ΣΤΑΥΡΟΣ ΜΙΧΑΗΛ: Κύρια έγνοια μου είναι η οικονομική βιωσιμότητα του ΓεΣΥ

Συνέντευξη του Προέδρου του Δ.Σ. του ΟΑΥ στον «Ιατρικό Τύπο»: Υπέρμαχος των βελτιώσεων και της ενίσχυσης των υπηρεσιών του ΓεΣΥ, διασφαλίζοντας παράλληλα την βιωσιμότητα του, δηλώνει ο Πρόεδρος του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας

Υπέρμαχος των συνεχών βελτιώσεων στις παρεχόμενες υπηρεσίες του Γενικού Συστήματος Υγείας (ΓεΣΥ) δηλώνει ο Πρόεδρος του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας κ. Σταύρος Μιχαήλ, υπογραμμίζοντας συνάμα πως κύρια έγνοια του είναι η βιωσιμότητα το Οργανισμού σε βάθος χρόνου. Εφόσον, αναφέρει, οι ανάγκες των δικαιούχων αυξάνονται, πρέπει πολύ προσεκτικά να αναβαθμίζουμε τις παρεχόμενες υπηρεσίες προς την κοινωνία αλλά πάντα έχοντας κατά νου ότι δεν πρέπει να γίνεται εις βάρος της βιωσιμότητας του Ταμείου του Οργανισμού.

Σε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη του στον «ΙΑΤΡΙΚΟ ΤΥΠΟ», ο Πρόεδρος του Δ.Σ  του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας Σταύρος Μιχαήλ ξεδιπλώνει το όραμα του για το ΓεΣΥ και δίνει απαντήσεις για τα μεγάλα ζητήματα που αφορούν στον τομέα της Υγείας.

Ανάμεσα σ’ άλλα σημειώνει ότι:

  • EDEN” στην Τερσεφάνου.
  • [AM1] 

Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Παραθέτουμε στη συνέχεια το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του κ. Σταύρου Μιχαήλ  στον «Ιατρικό Τύπο»:

  • Κύριε Μιχαήλ, πως αποτιμάτε το έργο του Οργανισμού τον περασμένο χρόνο;

ΣΤΑΥΡΟΣ ΜΙΧΑΗΛ: Παρά το γεγονός ότι ο διορισμός μου στη θέση του Προέδρου του Οργανισμού έγινε μόλις πριν μερικούς μήνες, τον Οκτώβρη του 2022, έχω ξεκάθαρη εικόνα και γνώση για όλα τα δεδομένα του προηγούμενου έτους. Θα ξεκινήσω παραθέτοντας κάποιους σημαντικούς αριθμούς που τεκμηριώνουν την προσφορά και το έργο του ΓεΣΥ προς τους δικαιούχους:

  • 801,930 δικαιούχοι επισκέφθηκαν Προσωπικούς Ιατρούς,
  • 608,120 δικαιούχοι επισκέφθηκαν Ειδικούς Ιατρούς
  • 667,659 δικαιούχοι έχουν λάβει τα φάρμακά τους μέσω του Συστήματος (αυτή τη στιγμή το ΓεΣΥ καλύπτει περίπου 2.100 φάρμακα, με τον αριθμό αυτό να περιλαμβάνει πέραν των 500 καινοτόμων)
  • 500,075 δικαιούχοι έχουν πραγματοποιήσει εργαστηριακές εξετάσεις
  • 278,911 δικαιούχοι επισκέφθηκαν Οδοντιάτρους
  • 155,966 δικαιούχοι εξυπηρετήθηκαν από άλλους επαγγελματίες υγείας.
  • 122,551 δικαιούχοι επισκέφθηκαν τα Τμήματα Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών.
  • 105,874 δικαιούχοι έλαβαν υπηρεσίες ενδονοσοκομειακής φροντίδας.
     

