ΠΑΣ: Ικανοποίηση για την παροχή συνταξιοδοτικού επιδόματος στα 50 έτη για τα Άτομα με Θαλασσαιμία

Λύση σε ένα διαχρονικό πρόβλημα της θαλασσαιμικής κοινότητας η ομόφωνη ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου από την Βουλή

Στην ομόφωνη ψήφιση της νομοθεσίας για την παροχή συνταξιοδοτικού επιδόματος στην ηλικία των 50 ετών για τα Άτομα με Θαλασσαιμία (ΆμΘ) προχώρησε την Πέμπτη, 3 Δεκεμβρίου 2020, η Ολομέλεια της Βουλής, επιλύοντας οριστικά ένα διαχρονικό πρόβλημα και πάγιο αίτημα του Παγκύπριου Αντιαναιμικού Συνδέσμου (ΠΑΣ) και όλων όσοι έρχονται καθημερινά αντιμέτωποι με τις συνέπειες της θαλασσαιμίας.

Ο ΠΑΣ χαιρετίζει την ομόφωνη ψήφιση του περί Κοινωνικών Ασφαλίσεων (Τροποποιητικός) (Αρ. 3) Νόμος του 2020 (άρθρο 36Α) που προβλέπει “Ειδική Παροχή για πρόσωπα με Θαλασσαιμία” στην ηλικία των 50 ετών, νοουμένου ότι ικανοποιούνται οι σχετικές ασφαλιστικές προϋποθέσεις (15 έτη εισφορών).

Η νομοθεσία δίνει τη δυνατότητα σε ένα αριθμό Ατόμων με Θαλασσαιμία να λάβουν ένα μέρος από τα συνταξιοδοτικά τους ωφελήματα, ανάλογα με τις συνεισφορές τους, σε μικρότερη ηλικία, κάτι που ήταν σημαντικά απομακρυσμένο στο παρελθόν καθώς το προσδόκιμο ζωής είναι μικρότερο σε σχέση με τον υπόλοιπο πληθυσμό.

Όλα τα δεδομένα που αφορούσαν το πιο πάνω θέμα, παρουσιάστηκαν μέσα από τη μελέτη του ΠΑΣ στην Υπουργό Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων και μετά από σειρά συναντήσεων, και με την καθοδήγηση της ίδιας της Υπουργού, επιλέγηκε η συγκεκριμένη ως η πιο δόκιμη λύση. Στο πλαίσιο των συναντήσεων με την κ. Αιμιλιανίδου, τέθηκε επίσης μια σειρά από προβληματισμούς της θαλασσαιμικής κοινότητας όπως, μεταξύ άλλων, η δομή των ιατροσυμβουλίων και η στήριξη των ΆμΘ χωρίς συνεισφορές στο ΤΚΑ, με την Υπουργό να εκφράζει τη  δέσμευση  όπως προωθηθούν λύσεις το συντομότερο.

Τις ευχαριστίες του προς την Υπουργό Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων και τους λειτουργούς του Υπουργείου, εξέφρασε ο ΠΑΣ, για την ευαισθησία και την υπευθυνότητα που επέδειξαν ως προς την αντιμετώπιση των προβληματισμών των ΆμΘ. Ιδιαίτερες ευχαριστίες οφείλονται επίσης στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και το Υπουργικό Συμβούλιο που υιοθέτησε τις προτάσεις της κ. Αιμιλιανίδου αλλά και στα μέλη της Επιτροπής Εργασίας και της Ολομέλειας της Βουλής, που χωρίς καθυστέρηση μετέτρεψαν το νομοσχέδιο σε νόμο και έδωσαν λύση σε θέμα που απασχολούσε τη Θαλασσαιμική κοινότητα για δεκαετίες.