Ο ΠΟΥ ενέκρινε για επείγουσα χρήση το κινεζικό κατά της Covid-19

>>>  Γαλλία και Γερμανία εξέρχονται σταδιακά από περιορισμούς

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε σήμερα ότι ενέκρινε το εμβόλιο κατά της Covid-19 από την κρατική φαρμακευτική εταιρεία της Κίνας Sinopharm, για επείγουσα χρήση. Το εμβόλιο, ένα από τα βασικά κινεζικά εμβόλια που έχουν ήδη χορηγηθεί σε εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπους στην Κίνα και εκτός αυτής, γίνεται το πρώτο εμβόλιο κατά της Covid-19 που έχει αναπτυχθεί από μια μη-δυτική χώρα, το οποίο λαμβάνει την έγκριση του ΠΟΥ. Είναι επίσης η πρώτη φορά που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δίνει έγκριση για επείγουσα χρήση σε οποιοδήποτε κινεζικό εμβόλιο για οποιοδήποτε λοιμώδες νόσημα.

Στο μεταξύ στην Γερμανία, εμβολιασμένοι και όσοι έχουν αναρρώσει από Covid-19 ανακτούν από την Κυριακή κάποιες από τις ελευθερίες τους που περιορίστηκαν λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, μετά την έγκριση της σχετικής νομοθεσίας από το Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο χθες και το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο.

“Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό βήμα για περισσότερη κανονικότητα”, δήλωσε η Υπουργός Δικαιοσύνης Κριστίνε Λάμπρεχτ. Σύμφωνα με τους νέους κανόνες, πλήρως εμβολιασμένος θεωρείται εκείνος ο οποίος έχει ολοκληρώσει τη διαδικασία ανοσοποίησης πριν από τουλάχιστον 14 ημέρες, ενώ όσοι νόσησαν από την Covid-19, θα πρέπει να διαθέτουν θετικό μοριακό τεστ 28 ημερών έως έξι μηνών.

Για τις δύο αυτές κατηγορίες δεν θα ισχύουν στο εξής οι περιορισμοί που αφορούν τη συνάθροιση και την απαγόρευση κυκλοφορίας κατά τις νυχτερινές ώρες, ενώ δεν θα υπάρχει και η υποχρέωση υποβολής σε τεστ για κορωνοϊό όταν επισκέπτονται καταστήματα, κομμωτήρια ή άλλους χώρους. Το ίδιο ισχύει και για τις επιχειρήσεις εστίασης, οι οποίες ωστόσο παραμένουν στο σύνολό τους ακόμη κλειστές. Αντίστοιχα, τα άτομα αυτά απαλλάσσονται και από την υποχρέωση καραντίνας όταν επιστρέφουν από το εξωτερικό – με την εξαίρεση της επιστροφής από χώρα στην οποία σημειώνεται έξαρση κάποιας παραλλαγής του βασικού στελέχους του νέου κορωνοϊού.

Οι ταξιδιώτες που προέρχονται από επιπλέον επτά χώρες, μεταξύ αυτών η Τουρκία, θα πρέπει να τηρούν υποχρεωτική καραντίνα 10 ημερών κατά την άφιξή τους στη Γαλλία, λόγω της κυκλοφορίας της επιδημίας του νέου κορωνοϊού στις χώρες αυτές, έγινε γνωστό σήμερα από μια κυβερνητική πηγή στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Ο περιορισμός αυτός θα εφαρμοστεί επίσης στο Μπανγκλαντές, τη Σρι Λάνκα, το Πακιστάν, το Νεπάλ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Κατάρ. Το μέτρο θα τεθεί σε ισχύ από τα μεσάνυχτα του Σαββάτου, μετά τη δημοσίευσή αύριο το πρωί του σχετικού διατάγματος, διευκρίνισε η ίδια πηγή.

Προς το παρόν, οι ταξιδιώτες από πέντε χώρες τίθενται, από τις 24 Απριλίου, σε καραντίνα: τη Βραζιλία, την Ινδία, τη Χιλή, τη Νότια Αφρική και την Αργεντινή. Οι ταξιδιώτες που έρχονται από αυτές τις χώρες πρέπει να επιδεικνύουν κατά την άφιξή τους ένα τεστ PCR που έχει γίνει λιγότερο από 36 ώρες. Σε αυτό το θέμα, “θα επιδειχθεί ανοχή αυτό το Σαββατοκύριακο για τις νέες χώρες” τις οποίες αφορά η απόφαση, σημείωσε η ίδια κυβερνητική πηγή στο AFP.