Σημαντική εξέλιξη κατά το 2022 ήταν η ένταξη στο Γενικό Σύστημα Υγείας 3 νέων νοσηλευτηρίων, 4 κέντρων ανακουφιστικής φροντίδας και 2 μονάδων αιμοκάθαρσης. Από τον Ιούλιο του ίδιου έτους εφαρμόστηκαν οι υπηρεσίες Εφημερίας Προσωπικού Ιατρού κατά τα σαββατοκύριακα και τις αργίες, για περιστατικά τα οποία δεν χρήζουν εξυπηρέτησης από τα Τμήματα Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών.

Επιπλέον, αξιοσημείωτη είναι και η προσθήκη τριών κέντρων αποκατάστασης, τα οποία έχουν συμβληθεί με το ΓεΣΥ από την 1η Ιανουαρίου 2023. Πρόκειται για το «Μέλαθρον» Αγωνιστών στη Λεμεσό, ο «Πλάτωνας» στη Λευκωσία και το “EDEN” στην Τερσεφάνου.

Ο ΘΕΣΜΟΣ ΤΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΩΝ

 ΠΡΟΣΩΠΙΚΩΝ ΙΑΤΡΩΝ

  • Πολύ ωραία. Αναφορικά με τις Εφημερίες Προσωπικών Ιατρών θα ήθελα να ρωτήσω το εξής: Σε ποιο βαθμό είστε ικανοποιημένοι από την ανταπόκριση του κοινού;

Σ.Μ.: ΤΟ ΟΑΥ έχει λάβει τα μηνύματα των καιρών και έχει εισάγει τον θεσμό των εφημεριών των Προσωπικών Ιατρών αφουγκραζόμενος τις ανάγκες των πολιτών. Απόδειξη, η συμμετοχή των δικαιούχων η οποία ανέρχεται σε περίπου 5000 κλήσεις, από την έναρξη λειτουργίας των εν λόγω ιατρείων μέχρι σήμερα. Από αυτές το 60-65% αφορά στους παιδίατρους και το υπόλοιπο στους προσωπικούς ιατρούς. Είναι μια υπηρεσία την οποία αναμέναμε να υποδεχτούν οι δικαιούχοι με θετική ανταπόκριση και είμαστε σίγουροι πως με την πάροδο του χρόνου θα την αγκαλιάσουν και θα την αξιοποιήσουν ορθά. Το πρώτο μεγάλο crush test έγινε τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο,  που παρατηρήθηκε έξαρση των ιογενών λοιμώξεων. Η επισκεψιμότητα στα Εφημερεύοντα Ιατρεία αυξήθηκε αρκετά, αποφορτίζοντας τα ΤΑΕΠ, και επιβεβαιώνοντας τη χρησιμότητά των εφημεριών.  Για τον Οργανισμό η πρόκληση για το επόμενο διάστημα είναι η συνεχής αξιολόγηση και βελτίωση του θεσμού των Εφημεριών, ώστε να αποφορτιστούν τα νοσηλευτήρια και τα ΤΑΕΠ από περαστικά που δεν είναι επείγοντα και μπορούν να αντιμετωπιστούν από Παιδιάτρους και ΠΙ ενηλίκων. Για το σκοπό αυτό χρειάζεται σωστή ενημέρωση και συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων.

ΤΟ «ΞΕΚΑΘΑΡΙΣΜΑ» ΜΕ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ

  • Να πάμε σε ένα πολυσυζητημένο θέμα, αυτό της παραπομπής ασθενών σε ιδιωτικά νοσηλευτήρια εκτός ΓεΣΥ στην Κύπρο ή στο εξωτερικό. Σε ποιο στάδιο βρίσκεται ο διάλογος με το Υπουργείο Υγείας; Αποφασίζουν άλλοι για κάτι που έχετε εσείς την ευθύνη…

