρήσεων, όσο και σε προσωπικό και κοινωνικό επίπεδο.

Ο Δρ. Τσιούτης, ο οποίος είναι και μέλος της Επιστημονικής Ομάδας του Υπουργείου Υγείας, επισημαίνει ότι ο κόσμος θα πρέπει να συνεχίσει να εφαρμόζει τα μέτρα αυτοπροστασίας, για όλο το επόμενο διάστημα και κατά τη διάρκεια του χειμώνα, σημειώνοντας ότι όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος το χειμώνα, ενδεχομένως να υπάρξει και νέα έξαρση των εποχιακών ιώσεων, κυρίως της Γρίπης Α.

Όπως είπε «θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι και γι’ αυτά και επειδή τα μέτρα ατομικής προστασίας που εφαρμόζουμε για τον κορωνοϊό ισχύουν και γι’ αυτές τις ιώσεις, ουσιαστικά με αυτά τα μέτρα θα μπορούμε να ελέγξουμε και την έξαρση, την οποία σίγουρα αναμένουμε και από αυτές τις ιώσεις».

Έτοιμο το Υπουργείο με το εμβόλιο Γρίπης Α

Σε σχέση με το εμβόλιο της Γρίπης Α, ο Δρ. Τσιούτης είπε πως το Υπουργείο Υγείας είναι έτοιμο και έχει κάνει ένα καλό προγραμματισμό, για να συμπληρώσει πως τα εμβόλια που έχουν παραγγελθεί θα διατεθούν μέσω των Προσωπικών Ιατρών αρχικά στις ευπαθείς ομάδες, οι οποίες αποτελούνται από άτομα που αποδεδειγμένα αναπτύσσουν σοβαρή νόσο από τη Γρίπη Α.

Πρόσθεσε ότι στη συνέχεια τα εμβόλια θα διατεθούν στον υπόλοιπο κόσμο και σε μεγαλύτερες ποσότητες σε σχέση με πέρσι.

Απαντώντας σε ερώτηση πόσο εύκολα μπορεί να ξεχωρίσει κάποιος αν τα συμπτώματα που έχει προέρχονται από τη Γρίπη Α ή τον COVID 19, ο κ. Τσιούτης είπε ότι πως δεν μπορεί, για να σημειώσει ότι «υπάρχουν μεν κάποιες κλινικές μελέτες, που δείχνουν κάποιες μικρές διαφορές μεταξύ των δύο νοσημάτων, αλλά κατά βάση μοιάζουν πάρα πολύ στην κλινική εκδήλωση».

«Και αυτός», πρόσθεσε, «είναι ο βασικός λόγος που προτείνουμε τα μέτρα αυτοπροστασίας και της κοινωνικής αποστασιοποίησης. Η εργαστηριακή εξέταση το δείχνει ακριβώς, αλλά πριν φτάσουμε εκεί, θα έλεγα ότι η πρόληψη είναι το σημαντικότερο. Δεν θέλουμε να φτάσουμε εκεί».