Συστάσεις ΠΙΣ για αποτροπή επέλασης του τέταρτου κύματος

Συστάσεις ΠΙΣ για αποτροπή επέλασης του τέταρτου κύματος

Ανησυχία για την αύξηση των περιστατικών της νόσου Covid-19, εκφράζει ο Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος  (ΠΙΣ). Κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και επαναδιατυπώνει τη σημασία της ενίσχυσης του εμβολιαστικού προγράμματος έτσι ώστε να αναχαιτίσουμε τη ραγδαία μετάδοση που χαρακτηρίζει τις μεταλλάξεις και οι οποίες θα οδηγήσουν στην επέλαση ενός τέταρτου κύματος της πανδημίας.

Αναφέρει στην ανακοίνωση του ο ΠΙΣ:

«Με ανησυχία παρακολουθούμε την αύξηση που παρατηρείται τις τελευταίες μέρες στα περιστατικά της νόσου Covid-19 και ιδιαίτερα στον ανεμβολίαστο πληθυσμό.

Με αυτό το δεδομένο, η εξάπλωση του επιθετικού στελέχους στις πιο νεαρές ηλικίες, θα πρέπει να προκαλέσει προβληματισμό καθότι αυτό θα ασκήσει εκ νέου έντονη υγειονομική πίεση στο σύστημα υγείας και ιδιαίτερα στα δημόσια νοσηλευτήρια.

Ο Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος, επαναδιατυπώνει τη σημασία της ενίσχυσης του εμβολιαστικού προγράμματος έτσι ώστε να αναχαιτίσουμε τη ραγδαία μετάδοση που χαρακτηρίζει τις μεταλλάξεις και οι οποίες θα οδηγήσουν στην επέλαση ενός τέταρτου κύματος της πανδημίας.

Μπορεί η  κοινωνία να έχει κουραστεί από τα περιοριστικά μέτρα, ωστόσο ο εφησυχασμός δεν είναι η λύση. Η αυξημένη μεταδοτικότητα του νέου στελέχους και ο κίνδυνος σοβαρής νόσησης σε μη εμβολιασθέντες είναι δεδομένα που απαιτούν επαγρύπνηση και δράση.

Ο μόνος τρόπος να αποτρέψουμε ένα τέταρτο κύμα είναι ο εμβολιασμός και η συμμόρφωση στα απλά μέτρα ατομικής και συλλογικής προφύλαξης».

ΠΙΣ ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ

ΑΝΕΠΙΦΥΛΑΚΤΑ ΥΠΕΡ ΤΩΝ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΩΝ

Εξάλλου, σε γραπτή δήλωση του ο Πρόεδρος του Συλλόγου Δρ Πέτρος Αγαθαγγέλου τονίζει ότι ο ΠΙΣ και οι  Επιστημονικές Εταιρείες συστήνουν ανεπιφύλακτα τον εμβολιασμό κατά της Covid-19.

Ο Πρόεδρος του  ΠΙΣ, με αφορμή τη νέα κατακόρυφη αύξηση των περιστατικών Covid-19, ιδιαίτερα ανάμεσα στον ανεμβολίαστο πληθυσμό, τονίζει, για πολλοστή φορά ότι:

– Ο Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος, ως ο επιστημονικά Ανώτατος Θεσμικός Φορέας της ιατρικής κοινότητας της Κύπρου και οι Επιστημονικές Εταιρείες, συστήνουν ανεπιφύλακτα τον εμβολιασμό έναντι της νόσου Covid-19 και συνεχίζουν με ισχυρή επιστημονική τεκμηρίωση να ενισχύουν τις προσπάθειες της πολιτείας να αναχαιτίσει τη νέα φάση της πανδημίας.

– Ο μαζικός εμβολιασμός και η ενίσχυση του προγράμματος είναι αυτή τη στιγμή το ισχυρότερο «όπλο» που έχουμε στα χέρια μας.

Θα ήθελα επίσης να  αναφέρω ότι:

  • Τα όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας και αφορούν μεμονωμένα μέλη, τα οποία ενεργούν αντίθετα από τις οδηγίες των αρμοδίων αρχών σε αυτό το θέμα, να είστε βέβαιοι ότι δεν έχουν διαλάθει της προσοχής μας.

Εκεί και όπου μετά από την δέουσα διερεύνηση διαπιστωθεί ότι υπάρχει παράβαση του Κώδικα Ιατρικής Επαγγελματικής Δεοντολογίας, τότε ακολουθούνται οι νενομισμένες διαδικασίες από τα αρμόδια όργανα του Συλλόγου.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ:

ΟΠΟΙΟΣ ΔΕΝ ΕΜΒΟΛΙΣΤΕΙ, ΘΑ ΜΟΛΥΝΘΕΙ!

Σχετικά, ο πρόεδρος του Παγκόσμιου Ιατρικού Συλλόγου Φρανκ Ούλριχ Μοντγκόμερι σε δήλωση του τονίζει ότι πρέπει να πεισθούν σκεπτικιστές και αρνητές του εμβολίου ώστε να επιτευχθεί η ανοσία της αγέλης. Οι μη εμβολιασμένοι, προειδοποίησε, θα μολυνθούν από το παραλλαγμένο στέλεχος Δέλτα του κορωνοϊού. 

«Εάν δεν πείσουμε ένα μέρος της ομάδας των σκεπτικιστών και των αρνητών για το νόημα του εμβολιασμού, δεν θα επιτύχουμε την ανοσία της αγέλης. Όποιος δεν εμβολιαστεί, αργά ή γρήγορα θα μολυνθεί από τον κορωνοϊό, λόγω της μεγαλύτερης μεταδοτικότητας του παραλλαγμένου στελέχους Δέλτα», τόνισε σήμερα ο πρόεδρος του Παγκόσμιου Ιατρικού Συλλόγου στο Δίκτυο Συντακτών της Γερμανίας (Redaktionsnetzwerk Deutschland).

«Απαιτείται εκτεταμένη εμβολιαστική κάλυψη του ενήλικου πληθυσμού. Τα παιδιά αποτελούν το 17 έως 18% του πληθυσμού. Για αυτά, το παραλλαγμένο στέλεχος Δέλτα είναι σε μεγάλο βαθμό ακίνδυνο, έτσι ώστε είναι πιθανό να συνεχίσει να ισχύει η εκτίμηση ότι ο εμβολιασμός δεν μπορεί να συνιστάται για παιδιά. Δεν μπορούμε να εμβολιάσουμε τα παιδιά απλώς για να προστατεύσουμε την κοινωνία», συνέχισε.

Οι ιατροί των Ταμείων Υγείας ζητούν περισσότερη ταχύτητα των εμβολιασμών. «Βρισκόμαστε σε μια μάχη με το χρόνο. Όσο περισσότεροι εμβολιαστούν δύο φορές τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες, τόσο μικρότερη θα είναι η επίδραση της παραλλαγής Δέλτα. Για να γίνουν ταχύτερα οι εμβολιασμοί, θα πρέπει επίσης να παραδίδονται περισσότερα εμβόλια. Υπάρχει όμως ακόμη μεγάλη καθυστέρηση στη μαζική παράδοση. Αυτό είναι εις βάρος του προγραμματισμού», δήλωσε ο Αντρέας Γκάσεν, επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Ένωσης Ιατρών των Ταμείων (KBV), στην εφημερίδα «Neue Osnabruecker Zeitung».