ΠΙΣ: Ο εμβολιασμός, είναι το κλειδί για την πόρτα εξόδου από την πανδημία

ΠΙΣ: Ο εμβολιασμός, είναι το κλειδί για την πόρτα εξόδου από την πανδημία – Ανακοίνωση Επιστημονικής Επιτροπής Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου

Ο εμβολιασμός παραμένει το βασικό μας εργαλείο και το κλειδί για την πόρτα εξόδου από την πανδημία, τονίζει σε ανακοίνωση της η Επιστημονική Επιτροπή Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ).

 Όσο πιο σύντομα πετύχουμε τους στόχους μας, προστίθεται στην ανακοίνωση, τόσο πιο σύντομα θα έχουμε την “ανοσία της αγέλης” και αυτό θα αιτιολογεί τη σταδιακή αλλά και ουσιαστική άρση των περιοριστικών μέτρων.

Στην ιστορία της ιατρικής επιστήμης τα εμβόλια, ανεξαιρέτως της εφαρμοσμένης τεχνολογίας παρασκευής τους, ήταν και εξακολουθεί να είναι εκείνη η εξέλιξη που έχει σώσει εκατομμύρια ανθρώπινες ζωές από μεταδοτικές ασθένειες. 

Ως εκ τούτου, αναφέρει η  Επιστημονική Επιτροπή του ΠΙΣ, επαναλαμβάνουμε ότι θα πρέπει να υπερισχύουν τα ισχυρά επιστημονικά κριτήρια σε ότι αφορά την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια των εμβολίων,  στα οποία οφείλουμε να βασιζόμαστε, όπως εξάλλου πράττουμε και με τις άλλες θεραπευτικές μεθόδους για το καλώς νοούμενο συμφέρον της δημόσιας υγείας και της υγείας των πολιτών. 

Αταλάντευτος μας στόχος είναι να ξεπεράσουμε την υγειονομική κρίση που ταλανίζει τον τόπο μας για περισσότερο από ένα χρόνο και όπως όλα τα εμβόλια, έτσι και τα αδειοδοτημένα και διαθέσιμα εμβόλια έναντι του Covid-19, πρέπει γενικά να αντιμετωπίζονται με θετική ερμηνεία. 

ΜΗΝΥΜΑ ΠΟΥ: «ΤΑ ΕΜΒΟΛΙΑ

ΜΑΣ ΦΕΡΝΟΥΝ ΠΙΟ ΚΟΝΤΑ»

Εξάλλου, με αφορμή την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Εμβολιασμών 2021 (26 Απριλίου-2 Μαΐου), ο Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ), τονίζει ότι η φετινή Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Εμβολιασμών και ο στόχος της ευαισθητοποίησης γύρω από την αξία και σημαντικότητα των εμβολίων, αποκτούν ιδιαίτερη σημασία τώρα, εξαιτίας της έμφασης που δίδεται στα εμβόλια κατά του Covid-19, τα οποία αποτελούν αυτή τη στιγμή το πιο ισχυρό εργαλείο που μπορεί να μας φέρει πιο κοντά στην πόρτα εξόδου από την πανδημία που μας πλήττει για δεύτερη συνεχή χρονιά.

  • Το βασικό μήνυμα του Π.Ο.Υ., προσθέτει ο ΠΙΣ, ότι «τα εμβόλια μας φέρνουν πιο κοντά», αναδεικνύει το ρόλο που διαδραματίζει η έγκαιρη και μαζική εφαρμογή εμβολιαστικών προγραμμάτων, στις μάχες που δίνουμε για την εξάλειψη απειλητικών για τη ζωή νοσημάτων γενικά αλλά και ειδικά αυτή τη χρονιά, για τον Covid-19.

Με την ευκαιρία της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Εμβολιασμών, ως Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος στέλνουμε το μήνυμα ότι ο εμβολιασμός αποτελεί πράξη ατομικής και κοινωνικής ευθύνης. Τα εμβόλια αποτελούν μεγάλες νίκες της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας.

Η σωστή εφαρμογή εμβολιαστικών προγραμμάτων σώζει ζωές και διαφυλάσσει τη Δημόσια Υγεία.