Οι επιβάτες θα πρέπει να δηλώνουν στην αεροπορική εταιρεία τον τόπο της καραντίνας τους στη Γαλλία, δείχνοντας το σχετικό δικαιολογητικό. Κατά τη διάρκεια της καραντίνας, προβλέπεται άδεια εξόδου μεταξύ 10.00-12.00. Κάθε παραβάτης βρίσκεται αντιμέτωπος με πρόστιμο ύψους 1.000 ευρώ έως 1.500 στην περίπτωση επανάληψης της παράβασης.

Στο μεταξύ η σταδιακή επανέναρξη των κοινωνικών δραστηριοτήτων, την οποία ανακοίνωσε η γαλλική Κυβέρνηση, “πρέπει να διεξαχθεί με τρόπο προσεκτικό και ελεγχόμενο”, εάν θέλουμε να αποφύγουμε ένα “ενδεχόμενο τέταρτο κύμα” της επιδημίας Covid-19, συστήνει σήμερα το Επιστημονικό Συμβούλιο της Γαλλίας.

Το όργανο που συμβουλεύει την κυβέρνηση στη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης συστήνει συγκεκριμένα να περιμένει “ένα επίπεδο εμβολιασμών στα 35 εκατομμύρια πολιτών με μια πρώτη δόση”, το οποίο αναμένεται να επιτευχθεί στα τέλη Ιουνίου και μια πραγματική μείωση της έντασης στα νοσοκομεία προτού άρει σε μεγάλο βαθμό τα μέτρα ελέγχου της επιδημίας.

Με τίτλο “Άνοιξη 2021: για ένα προσεκτικό και ελεγχόμενο άνοιγμα με υγειονομικούς στόχους”, η γνωμοδότηση αυτή διαβιβάστηκε στην κυβέρνηση χθες το βράδυ και αναρτήθηκε στο διαδίκτυο σήμερα. Ο Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας Εμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε στα τέλη Απριλίου ένα χρονοδιάγραμμα σταδιακής άρσης των περιοριστικών μέτρων, σε τέσσερα στάδια, που εκτείνονται από τις αρχές Μαΐου έως τα τέλη Ιουνίου.

Το επόμενο στάδιο, η 19η Μαΐου, προβλέπει κυρίως το άνοιγμα του συνόλου των εμπορικών καταστημάτων, των εξωτερικών χώρων καφέ και εστιατορίων, των κινηματογράφων και του θεάτρου, όπως και την έναρξη της απαγόρευσης της κυκλοφορίας στις 21.00 από 19.00 που ισχύει σήμερα.

“Η επανέναρξη” των οικονομικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων “μοιάζει επιθυμητή και ταυτόχρονα απαραίτητη”, καθώς “ανταποκρίνεται στις υψηλές προσδοκίες και δίνει μια προοπτική στο σύνολο της κοινωνίας, μια προοπτική της οποίας τα ψυχολογικά, κοινωνικά και οικονομικά οφέλη είναι αναμφίβολα τεράστια”, υπογραμμίζει το Επιστημονικό Συμβούλιο.

Όμως, το εν λόγω όργανο διερωτάται για την “προσωρινότητα της διαδικασίας” και εκτιμά ότι πρέπει “επιτακτικά” να συνοδεύεται από “υγειονομικούς δείκτες”, την ώρα που ο αριθμός των μολύνσεων και των ασθενών που νοσηλεύονται καταγράφει, ναι μεν, πτώση, αλλά παραμένει σε υψηλά επίπεδα. Εάν “κατά τη διάρκεια του ανοίγματος”, η κυκλοφορία του ιού σταθεροποιηθεί σε μια “επίπτωση μικρότερη των 100” κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους την εβδομάδα, “ήτοι 10.000 νέα κρούσματα την ημέρα” (έναντι περίπου 20.000 σήμερα), “οι επόμενοι μήνες θα είναι πολύ πιο εύκολοι για να τους διαχειριστούμε”. Στην αντίθετη περίπτωση, θα “είναι πολύ αβέβαιοι”, σημειώνει το Επιστημονικό Συμβούλιο. “Μια βεβιασμένη έξοδος” από τα περιοριστικά μέτρα θα μπορούσε να προκαλέσει “την εμφάνιση κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού του 2021 ενός ενδεχόμενου 4ου κύματος”, τονίζεται στη γνωμοδότηση.