ΠΑΣΥΚΙ: Στο άγνωστο με βάρκα την ελπίδα ο ΟΚΥπΥ!

ΠΑΣΥΚΙ: Στο άγνωστο με βάρκα την ελπίδα ο ΟΚΥπΥ!

Η Παγκύπρια Συντεχνία Κυβερνητικών Ιατρών (ΠΑΣΥΚΙ) με ανακοίνωση της, καλεί τον Ο.Κ.Υπ.Υ. όπως “αφήσει τα επικοινωνιακά κόλπα”, επιδείξει την απαραίτητη ειλικρίνεια και επικεντρωθεί στην επίλυση των προβλημάτων που ταλανίζουν τα δημόσια νοσηλευτήρια.

Αφορμή για την έκδοση της ανακοίνωσης της ΠΑΣΥΚΙ, ήταν δημοσιεύματα που αφορούν το περιεχόμενο της συνάντησης του Ο.Κ.Υπ.Υ. με τις Συντεχνίες των Ιατρών, που εκλαμβάνονται από την ΠΑ.ΣΥ.Κ.Ι. ως «προσπάθεια εκ μέρους του Ο.Κ.Υπ.Υ. να διαμορφώσει αρνητικό κλίμα για τους Ιατρούς, γεγονός που δεν τον τιμά, αλλά παράλληλα ελλοχεύει ιδιαίτερους κινδύνους».

Μας εκπλήσσει ιδιαίτερα, σημειώνεται, «η αναφορά μόνο στο θέμα των ωραρίων, θέμα για το οποίο ούτε ο Ο.Κ.Υπ.Υ. που επιδιώκει την συζήτηση ήταν έτοιμος στο να καταθέσει συγκεκριμένη πρόταση. Εύλογα τίθεται το ερώτημα προς τι η συγκεκριμένη σπουδή;».

  •  Η ΠΑΣΥΚΙ αναφέρει ότι ο Ο.Κ.Υπ.Υ. παρέλαβε σύστημα απογευματινών εξωτερικών ιατρείων, όπως και χειρουργείων και θα πρέπει να απαντήσει ο ίδιος γιατί το συγκεκριμένο σύστημα έχει τεθεί σε αδράνεια, με προεκτάσεις πρωτίστως στους ασθενείς.


Θέλουμε να πιστεύουμε, προστίθεται, ότι τα κείμενα των δημοσιευμάτων δεν γράφτηκαν επί συγκεκριμένου σκοπού, αφού δεν αναφέρονται καθόλου στην πραγματικότητα και στα θέματα που συζητήθηκαν, όπως τη μη καταβολή δεδουλευμένων προς τους Ιατρούς, με αποτέλεσμα η ΠΑ.ΣΥ.Κ.Ι. να αναγκαστεί να καταθέσει προειδοποίηση για μέτρα προς τον Ο.Κ.Υπ.Υ..

«Η συμβουλή μας προς τον Ο.Κ.Υπ.Υ. είναι όπως αφήσει τα επικοινωνιακά κόλπα, επιδείξει την απαραίτητη ειλικρίνεια και επικεντρωθεί στην επίλυση των προβλημάτων που ταλανίζουν τα δημόσια νοσηλευτήρια. Να αναφέρουμε ότι, στο τιμόνι του οχήματος του Ο.Κ.Υπ.Υ. δεν βρίσκονται οι ιατροί», καταλήγει η ΠΑΣΥΚΙ.

ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΗ

ΥΠΑΡΞΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΥ ΠΛΑΝΟΥ

Εξάλλου με αφορμή δηλώσεις του Γενικού Εκτελεστικού Διευθυντή του ΟΚΥπΥ, η ΠΑΣΥΚΙ αναφέρει ότι οι ιατροί  όπως και τα Δημόσια Νοσηλευτήρια δεν είναι στεγνοί αριθμοί που απλώς καταγράφονται, σημειώνοντας ότι «μιλούμε για ζωντανούς οργανισμούς, για συγκοινωνούντα δοχεία, για το συνεχές ιατρικών πράξεων, για εμπειρογνωμοσύνη δεκαετιών, για μοναδικές υποδομές που δυστυχώς χάθηκαν και συνεχίζουν να χάνονται λόγω της αδυναμίας του Ο.Κ.Υπ.Υ. να προβλέψει και να εφαρμόσει έγκαιρα μέτρα, εν απουσία βέβαια και του εποπτικού ρόλου του Υπουργείου Υγείας».

