Παιδιατρική Εταιρεία Κύπρου: Έντονη ανησυχία για τα απαράδεκτα γεγονότα στη Λεμεσό

“Με αφορμή τα απαράδεκτα γεγονότα που παρατηρήθηκαν πρόσφατα στη Λεμεσό η Παιδιατρική Εταιρεία Κύπρου επιθυμεί να εκφράσει την έντονη ανησυχία της για την μη συμμόρφωση, από πλευράς μερίδας συμπολιτών μας, στα μέτρα υγειονομικής προφύλαξης.

Το φαινόμενο αυτό, το οποίο ως ένα βαθμό θα μπορούσε να αποδοθεί στην φυσιολογική κόπωση από την παρατεινόμενη διάρκεια των περιοριστικών μέτρων, δεν μπορεί κατ’ ουδένα τρόπο να δικαιολογηθεί καθώς:

α) Η παρατηρούμενη έξαρση στον αριθμό των νέων περιστατικών και η υπερφόρτωση των νοσηλευτηρίων δεν επιτρέπει κανενός είδους εφησυχασμό. Είναι στοιχειώδης σεβασμός στην μάχη για ζωή που δίνουν κάποιοι συμπολίτες μας αλλά και στον αγώνα που δίνουν επί μήνες οι επαγγελματίες υγείας προκειμένου να ανταπεξέλθουν στις προκλήσεις της πανδημίας.

β) Η ζημιογόνος παράταση της μη λειτουργίας των Γυμνασίων με όλες τις οδυνηρές συνέπειες για τους μαθητές μας (μαθησιακές, ψυχολογικές, κοινωνικές), η αναβολή προγραμματισμένων χειρουργικών επεμβάσεων και η καθήλωση της οικονομίας (που δεν αντισταθμίζεται με μια περιορισμένη και ενδεχομένως επικίνδυνη αν δεν επιβλεφθεί επαρκώς επαναλειτουργία των χώρων εστίασης), είναι γεγονότα που θα έπρεπε να μας θορυβούν αλλά και που δεν μπορεί να ανατραπούν με τέτοιου είδους συμπεριφορές.

Η πειθαρχία και η ενεργός συμβολή των πολιτών στα μέτρα πρόληψης (εμβολιασμοί, διενέργεια ανιχνευτικών ελέγχων, κοινωνική αποστασιοποίηση, απολύμανση χεριών και χώρων, σωστή χρήση μάσκας προσώπου που είναι ασφαλής και για παιδιά > 2 ετών, επιμελής και σχολαστικός εξαερισμός) κρίνεται τη στιγμή αυτή ως ο πιο καθοριστικός παράγοντας ελέγχου της κατάστασης. Όταν κάποιοι πολίτες δείχνουν να αψηφούν κάθε έννοια αντίληψης της σοβαρότητας των στιγμών και δεν σέβονται τους ίδιους τους συμπολίτες τους , εξωθώντας την Πολιτεία στη λήψη κατασταλτικών μέτρων, ο δρόμος δυστυχώς φαντάζει ακόμα μακρύς. Αντίθετα, η ορθή τήρηση των κανόνων υγειονομικής προφύλαξης, θα επιτρέψει τη σύντομη και άκρως απαραίτητη επαναλειτουργία των σχολείων όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης, θα διατηρήσει απρόσκοπτη την παροχή υπηρεσιών υγείας και θα επιτρέψει την ασφαλή επανεκκίνηση της οικονομίας.

Η επιστροφή στην κανονικότητα απαιτεί συλλογική προσπάθεια και επίδειξη υπευθυνότητας και πνεύματος αλληλεγγύης. Όλοι μαζί μπορούμε”.