Πού και πότε εμφανίστηκαν τα πρώτα κρούσματα κορωνοϊού

Τι δείχνουν τα αποτελέσματα δύο νέων επιστημονικών μελετών για την προέλευση του >>> Καταρρίπτεται ο μύθος πως ο ιός που μέχρι σήμερα έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 6 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως, κατασκευάστηκε σε εργαστήριο

Δύο έρευνες, με στοιχεία που χαρακτηρίζονται «αδιάσειστα», ισχυρίζεται πως κατέληξε στην προέλευση του κορωνοϊού. Σύμφωνα με την πρώτη μελέτη διεθνούς ομάδας επιστημόνων, ο ιός που άλλαξε την καθημερινότητα εκατομμυρίων πολιτών λόγω των μέτρων περιορισμού που ελήφθησαν, προέρχεται από την πόλη Γουχάν και συγκεκριμένα από την αγορά θαλασσινών και άγριων ζώων.

Πού και πότε εντοπίστηκαν τα πρώτα κρούσματα κορονοϊού

 Η μελέτη, η οποία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Science καταλήγει ότι τα πρώτα γνωστά κρούσματα Covid 19 εντοπίστηκαν σε άτομα που εργάζονταν ή ψώνιζαν στην αγορά. Παράλληλα, με χρήση γενετικών πληροφοριών, συμπεραίνεται ότι δύο πρώτες παραλλαγές του ιού μεταδόθηκαν από ζώα σε ανθρώπους τον Νοέμβριο και στις αρχές Δεκεμβρίου του 2019.

Επιχειρώντας να απαντήσουν στο ερώτημα «γιατί από τους χιλιάδες ανθρώπους που νοσηλεύτηκαν στη Γουχάν μόνο 50 αποδείχθηκε ότι έχουν σχέση με την αγορά», οι επιστήμονες αποδίδουν το γεγονός στην υπερμεταδοτικότητα του κορονοϊού και την ανάπτυξη ήπιων συμπτωμάτων σε μεγάλο μέρος των μελών της κοινότητας.

Σύμφωνα με την μελέτη το γενετικό αποτύπωμα του κορονοϊού εντοπίζεται σε νυχτερίδες, αλεπούδες και άλλα θηλαστικά που πωλούνταν στην αγορά της Γουχάν.

  • Η επιστημονική ομάδα εκτιμά ότι η έρευνα της ανατρέπει την εσφαλμένη όπως την χαρακτηρίζει θεωρία πως ο κορονοϊούς, που μέχρι σήμερα έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 6 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως, κατασκευάστηκε σε εργαστήριο.

Η δεύτερη μελέτη, στηρίζεται στην ανάλυση του γονιδιώματος του ιού που μόλυνε αυτά τα πολύ πρώτα κρούσματα. Αυτή καταλήγει στο πόρισμα ότι δύο παραλλαγές του ιού, η Α και η Β, υπήρχαν πριν από τον Φεβρουάριο του 2020 και στο ότι αυτές οι δύο προέκυψαν πιθανότατα από δύο ξεχωριστά συμβάντα μετάδοσης στους ανθρώπους, και τα δύο στην αγορά της Γουχάν.

 Προηγούμενες μελέτες έδειχναν ότι η παραλλαγή Β αποτελούσε εξέλιξη της παραλλαγής Α.

Στο μέλλον, οι επιστήμονες υπογραμμίζουν ότι είναι σημαντικό να καταλάβουμε από που είχαν προέλθει τα ζώα που πωλούνταν στην αγορά της Γουχάν, προκειμένου να ελαχιστοποιηθούν οι μελλοντικοί κίνδυνοι.

Αν παραμένουν λοιπόν κάποιες σκιές, οι ερευνητές τονίζουν ότι οι διαθέσιμες πληροφορίες για την έναρξη αυτής της πανδημίας είναι στην πραγματικότητα πολύ λεπτομερείς.