Με αφορμή δηλώσεις του Γενικού Εκτελεστικού Διευθυντή του ΟΚΥπΥ, η ΠΑΣΥΚΙ διερωτάται «αν θα πρέπει να πανηγυρίζουμε επιτέλους, αφού μετά από τέσσερα χρόνια από την ίδρυση του Ο.Κ.Υπ.Υ. έχει εκπονηθεί επιχειρησιακό πλάνο, όμως αφού η ελπίδα πεθαίνει τελευταία, ευχόμαστε να μην είναι ακόμη ένα ‘θα’, όπως τα τόσα αλλά που προηγήθηκαν».

Η ΠΑΣΥΚΙ αναφέρει ότι καμία αναφορά δεν έγινε για τις επιπτώσεις που επήλθαν στα Δημόσια Νοσηλευτήρια και καμία ανάληψη ευθύνης λόγω της απουσίας επιχειρησιακού πλάνου, υπενθυμίζοντας ότι κάποιοι έγκαιρα προειδοποίησαν για την αναγκαιότητα της ύπαρξης του.

«Ιδιαίτερη ανησυχία και παράλληλα θλίψη προκαλεί η απάντηση και προσέγγιση που αφορά την φυγή ενός μεγάλου αριθμού Ιατρών. Δυστυχώς μέσω της συγκεκριμένης απάντησης διαφαίνεται ότι ο Ο.Κ.Υπ.Υ. συνεχίζει να μην αντιλαμβάνεται τι έπρεπε και τι πρέπει να διαφυλάξει ως κόρη οφθαλμού, συνεχίζει να αποποιείται των ευθυνών του», προστίθεται.

  • Η αναφορά σε «εξαίρετο προσωπικό», σημειώνει η ΠΑΣΥΚΙ, θα έπρεπε να συνοδεύεται από συγκεκριμένες πράξεις στήριξης του αλλά «δυστυχώς επί της παρούσης το μόνο που επιδεικνύεται εκ μέρους του Ο.Κ.Υπ.Υ. είναι η μη εφαρμογή των υπογραφόντων, η μη καταβολή δεδουλευμένων, η απουσία ή/ και κωλυσιεργία στις διαβουλεύσεις, η δυστοκία στη δημιουργία επιτέλους ελκυστικού εργασιακού περιβάλλοντος».


Αναφέρει ότι το επαγγελματικό όνομα των Ιατρών δεν είναι διαπραγματεύσιμο και κανένας εκ των Ιατρών δεν έχει παραχωρήσει τέτοιο δικαίωμα στον Ο.Κ.Υπ.Υ. ώστε να προβαίνει σε αποφάσεις και πράξεις που βλάπτουν άμεσα ή/ και έμμεσα τον επαγγελματισμό μας.

«Θεωρούμε σωστό και πρέπον ο πρώτος τη τάξη στη διοικητική πυραμίδα του Ο.Κ.Υπ.Υ. επιτέλους να αναφέρεται και να ονομάζει τα νοσηλευτήρια που διαχειρίζεται ορθά, στη βάση της κείμενης νομοθεσίας. Κατά την ανάγνωση της νομοθεσίας πουθενά δεν καταγράφεται η ονομασία ‘Νοσηλευτήρια του Ο.Κ.Υπ.Υ.’ αλλά αντιθέτως γίνεται λόγος για κήρυξη τους ως ‘Δημόσια Νοσηλευτήρια’ και ως εκ τούτου αναμένουμε διορθωτική δήλωση», καταλήγει η ανακοίνωση.