Πρόταση για αλλαγή της νομοθεσίας για το ΓεΣΥ, από τον Δρ Άγγελο Στυλιανού, Πρόεδρο του Ιατρικού Συμβουλίου Κύπρου και Ταμία του ΠΙΣ – Συνέντευξη στον «ΙΑΤΡΙΚΟ ΤΥΠΟ»

Στόχος η διασφάλιση της καθολικότητας στην εφαρμογή του συστήματος, αποφυγή παρανομίας από τους παρόχους και εισαγωγή και των αμιγώς ιδιωτικών νοσηλευτηρίων στο ΓεΣΥ προς το συμφέρον του Κύπριου φορολογούμενου

Την άποψη ότι θα πρέπει να υπάρξει αλλαγή νομοθεσίας με αποτέλεσμα την καθολικότητα εφαρμογής του Γενικού Συστήματος Υγείας (ΓεΣΥ), αποφυγή παρανομίας από τους παρόχους και δυνατότητα άσκησης του ιατρικού επαγγέλματος χωρίς διακρίσεις, εκφράζει ο Δρ Άγγελος Στυλιανού, Πρόεδρος του Ιατρικού Συμβουλίου Κύπρου και Ταμίας του ΠΙΣ, απαντώντας σε ερώτηση του «ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΤΎΠΟΥ» για το θέμα που έχει προκύψει μετά τη γνωμάτευση της Γενικής Εισαγγελίας ότι δεν συνάδει με τη νομοθεσία, ιδιωτικά νοσηλευτήρια τα οποία έχουν ενταχθεί στο ΓεΣΥ να διατηρούν και ιδιωτικά τμήματα. Μόνο έτσι,προσθέτει, θα επιτευχθεί η εισαγωγή και των αμιγώς ιδιωτικών νοσηλευτηρίων.

Σε συνέντευξη του στον «ΙΑΤΡΙΚΟ ΤΥΠΟ» και απαντώντας σε άλλες ερωτήσεις μας, ο Δρ Άγγελος Στυλιανού τονίζει την  ανάγκη διασφάλισης συνεχούς αναβάθμισης των προσφερόμενων ιατρικών υπηρεσιών τόσο με συστήματα ελέγχου που δεν υφίστανται, όπως σημειώνει, με εφαρμογή πρωτοκόλλων και με διόρθωση των αδικιών που έφερε μαζί του το σύστημα, εφόσον δεν είχε εισακουστεί η γνώμη του ΠΙΣ σε πολλά επιμέρους ζητήματα.

Είναι εξαιρετικής σημασίας, τονίζει, να διασφαλιστεί ότι το σύστημα και η εφαρμογή του δεν αφήνει πλατιά παράθυρα κατάχρησης.

Παραθέτουμε στη συνέχεια το πλήρες κείμενο της συνέντευξης το Δρ Άγγελου Στυλιανού στον «ΙΑΤΡΙΚΟ ΤΥΠΟ»:

H ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

  • Αγαπητέ Δρ Άγγελε Στυλιανού, θα θέλαμε αρχικά την δική σας εκτίμηση για τα νέα δεδομένα που έχουν δημιουργηθεί στην Κύπρο με την εφαρμογή εδώ και πέραν των δυο χρόνων του ΓεΣΥ.

Δρ Άγγελος Στυλιανού: Σίγουρα τα καινούργια δεδομένα που έχουν προκύψει με την εφαρμογή του ΓεΣΥ αποτελούν αδιαμφισβήτητο γεγονός εδώ και δυο χρόνια. Όμως εκτός από την πρόσβαση της πλειοψηφίας του πληθυσμού σε πολλές υπηρεσίες θα πρέπει να διασφαλίζεται μια συνεχής αναβάθμιση των προσφερόμενων ιατρικών υπηρεσιών τόσο με συστήματα ελέγχου που δεν υφίστανται, με εφαρμογή πρωτοκόλλων και με διόρθωση των αδικιών που έφερε μαζί του το σύστημα εφόσον δεν είχε εισακουστεί η γνώμη του ΠΙΣ σε πολλά επιμέρους ζητήματα. Είναι εξαιρετικής σημασίας να διασφαλιστεί ότι το σύστημα και η εφαρμογή του δεν αφήνει πλατιά παράθυρα κατάχρησης. Και η κατάχρηση δύνανται να γίνει από οπουδήποτε. Όχι μόνο από γιατρούς αλλά και από τους ασθενείς και από άλλους υπηρεσιακούς λειτουργούς. Συνεπώς ο έλεγχος και η βελτίωση της λειτουργίας του συστήματος θα έπρεπε να ήταν εκ των ων ουκ άνευ. Και μάλιστα με τέτοιο τρόπο που να αξιοποιούνται και να διοχετεύονται πιο ορθολογιστικά και πιο σωστά τα χρήματα του φορολογούμενου πολίτη και με τέτοιο τρόπο που να μην πλήττεται και να μην υποβαθμίζεται το επίπεδο της παροχής ιατρικών υπηρεσιών. Όσο η ιατρική επιστήμη προχωρεί μπροστά δεν πρέπει η Κύπρος να μένει πίσω.

  • Πώς κρίνετε το επίπεδο των ιατρικών υπηρεσιών στην Κύπρο συγκριτικά με άλλες Ευρωπαϊκές χώρες;

Δρ Άγγελος Στυλιανού: Το επίπεδο των προσφερόμενων υπηρεσιών στη μικρή μας πατρίδα σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες είναι αρκετά καλό και συγκρίσιμο όμως λόγω ακριβώς του μεγέθους και του μικρού πληθυσμού σε κάποιους τομείς της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης υστερεί, όπως των σπάνιων περιστατικών.

