Στοχοποίηση του για τον έλεγχο των ιατρικών πράξεων, καταγγέλλει ο ΠΙΣ

Είναι μετά λύπης μας που διαπιστώνουμε ότι ο Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ), αναφέρει σε ανακοίνωση του, στοχοποιείται στη βάση ψευδών αναφορών που διοχετεύονται και αναπαράγονται, παραπληροφορώντας την κοινή γνώμη σε σχέση με τον έλεγχο των ιατρικών πράξεων στο πλαίσιο του Γενικού Σχεδίου Υγείας (ΓεΣΥ).

Αναφορές που είδαν το φως της δημοσιότητας ότι δήθεν ο ΠΙΣ αποτέλεσε και αποτελεί «εμπόδιο» στον έλεγχο της ιατρικής πράξης στο πλαίσιο του ΓεΣΥ, συνιστούν ασύστολα ψεύδη τα οποία προφανώς καλλιεργούνται είτε για να πλήξουν το θεσμό, είτε για να συγκαλύψουν βαρύτατες ευθύνες των πραγματικών υπαίτιων για την απουσία αποτελεσματικού εποπτικού ελέγχου του συστήματος.

Ο ΠΙΣ, αντίθετα, ήταν ο πρώτος που πολύ πριν την εφαρμογή του συστήματος προειδοποιούσε για την ανάγκη ύπαρξης ενός αποτελεσματικού μηχανισμού ελέγχου όλων: Διοίκησης, Παρόχων και Δικαιούχων. Τότε, αυτοί που «δείχνουν» τον ΠΙΣ ως εμπόδιο, επέκριναν την ηγεσία του ΠΙΣ που απαιτούσε έλεγχο, ότι ήταν «πολέμια του ΓεΣΥ». Σήμερα διαμαρτύρονται γιατί το σύστημα εφαρμόζεται χωρίς έλεγχο.

Αποτελεί πάγια θέση του ΠΙΣ η ανάγκη ελέγχου όλων, συμπεριλαμβανομένων των ιατρικών πράξεων, μέσα από έναν αποτελεσματικό μηχανισμό και μάλιστα ανεξάρτητο, προκειμένου να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του συστήματος σε βάθος χρόνου.

Για ακόμη μια φορά, η ηγεσία του ΠΙΣ στέλνει το μήνυμα ότι είναι καιρός κάποιοι να σταματήσουν να «παίζουν» με την υγεία του κόσμου και να σταματήσουν με ψεύδη να υποσκάπτουν εκ των έσω το σύστημα.

Πως είναι δυνατόν ο ΠΙΣ, ο οποίος ΔΕΝ συμμετέχει στο ΔΣ του ΟΑΥ, να ευθύνεται για τη μη εφαρμογή ελέγχου είτε ιατρικών πράξεων είτε των απαιτήσεων των δικαιούχων;

Ποιοι είναι τελικά οι πραγματικοί πολέμιοι του ΓεΣΥ;