Σ.Μ.: Με βάση τις τελευταίες συσκέψεις που έγιναν περί τα τέλη του 2022, διαχωρίστηκαν οι αρμοδιότητες του κάθε φορέα, οπότε πλέον ο καθένας γνωρίζει το πεδίο των ευθυνών του.  Για το ζήτημα των αποστολών στο εξωτερικό, σε αυτή τη φάση παραμένουν ακόμη στο Υπουργείο Υγείας καθώς χρειάζεται μία περίοδος δύο χρόνων ώστε να λάβουμε την κατάλληλη εμπειρογνωμοσύνη και τεχνογνωσία και να καθορίσουμε τις απαιτούμενες διαδικασίες. Παρόλα αυτά οι αποστολές στο εξωτερικό συνεχίζουν να αποζημιώνονται από τον Οργανισμό.

Όσον αφορά τις αποστολές ασθενών στην Κύπρο σε εκτός ΓεΣΥ νοσηλευτήρια,  έγιναν ενέργειες σε συντονισμό με το Υπουργείο Υγείας με στόχο τον περιορισμό των παραπομπών, έτσι ώστε οι πλείστες περιπτώσεις των ασθενών να καλύπτονται σε νοσηλευτήρια εντός του ΓεΣΥ.

  • Να αποφασίζει το Υπουργείο Υγείας και να πληρώνει ο ΟΑΥ αυτή τη μεταβατική περίοδο των δύο χρόνων;

Σ.Μ. Ακριβώς. Όπως είπατε πρόκειται για μια μεταβατική περίοδο μέχρι να μπορέσουμε να αναλάβουμε πλήρως. Διότι το Υπουργείο Υγείας έχει αυτή τη στιγμή την τεχνογνωσία. Όσο αφορά στο εσωτερικό, έχουμε συμφωνήσει και έχουμε διαχωρίσει από την 1 Ιανουαρίου 2023 ποια περιστατικά τυγχάνουν χειρισμού από τον Οργανισμό και ποια διαχειρίζεται το Υπουργείο Υγείας.

  • Κύριε Μιχαήλ, δεν είναι παράλογο οι διευθετήσεις για την  αποστολή ασθενών στο εξωτερικό να γίνονται από το Υπουργείο Υγείας; Ο ΟΑΥ δηλώνει ότι δεν έχει την τεχνογνωσία την οποία έχει το υπουργείο Υγείας. Όμως το ΓεΣΥ δεν είναι ένας οργανισμός ξένος. Ήταν δύσκολο να μεταφερθεί η όλη τεχνογνωσία  του υπουργείου στο ΓεΣΥ;

Σ.Μ.: Για το εξωτερικό έχουμε πάρει αυτή την απόφαση και παράλληλα επικεντρωνόμαστε στην εξεύρεση λύσεων που να αφορούν τις παραπομπές στο εσωτερικό . Εργαζόμαστε εντατικά ώστε να εισαχθούν όλες οι υπηρεσίες και τα περιστατικά στο ΓεΣΥ, να κωδικοποιηθούν, να κοστολογηθούν για να αποφορτιστεί το Υπουργείο από τις παραπομπές. Για παράδειγμα από τον περασμένο Νοέμβριο το ΓεΣΥ καλύπτει και τις ρομποτικές επεμβάσεις, υπηρεσία που μέχρι εκείνη τη στιγμή λάμβανε ο ασθενής μέσω παραπομπής από το Υπουργείο Υγείας.  Το Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού θα παρακολουθεί την εξέλιξη της εν λόγω προετοιμασίας και εφόσον είναι εφικτό θα επισπευσθεί η διαδικασία.


ΟΙ ΣΤΟΧΟΙ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΤΡΟΠΟΥ ΑΜΟΙΒΗΣ ΤΩΝ ΝΟΣΗΛΕΥΤΗΡΙΩΝ

Σ.Μ.: Τα ποιοτικά κριτήρια εισάγονται γιατί η μεγάλη η έγνοια του Οργανισμού είναι η αναβάθμιση  της ποιότητας. Αυτή είναι άλλωστε και η φιλοσοφία του ΓεΣΥ: Απρόσκοπτη παροχή ποιοτικών υπηρεσιών υγείας χωρίς εξαιρέσεις. Αν, λοιπόν, δεν υπάρχει ποιότητα στην παροχή υπηρεσιών τότε θεωρώ πως αποτύχαμε.

