ΠΙΣ: Κύριο μέλημα η προστασία της υγείας των πολιτών

  • Το κύριο ζητούμενο είναι η σταδιακή αποκατάσταση της ομαλής ζωής και οικονομικής δραστηριότητας με ασφάλεια

Σταδιακή χαλάρωση με τη δέουσα προσοχή, των περιοριστικών μέτρων που βρίσκονται σε ισχύ στα πλαίσια των προσπαθειών για αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού, συστήνει ο Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ). Mε ανακοίνωση του διαχωρίζει τη θέση του από την ομάδα 152 επαγγελματιών υγείας (ιατροί και νοσηλευτές), οι οποίοι με επιστολή τους προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, την οποία δημοσιοποίησαν, έθεσαν θέμα άρσης της απαγόρευσης προσέλευσης σε χώρους θρησκευτικής λατρείας.

Ο ΠΙΣ σημειώνοντας πως  αποτελεί το θεσμικό όργανο της ιατρικής κοινότητας και μέσω της καθ’ ύλην αρμόδιας επιτροπής του που την απαρτίζουν εκπρόσωποι των αντίστοιχων  Επιστημονικών Εταιρειών, επεξεργάζεται όλα τα σύγχρονα δεδομένα και υιοθετεί υπεύθυνα όλες τις διεθνώς τεκμηριωμένες κατευθυντήριες οδηγίες και θεραπευτικά πρωτόκολλα, ως προς την κλινική τους εφαρμογή.

Αναφέρει  στη σχετική ανακοίνωση του ο ΠΙΣ:

Με αφορμή τη δημοσιοποίηση επιστολής επαγγελματιών υγείας περί άμεσης άρσης της απαγόρευσης προσέλευσης σε χώρους θρησκευτικής λατρείας, ο Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος, στηριζόμενος στα μέχρι στιγμής ιατρικά δεδομένα και με πλήρη σεβασμό στην εκδήλωση θρησκευτικών πεποιθήσεων, επισημαίνει τα εξής:

  1. Η υψηλή μεταδοτικότητα αποτελεί ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά της πανδημίας Covid-19. Είναι γι’ αυτό το λόγο, που όσο περιορίζουμε τον συγχρωτισμό τόσο περιορίζουμε και τη διασπορά της νόσου. Το κύριο αυτό περιοριστικό μέτρο, αποκτά ακόμη μεγαλύτερη αξία αναφορικά με χώρους όπου συναθροίζονται άτομα τρίτης ηλικίας, που αποτελούν μεγάλο μέρος των ευπαθών ομάδων και που η κατάσταση τους συνοδεύεται συχνά από χρόνια νοσήματα.
  2. Κύριο μέλημα όλων είναι η προστασία της υγείας και της ζωής των πολιτών, τόσο του κλήρου όσο και των πιστών και ιδιαίτερα αυτών που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.
  3. Το κύριο ζητούμενο είναι η σταδιακή αποκατάσταση της ομαλής ζωής και οικονομικής δραστηριότητας με ασφάλεια.
  4. Όπως πολύ σωστά ανακοίνωσαν οι αρμόδιες αρχές του κράτους, τα περιοριστικά μέτρα θα αρθούν σταδιακά και η χαλάρωση θα συνοδεύεται από αυστηρούς κανόνες υγιεινής, τήρηση κοινωνικής απόστασης και εφαρμογή μηχανισμού ελέγχου και παρακολούθησης. Ο ΠΙΣ συμφωνεί και ενισχύει αυτή τη θέση τονίζοντας ότι ο σχεδιασμός χαλάρωσης των περιορισμών πρέπει να γίνει με τη δέουσα προσοχή και λαμβάνοντας υπόψη τις επιστημονικά τεκμηριωμένες κατευθυντήριες οδηγίες και τους πετυχημένους σχεδιασμούς άλλων χωρών που προηγούνται στο βαθμό αναχαίτισης του Covid-19. Αυτοί οι σχεδιασμοί και η συμπεριφορά των πολιτών, θα είναι καθοριστικά κριτήρια, για την επόμενη φάση, ώστε να αποτραπεί τυχόν ανάκαμψη της πανδημίας στην Κύπρο.
  5. Ο ΠΙΣ συμμετέχει στην συμβουλευτική επιστημονική επιτροπή που αφορά τους συγκεκριμένους σχεδιασμούς και υποβάλλει, βάσει των πιο σύγχρονων ιατρικών δεδομένων, εισηγήσεις που αφορούν τη σταδιακή χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων.
  6. Ο ΠΙΣ αποτελεί το θεσμικό όργανο της ιατρικής κοινότητας και μέσω της καθ’ ύλην αρμόδιας επιτροπής του που την απαρτίζουν εκπρόσωποι των αντίστοιχων Επιστημονικών Εταιρειών επεξεργάζεται όλα τα σύγχρονα δεδομένα και υιοθετεί υπεύθυνα όλες τις διεθνώς τεκμηριωμένες κατευθυντήριες οδηγίες και θεραπευτικά πρωτόκολλα, ως προς την κλινική τους εφαρμογή. Αυτό αφορά τόσο την αντιμετώπιση της πανδημίας, όσο και ευρύτερα την επαρκή διαχείριση όλων των σοβαρών χρόνιων νοσημάτων που ταλανίζουν τη δημόσια υγεία. 

Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΩΝ 152

Στην επιστολή τους οι 152 υποστηρίζουν ότι «τα υπάρχοντα μέτρα που έχουν ως αποτέλεσμα την αποχή των πιστών από την προσέλευση στους Ιερούς Ναούς, προκαλούν σύγχυση και οργή, αφού δεν υπάρχουν δικαιολογημένες απαντήσεις ή επιστημονικά δεδομένα που να στοιχειοθετούν τις αποφάσεις, ενώ αντίθετα με καλή θέληση το όλο ζήτημα μπορεί να λυθεί. Λύσεις υπάρχουν», αναφέρουν και παραθέτουν σειρά εισηγήσεων για προληπτικά μέτρα.  Για τη μετάληψη αναφέρουν ότι δεν υπάρχει απόδειξη ότι είναι πηγή μετάδοσης ασθενειών.

 Στον αντίποδα άλλα μέλη της επιστημονικής κοινότητας της Κύπρου καλούν τους 152 να ανακαλέσουν τις «αντιεπιστημονικές και επικίνδυνες για τη δημόσια υγείας» θέσεις τους για άνοιγμα των εκκλησιών και μετάληψη. Ειδικότερα για τη μετάληψη αναφέρουν ότι η υπάρχουσα επιστημονική βιβλιογραφία αναφέρει ρητώς πως η μολυσματικότητα του εκάστοτε μικροοργανισμού εξαρτάται από τις ιδιότητες του βακτηριακού ή ιικού φορέα. Ο Sars-Cov-2 αποτελεί νέο ιογενή παράγοντα του οποίου οι ιδιότητες ακόμα δεν έχουν αποσαφηνιστεί, συνεπώς το επιχείρημα της ασφάλειας δεν ευσταθεί. Επίσης, συνεχίζουν, οι 152 αγνοούν επιστημονική βιβλιογραφία που υπογραμμίζει τον κίνδυνο σοβαρότατων λοιμώξεων από κοινή χρήση σκευών.