Πολλά υποσχόμενο «παν-κορωνοϊικό» ή καθολικό εμβόλιο κατά του κορωνοϊού

Ελπιδοφόρο επίτευγμα στον αγώνα για το «ιερό δισκοπότηρο» των εμβολίων

Επιστήμονες του Ινστιτούτου Francis Crick πιστεύουν τώρα ότι εντόπισαν ένα γενετικό χαρακτηριστικό του Sars-CoV-2 που φαίνεται να είναι «παρόμοιο» σε πολλούς κορωνοϊούς και είναι λιγότερο επιρρεπές σε μεταλλάξεις, καθιστώντας το πιθανό στόχο για ένα «παν-κορωνοϊικό» ή καθολικό εμβόλιο

Ερευνητές έκαναν μια «πολλά υποσχόμενη» ανακάλυψη στον αγώνα για την ανάπτυξη ενός εμβολίου – «ιερού δισκοπότηρου» που θα μπορεί να προσφέρει προστασία έναντι πολλαπλών παραλλαγών του κορωνοϊού και μιας ποικιλίας κοινών κρυολογημάτων που προκαλούνται από άλλους κορωνοϊούς.

 Οι προσπάθειες για τον σχεδιασμό ενός λεγόμενου «εμβολίου κατά των κορονοϊών» έχουν αποδειχθεί μέχρι στιγμής σε μεγάλο βαθμό άκαρπες. Αυτού του είδους το εμβόλιο θα πρέπει να παραμείνει αποτελεσματικό μπροστά στις συχνές μεταλλάξεις.

Όμως οι επιστήμονες του Ινστιτούτου Francis Crick πιστεύουν τώρα ότι εντόπισαν ένα γενετικό χαρακτηριστικό του Sars-CoV-2 που φαίνεται να είναι «παρόμοιο» σε πολλούς κορωνοϊούς και είναι λιγότερο επιρρεπές σε μεταλλάξεις, καθιστώντας το πιθανό στόχο για ένα «παν-κορωνοϊικό» ή καθολικό εμβόλιο.

Στη μελέτη τους, που δημοσιεύεται στο Science Translational Medicine, οι ερευνητές διερεύνησαν κατά πόσον τα αντισώματα που έχουν εκπαιδευτεί να στοχεύουν την υπομονάδα S2 της πρωτεΐνης ακίδας του Sars-CoV-2 μπορούν επίσης να εξουδετερώσουν άλλους κορονοϊούς. 

Η υπομονάδα S2 φροντίζει να προσδέσει την πρωτεΐνη ακίδα στη μεμβράνη του ιού και επιτρέπει στον ιό να συγχωνευθεί με τη μεμβράνη ενός κυττάρου ξενιστή.

Όταν χρησιμοποιήθηκε σε ποντίκια, το εμβόλιο των επιστημόνων δημιούργησε αντισώματα που στόχευαν στην υπομονάδα S2 και ήταν ικανά να εξουδετερώσουν μια ποικιλία κορονοϊών, συμπεριλαμβανομένου του εποχιακού κορονοϊού του “κοινού κρυολογήματος” HCoV-0C43, του αρχικού στελέχους του Sars-CoV-2, των μεταλλάξεων Αλφα, Βήτα, Δέλτα, της αρχικής παραλλαγής Όμικρον και δύο κορονοϊών νυχτερίδας.

 Ο Kevin Ng, ένας από τους συν-συγγραφείς της μελέτης και διδακτορικός φοιτητής στο εργαστήριο Ρετροϊών στο Ινστιτούτο Francis Crick, δήλωσε ότι η περιοχή S2 της πρωτεΐνης ακίδας είναι ένας «πολλά υποσχόμενος στόχος για ένα πιθανό εμβόλιο κατά των κορονοϊών, επειδή αυτή η περιοχή είναι πολύ πιο παρόμοια σε διαφορετικούς κορονοϊούς από ό,τι η περιοχή S1. Υπόκειται σε λιγότερες μεταλλάξεις και, επομένως, ένα εμβόλιο που θα στοχεύει σε αυτή την περιοχή θα πρέπει να είναι πιο ισχυρό».

Ο Γιώργος Κασιώτης (George Kassiotis), επικεφαλής της ομάδας στο Ινστιτούτο Francis Crick, δήλωσε ότι ένα εμβόλιο ειδικά για την υπομονάδα S2 θα μπορούσε ενδεχομένως να προσφέρει προστασία έναντι των σημερινών και μελλοντικών κορονοϊών.

«Αυτό διαφέρει από τα εμβόλια που στοχεύουν στην πιο μεταβλητή περιοχή S1, τα οποία, ενώ είναι αποτελεσματικά κατά της αντίστοιχης παραλλαγής για την οποία έχουν σχεδιαστεί, είναι λιγότερο ικανά να στοχεύσουν άλλες παραλλαγές ή ένα ευρύ φάσμα κορονοϊών», πρόσθεσε.

«Υπάρχει πολλή έρευνα ακόμη να γίνει, καθώς συνεχίζουμε να δοκιμάζουμε τα αντισώματα S2 έναντι διαφορετικών κορονοϊών και να αναζητούμε την καταλληλότερη οδό για τον σχεδιασμό και τη δοκιμή ενός πιθανού εμβολίου».
Ένα εμβόλιο ειδικά για το S2 δεν θα εμπόδιζε απαραίτητα τους ανθρώπους να μολυνθούν – όπως συμβαίνει με την τρέχουσα σειρά εμβολίων Covid – αλλά θα προσπαθούσε να “προετοιμάσει” το ανοσοποιητικό σύστημα ενός ατόμου να «ανταποκριθεί σε μια μελλοντική μόλυνση από κορονοϊό», δήλωσαν οι ερευνητές.

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΕΦΙΚΤΟ

Ο «ΙΕΡΟ ΔΙΣΚΟΠΟΤΗΡΟ»

Νωρίτερα φέτος, ένας επικεφαλής επιστήμονας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας δήλωσε ότι «η ανάπτυξη ενός εμβολίου παν-κορωνοϊού που θα μπορεί να καλύπτει τις διάφορες παραλλαγές του Sars-CoV-2 και ίσως ακόμη και να «πηγαίνει παραπέρα» και να είναι αποτελεσματικό έναντι άλλων κορονοϊών θα ήταν το ιερό δισκοπότηρο».

Η Soumya Swaminathan δήλωσε στο British Medical Journal: «Φαίνεται ότι είναι επιστημονικά αρκετά εφικτό να αναπτυχθεί ένα τέτοιο εμβόλιο μέσα στα επόμενα δύο χρόνια – αυτό οφείλεται εν μέρει στον τεράστιο όγκο έρευνας που έχει γίνει για τον Sars-CoV-2».