Ο νέος τρόπος αμοιβής των νοσηλευτηρίων λοιπόν, έρχεται για να εξυπηρετήσει ακριβώς αυτό τον στόχο: να μειώσει τυχόν υπερβολικές διαφορές στις αμοιβές (ίδιας πράξης) μεταξύ νοσηλευτηρίων, να εισαγάγει ποιοτικά κριτήρια ώστε να προαχθεί η ποιότητα και να αναδείξει συγκριτικά πλεονεκτήματα μεταξύ των νοσηλευτηρίων, να δώσει κίνητρο στα νοσηλευτήρια να επιλέγουν τα δύσκολα και εξειδικευμένα περιστατικά  ώστε να αμείβονται καλύτερα, να επιβραβεύει τα νοσηλευτήρια τα οποία παράγουν περισσότερο, να προάγει τον υγιή ανταγωνισμό που σε βάθος χρόνου θα αυξήσει την ποιότητα και παράλληλα να λειτουργεί με τρόπο που να μην τίθεται σε κίνδυνο ο σφαιρικός προϋπολογισμός του Οργανισμού.

2023: ΧΡΟΝΙΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙΝΟΤΟΜΩΝ ΦΑΡΜΑΚΩΝ

  • Πώς προχωρά ο προγραμματισμός για την ένταξη καινοτόμων φαρμάκων και θεραπειών; Μπορείτε να μας δώσετε μια εικόνα;

Σ.Μ.: Η εργασία αυτή ξεκίνησε από το 2022 και αυτή την περίοδο η Συμβουλευτική Επιτροπή Φαρμάκων (ΣΕΦ), έχει ήδη αξιολογήσει 92 φάρμακα από τα 126 που είναι στον κατάλογο του Υπουργείου Υγείας, μέσω της Επιτροπής Ονομαστικών Φαρμάκων. Αυτό δεν σημαίνει ότι εντάχθηκαν και τα 92 στο δικό μας κατάλογο.

Πιστεύουμε ωστόσο, ότι αφού έχει προχωρήσει η αξιολόγηση, που είναι το δύσκολο κομμάτι, μέχρι το πρώτο τετράμηνο του χρόνου θα είμαστε σε θέση να εντάξουμε πλήρως 50 από αυτά τα καινοτόμα φάρμακα.  Επιπρόσθετα να υπογραμμίσω προς τον σκοπό αυτό, πως στον προϋπολογισμό του 2023, έχουν προστεθεί 40 εκατομμύρια ευρώ για την ένταξη καινοτόμων φαρμάκων στον Κατάλογο Φαρμάκων του ΓεΣΥ.

ΑΞΙΟΠΟΙΟΥΜΕ ΤΗΝ ΥΦΕΣΗ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ ΓΙΑ ΒΕΛΤΙΩΣΕΙΣ

  • Κύριε Μιχαήλ, πώς επηρεάζουν τον ΟΑΥ η μακροχρόνια πανδημία του κορωνοιού και τα παρεμφερή προβλήματα που δημιουργεί στην κοινωνία και την οικονομία του τόπου; Υπάρχει κίνδυνος ανατροπής ή διαφοροποίησης των προϋπολογισμών σας σε βαθμό που θα ακυρώνονταν ή θα αναβάλλονταν περαιτέρω βελτιώσεις στη λειτουργία του Γενικού  Συστήματος Υγείας της χώρας; Υποβάλλουμε την ερώτηση έχοντας υπόψη και το γεγονός ότι ήσασταν για πολλά χρόνια ο άνθρωπος που διαχειριζόταν τους Κρατικούς Προϋπολογισμούς.