Αυτό το επίπεδο πρέπει οπωσδήποτε να διασφαλιστεί αλλά και να          αναβαθμίζεται με τους ρυθμούς που εξελίσσεται η ιατρική επιστήμη. Τυχόν «εκπτώσεις» στην ποιότητα των ιατρικών υπηρεσιών, δύνανται να       πλήξουν το επίπεδο και κάτι τέτοιο πρέπει να αποτραπεί.

  • Είστε ικανοποιημένοι με τα όσα γίνονται στην Κύπρο για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού; Πώς κρίνετε την ανταπόκριση του κράτους και των άλλων αρμοδίων φορέων της Κυπριακής πολιτείας;

Δρ Άγγελος Στυλιανού: Όσον αφορά την πανδημία συγκριτικά με άλλες χώρες βρισκόμαστε σε υψηλό επίπεδο αντιμετώπισης της. Λάθη και παραλείψεις υπάρχουν φυσικά σε όλα τα   επίπεδα, αλλά αν περάσει το μήνυμα του εμβολιασμού σε κάθε οικογένεια πιστεύω θα είμαστε πολύ καλά προετοιμασμένοι για το καινούργιο κύμα του χειμώνα μαζί με την προώθηση νέων επικουρικών φαρμακευτικών θεραπειών που αρχίζουν σιγά σιγά μετά από τις έρευνες να υπάρχουν στο εμπόριο πάντοτε φυσικά με την αγαστή συνεργασία των αρμόδιων φορέων και υπηρεσιών και του ΠΙΣ.

ΑΛΛΑΓΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ

Δρ Άγγελος Στυλιανού: Ένα μεγάλο θέμα που έχει προκύψει στα ιατρικά δρώμενα από την γνωμάτευση της Γενική Εισαγγελίας είναι και το θέμα της ιδιωτικής ιατρικής σε ιδιωτικά νοσηλευτήρια που έχουν ενταχθεί στο ΓεΣΥ. Προσωπική μου άποψη που ενστερνίζονται πολλοί συνάδελφοι είναι ότι θα    πρέπει να υπάρξει αλλαγή νομοθεσίας με αποτέλεσμα την καθολικότητα εφαρμογής του      συστήματος, αποφυγή παρανομίας από τους παρόχους και δυνατότητα άσκησης του    ιατρικού επαγγέλματος χωρίς διακρίσεις. Μόνο έτσι θα επιτευχθεί η εισαγωγή και των        αμιγώς ιδιωτικών νοσηλευτηρίων    στο ΓεΣΥ προς το συμφέρον του Κύπριου φορολογούμενου.

ΜΕΤΑΚΛΗΣΗ ΕΙΔΙΚΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ

  • Ποιά η θέση σας για το θέμα την μετάκλησης ειδικών ιατρών από το εξωτερικό;

Δρ Άγγελος Στυλιανού: Για αυτό το ζήτημα έχει προνοήσει η νομοθεσία και έχουν θεσπιστεί συγκεκριμένες προϋποθέσεις κάτω από τις οποίες το Ιατρικό Συμβούλιο Κύπρου (ΙΣΚ), μπορεί να δίδει προσωρινές άδειες για το σκοπό αυτό.

Αυτό που πρέπει να πω όμως σε ότι αφορά την αρμοδιότητα του ΙΣΚ είναι ότι είμαστε εξαιρετικά αυστηροί διότι πάνω από όλα είναι η ασφάλεια της υγείας των πολιτών. Όντως υπάρχουν περιστατικά που λόγω της πολυπλοκότητας τους αλλά και του ιδιαίτερου ανθρωπιστικού τους χαρακτήρα χρήζουν μετάκλησης ιατρών από το εξωτερικό όπου διενεργείται μετά από ενδελεχή έλεγχο των προσόντων των συγκεκριμένων ιατρών από το ΙΣΚ του οποίου προεδρεύω.

  • Δρ Άγγελε Στυλιανού με την ιδιότητα σας ως Πρόεδρος του Ιατρικού Συμβουλίου Κύπρου διαπιστώνετε την ανάγκη αλλαγών στα κριτήρια και στις προϋποθέσεις παραχώρησης άδειας άσκησης του ιατρικού επαγγέλματος;

Δρ Άγγελος Στυλιανού: Ήδη βρισκόμαστε σε διαδικασία εκσυγχρονισμού της νομοθεσίας όσον αφορά τα κριτήρια και τις προϋποθέσεις παραχώρησης άδειας άσκησης του ιατρικού επαγγέλματος γιατί ουδεμία έκπτωση δεν μπορεί να γίνεται. Κύριο μέλημα μας είναι να διασφαλίζεται στο έπακρον η ασφάλεια της υγείας των πολιτών και ταυτόχρονα να προστατεύεται το επίπεδο και το επιστημονικό κύρος της παροχής ιατρικής περίθαλψης στη Κύπρο.

______________________________________

  • Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στην εταιρία ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΓΝΩΣΗ ΛΤΔ. * Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς την άδεια της εταιρείας που εκδίδει τον ΙΑΤΡΙΚΟ ΤΥΠΟ * Επιτρέπεται η κοινοποίηση μέσω Facebook, Twitter κ.λ.π. με αναφορά στην πηγή: www.iatrikostypos.com.cy / www.ygeiapress.com * Επιτρέπεται η κοινοποίηση μέσω Facebook, Twitter κ.λ.π.