ΟΣΤΕΟΑΡΘΡΙΤΙΔΑ: Το φάρμακο που μας «γλιτώνει» από την ολική αρθροπλαστική

Η λήψη μιας δημοφιλούς αντιδιαβητικής αγωγής φαίνεται ότι προφυλάσσει τους ασθενείς από την οστεοαρθρίτιδα και την ανάγκη ολικής αρθροπλαστικής γόνατος και ισχίου

Unhappy man sitting on sofa at home and touching hurt knee with grimace of pain and suffering. Young guy with rheumatism, arthritis or osteoarthritis feeling intense severe pain in knee joint

Νεότερη μελέτη θέλησε να διερευνήσει το ρόλο της μετφορμίνης στην αποτροπή των επεμβάσεων ολικής αρθροπλαστικής γόνατος και ισχίου. Σε αυτές τις επεμβάσεις υποβάλλονται συχνά οι σοβαρές περιπτώσεις της οστεοαρθρίτιδας.

Η οστεοαρθρίτιδα επί του παρόντος δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί μέσω φαρμακευτικών αγωγών και, σε σοβαρές περιπτώσεις, η μόνη λύση είναι η χειρουργική επέμβαση αντικατάστασης γόνατος και ισχίου.

Remaining Time-0:00

Fullscreen

Mute

Η ερευνητική ομάδα, αποτελούμενη από επιστήμονες από την Κίνα, την Ταϊβάν και την Αυστραλία, ανέλυσε δεδομένα από 69.706 συμμετέχοντες που έλαβαν διάγνωση του σακχαρώδους διαβήτη τύπου 2 στην Ταϊβάν την περίοδο μεταξύ 2000 και 2012. Στη συνέχεια συνέκριναν τον κίνδυνο ολικής αντικατάστασης γόνατος και ολικής αντικατάστασης ισχίου και πώς είχε επηρεάσει η φαρμακευτική αγωγή.

Η μέση ηλικία των συμμετεχόντων ήταν τα 63 έτη. Περίπου το 90% των ολικών αντικαταστάσεων αρθρώσεων σχετίζονταν με οστεοαρθρίτιδα.

«Διαπιστώσαμε ότι η χρήση μετφορμίνης σε ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 συσχετίστηκε με σημαντικά μειωμένο κίνδυνο αρθροπλαστικής, γεγονός που υποδηλώνει μια πιθανή θεραπευτική επίδραση της μετφορμίνης σε ασθενείς με οστεοαρθρίτιδα» επισημαίνει ο δρ. Changhai Ding, από το Κέντρο Κλινικής Έρευνας του Νοσοκομείου Zhujiang, του Πανεπιστημίου Southern Medical στο Guangzhou της Κίνας.

Τέλος, οι συγγραφείς προτρέπουν να διεξαχθούν τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες μελέτες για να διαπιστωθεί εάν η χρήση της μετφορμίνης είναι αποτελεσματική σε ασθενείς με οστεοαρθρίτιδα.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο Canadian Medical Association Journal.