Σ.Μ.: Όπως είπατε την πανδημία την έζησα από άλλο μετερίζι, αλλά γνωρίζω πολύ καλά τις δυσκολίες που δημιούργησε ως προς τις διαδικασίες ένταξης νέων υπηρεσιών στο ΓεΣΥ. Τρία χρόνια μετά, με τα πράγματα να έχουν σταθεροποιηθεί, μας δίνεται η ευκαιρία να επιταχύνουμε όλες τις διαδικασίες για βελτίωση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών και εμπλουτισμό του Συστήματος με νέες υπηρεσίες και φάρμακα. Όπως έχω ήδη αναφέρει, εντάξαμε νέα νοσηλευτήρια, καινοτόμα φάρμακα, εισαγάγαμε την ανακουφιστική φροντίδα και την αποκατάσταση, ενώ αντιμετωπίσαμε και επιλύσαμε ποικίλες στρεβλώσεις που είχαν παρουσιαστεί.  Από την πρώτη ημέρα του διορισμού μου, κύρια έγνοια μου ήταν και παραμένει η ενίσχυση της οικονομικής βιωσιμότητας του Οργανισμού. Το ΓεΣΥ είναι μία κοινωνική κατάκτηση που αφορά όλους τους πολίτες, καθώς όλοι συνεισφέρουμε γι’ αυτό και είναι χρέος μας να το διατηρήσουμε δυνατό όχι μόνο για να εξυπηρετεί τους δικαιούχους του σήμερα αλλά και για όλες τις επόμενες γενιές.  Η αναλογιστική μελέτη την οποία διενήργησε το ILO (International Labour Organisation) για τον Οργανισμό,  κατέδειξε πως με τα σημερινά δεδομένα το Γενικό Σύστημα Υγείας είναι βιώσιμο έως το 2030, έχοντας μάλιστα ικανοποιητικό αποθεματικό. Φυσικά, ο συνεχής έλεγχος και οι βελτιώσεις είναι επιβεβλημένα και αναγκαία, όπως και η καλλιέργεια κουλτούρας ορθολογιστικής χρήσης των υπηρεσιών. Σαφώς και κύριος στόχος μας είναι η ενδυνάμωση και η ενίσχυση των υπηρεσιών του ΓεΣΥ, αλλά με τρόπο που δεν θα κινδυνεύσει η βιωσιμότητα του Οργανισμού.

ΤΟ ΑΙΤΗΜΑ ΓΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΠΙΣ ΣΤΟ Δ.Σ. ΤΟΥ ΟΑΥ

  • Να πάω σε ένα θέμα που προκύπτει από τη συνέντευξη του προέδρου του ΠΙΣ Δρ. Πέτρου Αγαθαγγέλου στον «Ιατρικό Τύπο». Ο κος Αγαθαγγέλου επανέφερε το θέμα της θεσμικής εκπροσώπησης του Συλλογικού Οργάνου των γιατρών στο Δ.Σ. του ΟΑΥ. Δηλώνει μάλιστα ότι οι γιατροί θεωρούν αδιανόητο και άδικο να μην εκπροσωπούνται. Ποια είναι η άποψη σας κύριε Μιχαήλ; Αυτό που θέτουν οι ιατροί είναι η συμμετοχή τους μέσα στο Διοικητικό Συμβούλιο. Εδώ το θέμα που εγείρουν είναι η συμμετοχή τους εκεί που συζητούνται θέματα που άπτονται και οικονομικών συμφερόντων διότι οι γιατροί ασκούν μεν το λειτούργημα τους αλλά ταυτόχρονα είναι και εργαζόμενοι. Γιατί να μην έχουμε και εμείς, λένε, την ευκαιρία να πούμε την άποψη μας και να πάρουμε αποφάσεις; Γι’ αυτά τα ζητήματα σκέφτεστε ότι ίσως θα, πρέπει με κάποιο τρόπο να ακούτε τις απόψεις τους ανεξάρτητα αν θα είναι μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου ή όχι;

