ΠΑΣΥΚΙ: Απέτυχε το «πολυδιαφημιζόμενο μοντέλο διοίκησης των Δημοσίων Νοσηλευτηρίων

Έγινε το πρώτο βήμα για την είσοδο Θεσμικών ή Ιδιωτών Επενδυτών στα Δημόσια Νοσηλευτήρια!

Το πολυδιαφημιζόμενο μοντέλο διοίκησης των Δημοσίων Νοσηλευτηρίων όχι μόνο δεν επιλύει προβλήματα, αντιθέτως δημιουργεί, διαπίστωσε η Γενική Συνέλευση της Παγκύπριας Συντεχνίας Κυβερνητικών Ιατρών.

Η γενική συνέλευση της Παγκύπριας Συντεχνίας Κυβερνητικών Ιατρών, με ανακοίνωσή της «καταθέτει την έντονη δυσαρέσκεια και ανησυχία της για την κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει τα Δημόσια Νοσηλευτήρια υπό την διαχείριση του Ο.Κ.Υπ.Υ.

Δυστυχώς εφαρμόζεται ένα ιδιαίτερα δυσλειτουργικό μοντέλο διοίκησης όπου επικρατεί η απουσία αντίληψης του ρόλου και χαρακτήρα των Δημοσίων Νοσηλευτηρίων, η έλλειψη βασικών γνώσεων Διοίκησης Υπηρεσιών Υγείας και δη Δημοσίων Νοσηλευτηρίων, ο ερασιτεχνισμός στη διαχείριση του προσωπικού και των υποδομών τα πολλαπλά εργασιακά προβλήματα η μη επίτευξη συμφωνίας για συλλογική σύμβαση, ο παραγκωνισμός των Επιστημονικών Συμβουλίων / Επιτροπών, και η σοβαρή δυστοκία στη λήψη αποφάσεων.

Το πολυδιαφημιζόμενο μοντέλο διοίκησης των Δημοσίων Νοσηλευτηρίων όχι μόνο δεν επιλύει προβλήματα, αντιθέτως δημιουργεί!

Η απουσία χρηστής διοίκησης σε συνδυασμό με την μεροληπτική ή/ και κατά το δοκούν εφαρμογή των προνοιών της νομοθεσίας Περί Ο.Κ.Υπ.Υ. και Περί ΓεΣΥ, τον δήθεν ελεύθερο ανταγωνισμό με τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια και την άρνηση της πολιτείας να εγκύψει στα προβλήματα και τις ιδιαιτερότητες των Δημοσίων Νοσηλευτηρίων, απειλούν πλέον την βιωσιμότητα των τελευταίων.

Στα ίδια πλαίσια, η εισήγηση για παραχώρηση υποδομών του Δημόσιου Τομέα (Κρατική περιουσία) σε ιδιώτες Προσωπικούς Ιατρούς, στα πλαίσια εφημεριών της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας του ΓεΣΥ, δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή. Συνεπώς τη καταγγέλλουμε, καθώς αποτελεί το πρώτο βήμα στην είσοδο Θεσμικών ή Ιδιωτών Επενδυτών στα Δημόσια Νοσηλευτήρια.

Οι υποδομές υγείας του Δημόσιου Τομέα αποτελούν εγγύηση στην ισότιμη και καθολική πρόσβαση του πληθυσμού σε υπηρεσίες Υγείας, βασική παράμετρος και προϋπόθεση του ΓεΣΥ».