Σε «ετοιμότητα» για τέταρτη δόση η ΕΕ

Στο άτυπο συμβούλιο των υπουργών Υγείας, ο συντονισμός και η προετοιμασία για ενδεχόμενη χορήγηση και 4ης δόσης

Οι υπουργοί Υγείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης συζήτησαν την Παρασκευή για την προετοιμασία και την ανάπτυξη μιας τέταρτης δόσης εμβολίων κατά του κορωνοϊού μόλις τα επιστημονικά δεδομένα δείξουν ότι είναι απαραίτητη, καθώς οι χώρες μέλη αντιμετωπίζουν αύξηση των κρουσμάτων της παραλλαγής Όμικρον του κορωνοϊού

Η Ρυθμιστική Αρχή Φαρμάκων, ο ΕΜΑ, της ΕΕ δήλωσε αυτή την εβδομάδα ότι θα ήταν λογικό να χορηγηθεί μια τέταρτη δόση σε άτομα με σοβαρά εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, ωστόσο χρειάζονται ακόμη περισσότερα στοιχεία.

Η Επίτροπος Υγείας Στέλλα Κυριακίδη, τόνισε στη τηλεδιάσκεψη με τους υπουργούς Υγείας ότι «αν δούμε δεδομένα που είναι πειστικά για το αν χρειάζεται τέταρτη δόση, πρέπει να είμαστε έτοιμοι να δράσουμε». Το άτυπο συμβούλιο οργανώθηκε σε σύντομο χρονικό διάστημα από τη γαλλική κυβέρνηση, η οποία ασκεί την προεδρία της ΕΕ και επικεντρώθηκε στο κατά πόσον απαιτείται τέταρτη δόση και σε προσαρμοσμένα εμβόλια κατά των παραλλαγών.

Σύμφωνα με την Στ. Κυριακίδη, προτεραιότητα πρέπει να είναι η ανοσοποίηση των ανεμβολίαστων, οι οποίοι εξακολουθούν να αποτελούν περίπου το ένα τέταρτο του πληθυσμού της ΕΕ.

Ωστόσο αρκετές χώρες μέλη της ΕΕ, όπως Ουγγαρία, Δανία και Σουηδία έχουν ήδη αποφασίσει να χορηγήσουν μια τέταρτη δόση των εμβολίων κατά του κορωνοϊού, καθώς ανησυχούν για την εξασθένηση της προστασίας. Την Παρασκευή, η υπηρεσία υγείας της Σουηδίας δήλωσε ότι τα άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα θα πρέπει να κάνουν την τέταρτη δόση, τρεις έως τέσσερις μήνες μετά την τρίτη δόση.

Η Δανία δήλωσε πως η τέταρτη δόση θα χορηγηθεί στους πιο ευάλωτους, ενώ η ουγγρική κυβέρνηση δήλωσε η τέταρτη δόση μπορεί να χορηγηθεί σε όλους μετά από έγκριση γιατρού.

Η χορήγηση και τέταρτων δόσεων ξεκίνησε στο Ισραήλ τον περασμένο μήνα, καθιστώντας το την πρώτη χώρα που χορηγεί το λεγόμενο δεύτερο αναμνηστικό. Η εκστρατεία πρόκειται να συνεχιστεί παρά τα προκαταρκτικά ευρήματα ότι η τέταρτη δόση δεν είναι αρκετή για να αποτρέψει τις λοιμώξεις από την παραλλαγή Όμικρον.

Τα πλουσιότερα κράτη έχουν αποφασίσει να επιταχύνουν την χορήγηση των τρίτων δόσεων εν καθώς βρίσκονται σε κύμα νέων κρουσμάτων που προκλήθηκαν από την πιο μεταδοτική παραλλαγή Όμικρον, ωστόσο παραμένουν διχασμένα σε ότι αφορά μια τέταρτη δόση.

Στην τηλεδιάσκεψη των υπουργών Υγειας, όπως μεταδίδει το Reutersσυζητήθηκε επίσης ο συντονισμός και πιθανών νέων κοινών αγορών εμβολίων, καθώς «σύντομα έρχονται εμβόλια προσαρμοσμένα στις μεταλλάξεις» όπως είπε η γαλλική προεδρία της ΕΕ.

Τα εμβόλια προσαρμοσμένα στην μετάλλαξη Όμικρον, θα μπορούσαν να είναι έτοιμα από τον Μάρτιο, αλλά ο ΕΜΑ δήλωσε ότι δεν είναι ακόμη σαφές εάν αυτά είναι απαραίτητα.

Ταυτόχρονα προχωρά η ανάπτυξη πολυδύναμων εμβολίων που θα μπορούσαν να προστατεύουν από πολλαπλές μεταλλάξεις, αλλά δεν είναι γνωστό πότε ή αν θα μπορούσαν να είναι διαθέσιμα.

«Είναι σαφές ότι πρέπει να δοθεί προτεραιότητα σε μια νέα γενιά εμβολίων που θα είναι αποτελεσματική κατά πολλών μεταλλάξεων του ιού και θα προστατεύουν από τη μόλυνση», δήλωσε η Στ. Κυριακίδη, στους υπουργούς.