Σ.Μ.: Από τα πιο πάνω προκύπτει και θεσμικό και νομικό θέμα. Για τη σύσταση του Διοικητικού Συμβουλίου και για το ποιοι φορείς θα εκπροσωπούνται σε αυτό αποφάσισαν η εκτελεστική και η νομοθετική εξουσία. Οι συναντήσεις που γίνονται μεταξύ του Οργανισμού και του ΠΙΣ, αλλά και με διάφορες επιστημονικές εταιρείες και παρόχους, σκοπό  έχουν την ποιοτική αναβάθμιση των υπηρεσιών του ΓεΣΥ προς όφελος των δικαιούχων. Φυσικά σε αυτές τις συζητήσεις εξετάζονται και θέματα οικονομικής φύσης που αφορούν στα μέλη του  Ιατρικού Συλλόγου, πάντα στο μέτρο των δυνατοτήτων του προϋπολογισμού του ΟΑΥ. Είναι απαραίτητη συνθήκη να κρατάμε τις ισορροπίες και σε οικονομικό επίπεδο. Όλα αυτά συζητούνται, άρα θεωρώ πως οι απόψεις των γιατρών λαμβάνονται σοβαρά υπόψη. Τονίζω ότι ο Οργανισμός θεωρεί τους γιατρούς ως συνεταίρους του σε αυτήν την σημαντική μεταρρύθμιση που αφορά την κοινωνία στην ολότητα της.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΙΣ ΑΝΑΦΟΡΕΣ

ΓΙΑ «ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΔΙΩΓΜΟΥ»

  • «Οι πρόσφατες εξελίξεις με τις εγκυκλίους του ΟΑΥ και οι σχετικές εξελίξεις ενώπιον της δικαιοσύνης, δυστυχώς καθιστούν την Κύπρο ‘ανάπηρη’ και αιχμάλωτη και δημιουργούν συνθήκες οι οποίες άμεσα θα αρχίσουν να πλήττουν τα δικαιώματα των ασθενών. Χωρίς και την ιδιωτική ιατρική αυξάνονται οι κίνδυνοι περαιτέρω επιμήκυνσης των λιστών αναμονής της μη πρόληψης και της μη έγκαιρης ιατρικής παρέμβασης, κάτι το οποίο μπορεί να στοιχίσει ανθρώπινες ζωές». Αυτή ήταν η τοποθέτηση του προέδρου του ΠΙΣ, Πέτρου Αγαθαγγέλου στην πρόσφατη συνέντευξή του στον Ιατρικό Τύπο, ποιο το δικό σας σχόλιο επ’ αυτού;

Σ.Μ.: Σεβαστές οι απόψεις του φίλτατου κύριου Αγαθαγγέλου αλλά και πάλι πρέπει να εξετάσουμε το θέμα από δυο πτυχές. Η πρώτη είναι η νομική και την έχω ξεκαθαρίσει: Εμείς ως Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας είμαστε εκτελεστικό όργανο και υπηρετούμε την υλοποίηση μιας νομοθεσίας που καθορίζει το πλαίσιο λειτουργίας του Γενικού Συστήματος Υγείας .

Η δεύτερη αφορά στο ερώτημα αν πρέπει να υπάρχει ιδιωτική ιατρική.  Ο κ. Αγαθαγγέλου πιστεύει ότι θα πρέπει να υπάρχει και ένα μέρος του τομέα της υγείας το οποίο να είναι εκτός ΓεΣΥ για να μπορεί να εξυπηρετήσει κάποιες άλλες ανάγκες. Εμείς ως ΟΑΥ δεν είμαστε διώκτες της ιδιωτικής ιατρικής αλλά εφαρμόζουμε την νομοθεσία. Αν ένα νοσηλευτήριο πληροί τα κριτήρια και έχει τις απαιτούμενες άδειες τότε θα μπορεί να συμβληθεί με τον Οργανισμό.

ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΩΝ ΚΑΤΑΧΡΗΣΕΩΝ

  • Στην ίδια συνέντευξη κύριε Μιχαήλ, ο πρόεδρος του ΠΙΣ αναφέρθηκε στο θέμα της ετοιμασίας και προώθησης στη Βουλή των κανονισμών για τις συμφωνίες που ρυθμίζουν την ένταξη των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων με στόχο να λειτουργήσει αποτελεσματικά σύστημα εποπτικού ελέγχου του ΓεΣΥ. Όπως είναι τώρα τα πράγματα, πώς διασφαλίζεται ο έλεγχος της λειτουργίας των παρόχων του ΓεΣΥ τόσο για την εξωνοσοκομειακή όσο και για την ενδονοσοκομειακή φροντίδα υγείας;

Σ.Μ.:   Για να ενταχθεί ένα νοσηλευτήριο στο ΓεΣΥ πρέπει να κατέχει άδεια λειτουργίας από τον Έφορο Ιδιωτικών Νοσηλευτηρίων. Όσο αφορά στον εποπτικό έλεγχο, σίγουρα μια από τις βασικές προκλήσεις που έχουμε να αντιμετωπίσουμε είναι να καταπολεμήσουμε  τις περιπτώσεις εκμετάλλευσης του Συστήματος ώστε να διασφαλίσουμε την παροχή ποιοτικών υπηρεσιών και φυσικά την οικονομική του βιωσιμότητα.  Έχουμε πάρει μέτρα για την εποπτεία των νοσηλευτηρίων και πρόθεση μας είναι να τα εντατικοποιήσουμε. Πιστεύω ότι υπάρχουν περιθώρια περαιτέρω βελτίωσης και αυτή η βελτίωση σιγουρά θα συμβάλει  στην αναβάθμιση της ποιότητας των υπηρεσιών.

Αναφορικά με τους κανονισμούς, αυτοί θα γίνουν  σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας στο οποίο υπάγεται ο αρμόδιος Έφορος. Εμείς ως ΟΑΥ, εφόσον υπάρχει αδειοδότηση, μπορούμε να υπογράψουμε συμβόλαιο με το νοσηλευτήριο. Από την πλευρά μας παρακολουθούμε εάν εφαρμόζονται οι πρόνοιες του συμβολαίου που υπογράψαμε. Εάν κάποια πράγματα δεν υλοποιούνται, ο αρμόδιος Έφορος οφείλει να μας ενημερώσει σχετικά, ώστε να επέμβουμε με τις ανάλογες εισηγήσεις και κυρώσεις.

Σε σχέση με τους ελέγχους στους ο οποίους προβαίνει ο Οργανισμός,  προχώρησε ήδη σε εντατικοποίηση των επιτόπιων ελέγχων στους παροχείς και εκεί που εντοπίζεται εκμετάλλευση του Συστήματος και παραβίαση των κανονισμών, ο Οργανισμός λαμβάνει μέτρα όπως επιβολή προστίμων, σε αναστολή ή/και τερματισμό συμβάσεων. Επίσης κάνουμε ποιοτική αξιολόγηση και έλεγχο των παραπεμπτικών από ΠΙ προς ΕΙ στη βάση τεκμηρίωσης μέσα από τις κλινικές σημειώσεις στο φάκελο του δικαιούχου και καθιερώσαμε κλινικές κατευθυντήριες οδηγίες για προληπτικές εξετάσεις σε συνεργασία με τον NICE. Επιπρόσθετα προχωρούμε με την αγορά ειδικών λογισμικών και συνεργασία με εμπειρογνώμονες για ανάλυση των ενδονοσοκομειακών περιστατικών και ενισχύουμε το πλαίσιο των προεγκρίσεων για δαπανηρά και συχνά χειρουργεία.

