Συναγερμός για νέο ζωονοσογόνο ιό! – Από τους πιο πιθανούς να προκαλέσει την επόμενη πανδημία!

Ο νέος ιός Langya απασχολεί τους επιστήμονες – Μεταφέρεται από ζώο σε άνθρωπο

Δεκάδες κρούσματα στην Κίνα έχουν προσβληθεί από ένα νέο ιό ζωικής προέλευσης, που ονομάσθηκε Λάνγκια, ανακοίνωσαν επιστήμονες, οι οποίοι στο στάδιο αυτό αποκλείουν το ενδεχόμενο να μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Οι αρχές δήλωσαν ότι οι ασθενείς δεν είχαν στενή επαφή μεταξύ τους ή κοινό ιστορικό έκθεσης, γεγονός που υποδηλώνει ότι οι ανθρώπινες λοιμώξεις μπορεί να είναι σποραδικές.

Ορισμένοι από τους ασθενείς εμφάνισαν συμπτώματα όπως πυρετό, κόπωση, βήχα, απώλεια όρεξης, μυϊκούς πόνους, ναυτία, κεφαλαλγία και εμετούς. Εμφάνισαν επίσης μείωση των λευκών αιμοσφαιρίων, χαμηλά επίπεδα αιμοπεταλίων, ηπατική και νεφρική ανεπάρκεια.

  • Ο ιός Langya henipavirus (LayV) προκαλεί στον άνθρωπο συμπτώματα όπως πυρετό, κόπωση, βήχα, ναυτίες και πονοκεφάλους.

Οι επιστήμονες υποθέτουν πως η μυγαλή, ένα μικρό θηλαστικό με σουβλερό ρύγχος, μπορεί να είναι το ζώο που επέτρεψε τη μετάδοσή του στον άνθρωπο.

Οι μολύνσεις διαπιστώθηκαν στις κινεζικές επαρχίες Σαντόνγκ (ανατολικά) και Χενάν (κέντρο).

  • Τριάντα πέντε άνθρωποι μολύνθηκαν στην Κίνα, σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύθηκε στις αρχές Αυγούστου από την αμερικανική ιατρική επιθεώρηση αναφοράς New England Journal of Medicine (NEJM).

Οι ασθενείς, αγρότες οι περισσότεροι, δεν είχαν ούτε «στενή επαφή» ούτε «εκτέθηκαν από κοινού» σε παθογόνο παράγοντα, υπογραμμίζεται στη μελέτη, στην οποία διατυπώνεται η υπόθεση για «σποραδική» μόλυνση ανθρώπων.

ΑΝΩΜΑΛΙΕΣ ΣΤΑ ΑΙΜΑΤΙΚΑ ΚΥΤΤΑΡΑ

Ορισμένοι ανέπτυξαν ανωμαλίες στο επίπεδο των αιματικών κυττάρων. Σε άλλους υπήρξε αλλοίωση των ηπατικών και νεφρικών λειτουργιών, διευκρινίζεται στην έκθεση.

Ο Langya είχε εντοπιστεί για πρώτη φορά το 2018. Όμως αυτή τη φορά ο ιός ταυτοποιήθηκε επισήμως, χάρη σ’ ένα σύστημα εντοπισμού των οξέων εμπύρετων καταστάσεων και προηγούμενης έκθεσης σε ζώα.

Οι επιστήμονες κρίνουν πως στο στάδιο αυτό είναι πρόωρο να αποφανθούν σχετικά με ενδεχόμενη μετάδοση του LayV μεταξύ ανθρώπων, δεδομένου του μικρού αριθμού των κρουσμάτων.

ΚΑΝΕΝΑ ΘΑΝΑΤΗΦΟΡΟ ΚΡΟΥΣΜΑ

Journalists wear protective suits inside an elevator as they prepare for a media visit to Indonesian Health Ministry’s Laboratorium for Research on Infectious-Diseases, following the outbreak of the new coronavirus in China, in Jakarta, Indonesia, January February 11, 2020. REUTERS/Willy Kurniawan

Σύμφωνα με τους ερευνητές από την Κίνα, τη Σιγκαπούρη και την Αυστραλία, που συμμετείχαν στη σύνταξη της έκθεσης, επιπλέον έρευνες είναι απαραίτητες ώστε να γίνουν καλύτερα κατανοητές οι ασθένειες που συνδέονται με τον ιό.

Μέχρι τώρα δεν έχει καταγραφεί κανένα σοβαρό ή θανατηφόρο κρούσμα του Langya, υπογραμμίζει στην εφημερίδα Global Times ο ιολόγος Λίνφα Ουάνγκ της ιατρικής σχολής Duke-NUS της Σιγκαπούρης, ένας από τους συντάκτες της έκθεσης.

Ο ΕΝΤΟΠΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΙΟΥ

Στο μεταξύ, τα Κέντρα Ελέγχου Νοσημάτων (CDC) της Ταϊβάν καθιερώνουν επί του παρόντος μια μέθοδο δοκιμής νουκλεϊκού οξέος για τον εντοπισμό και τον έλεγχο της εξάπλωσης του ιού.

Ο ιός Langya είναι ένας πρόσφατα ανιχνευμένος ιός και ως εκ τούτου, τα εργαστήρια της Ταϊβάν θα χρειαστούν μια τυποποιημένη μέθοδο δοκιμής νουκλεϊκού οξέος για τον εντοπισμό του ιού, έτσι ώστε οι ανθρώπινες λοιμώξεις να μπορούν να παρακολουθούνται, αν χρειαστεί, δήλωσε ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής του CDC της Ταϊβάν Chuang Jen-hsiang.

Ο ιός Langya, ο οποίος έχει βρεθεί στις επαρχίες Shandong και Henan της Κίνας, μπορεί να μεταδοθεί από τα ζώα στον άνθρωπο.

  • Δεν έχει αναφερθεί μετάδοση του ιού από άνθρωπο σε άνθρωπο, ωστόσο την ίδια στιγμή, δήλωσε ότι το CDC δεν έχει ακόμη διαπιστώσει εάν ο ιός μπορεί να μεταδοθεί μεταξύ των ανθρώπων και προειδοποίησε τους ανθρώπους να δώσουν ιδιαίτερη προσοχή σε περαιτέρω ενημερώσεις σχετικά με τον ιό, είπε ο Τσουάνγκ.

Παρέχοντας λεπτομέρειες για την ορολογική έρευνα που διεξήχθη σε οικόσιτα ζώα, είπε ότι το 2 τοις εκατό των ελεγχόμενων κατσικιών και το 5 τοις εκατό των σκύλων που δοκιμάστηκαν ήταν θετικοί.

Τα αποτελέσματα τεστ 25 ειδών άγριων ζώων υποδηλώνουν ότι ένα μικρό εντομοφάγο θηλαστικό που μοιάζει με ποντίκι μπορεί να είναι μια φυσική δεξαμενή του ιού Langya, καθώς ο ιός βρέθηκε στο 27 τοις εκατό των υποκειμένων της γριάς, δήλωσε ο Αναπληρωτής ΓΔ του CDC.