Από τους υφιστάμενους θεσμικούς ελέγχους εσείς νιώθετε ότι γίνεται ικανοποιητικός έλεγχος σε σημείο που δεν χρειάζεται η δημιουργία οποιουδήποτε άλλου συντεταγμένου φορέα εποπτικού ελέγχου, όπως το θέτουν οι γιατροί;

Σ.Μ.: Εάν αντιλαμβάνομαι σωστά, ο ΠΙΣ προτείνει την εφαρμογή ιατρικού ελέγχου (medical audit) κάτι το οποίο θεωρώ πως πρέπει να εφαρμόσουμε. Παρόλα αυτά το medical audit είναι μια σημαντική παράμετρος την οποία έχουμε συζητήσει και πολύ σύντομα θα την αξιοποιήσουμε με εμπειρογνώμονες από το εξωτερικό.

-Η τελευταία μου ερώτηση κύριε Μιχαήλ. Με την ανάληψη των καθηκόντων σας είχατε αναφερθεί σε προκλήσεις που είχατε ενώπιον σας. Να αναμένουμε αλλαγές και στη λειτουργία του Οργανισμού;

Σ.Μ.: Ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας διαχειρίζεται έναν προϋπολογισμό της τάξης του 1,4 δισεκατομμυρίου ευρώ με τις προκλήσεις να είναι μεγάλες. Αντιλαμβάνεστε πως μία τόσο μεγάλη κοινωνική μεταρρύθμιση που αφορά στο σύνολο του πληθυσμού, έχει συνεχείς και αυξανόμενες απαιτήσεις, με το υφιστάμενο προσωπικό να καταβάλλει μεγάλη προσπάθεια για να ανταπεξέλθει. Ως εκ τούτου θεωρώ πως ως πρώτο βήμα, ο Οργανισμός χρειάζεται ουσιαστική ενίσχυση με ανθρώπινο δυναμικό.

Εξίσου σημαντική είναι και η ολοκλήρωση της ετοιμασίας εγχειριδίων εργασίας προς βελτίωση των διαδικασιών των Τμημάτων του Οργανισμού αλλά και η συνεχής εκπαίδευση του προσωπικού.

Από την πρώτη ημέρα έναρξης του ΓεΣΥ, αποστολή μας ήταν και παραμένει, η εφαρμογή και λειτουργία ενός ανθρωποκεντρικού συστήματος υγείας που βασίζεται πρώτιστα στην αρχή της κοινωνικής αλληλεγγύης, της δικαιοσύνης και της καθολικότητας, τόσο από πλευράς συνεισφοράς όσο και από πλευράς κάλυψης των αναγκών σε υπηρεσίες υγείας.

Ψηλά στις προτεραιότητες μας, τα αμέσως επόμενα χρόνια, παραμένει η ενίσχυση της οικονομικής βιωσιμότητας του Συστήματος, ο εμπλουτισμός του με νέες υπηρεσίες και φάρμακα και η βελτίωση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών.

– Ευχαριστώ πάρα πολύ κύριε Μιχαήλ και καλές επιτυχίες στο έργο που αναλάβατε στον ΟΑΥ, για το καλό όλων των επαγγελματιών υγείας και της κυπριακής κοινωνίας.

______________________________________

  • Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στην εταιρία ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΓΝΩΣΗ ΛΤΔ. * Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς την άδεια της εταιρείας που εκδίδει τον ΙΑΤΡΙΚΟ ΤΥΠΟ * Επιτρέπεται η κοινοποίηση μέσω Facebook, Twitter κ.λ.π. με αναφορά στην πηγή: www.iatrikostypos.com.cy / www.ygeiapress.com * Επιτρέπεται η κοινοποίηση μέσω Facebook, Twitter κ.λ.π.

 [AM1]Σε κουτιά τα σημεία αυτά μιας και θέλουμε να δοθεί έμφαση!