ΟΣΑΚ: Πρωτοπόρο βήμα για την Κύπρο η δημιουργία Εθνικού Κέντρου Κλινικής Τεκμηρίωσης

Την απόλυτη ικανοποίησή της εκφράζει η Ομοσπονδία Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου (ΟΣΑΚ) για τη χθεσινή απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου να εγκρίνει τη δημιουργία συντονιστικής επιτροπής η οποία θα οδηγήσει στη δημιουργία Εθνικού Κέντρου Κλινικής Τεκμηρίωσης.

«Η απόφαση αυτή αποτελεί ιστορικό σταθμό αφού επιτέλους το διαχρονικό αίτημα της ΟΣΑΚ για δημιουργία ενός ανεξάρτητου διεπιστημονικού φορέα o οποίος θα εποπτεύει και αξιολογεί την ποιότητα, παίρνει σάρκα και οστά. Αδιαμφησβήτητα είναι μια πολύ σημαντική μεταρρύθμιση στον τομέα της Υγείας.

Το τελευταίο μάλιστα διάστημα διεφάνει έντονα η ανάγκη δημιουργίας ενός τέτοιου κέντρου. Τα προβλήματα τα οποία προκύπτουν σε σχέση με την ποιότητα και την ασφάλεια της υγείας και των ιατρικών λαθών, αμέλειας ή μη σωστής εφαρμογής πρωτοκόλλων, αποτελούν κενά και διαχρονικές ελλείψεις λόγω της απουσίας σημαντικών φορέων ελέγχου και αξιολόγησης της ποιότητας.

Το Εθνικό Κέντρο Κλινικής Τεκμηρίωσης αποτελεί την απάντηση σε όλα τα πιο πάνω, αφού μεταξύ άλλων θα αναλάβει την εκπαίδευση προσωπικού, την προσαρμογή και εφαρμογή διεθνών κατευθυντήριων οδηγιών και κλινικών πρωτοκόλλων, την ανάπτυξη Συστήματος Παρακολούθησης και Ιατρικού και Κλινικού Ελέγχου και την αξιολόγηση της εφαρμογής πολιτικών στον τομέα της υγείας. 

Το οργανωμένο κίνημα των ασθενών εκφράζει τις θερμές του ευχαριστίες και την απεριόριστη εκτίμησή του τόσο προς τον Υπουργό Υγείας όσο και τον ΠτΔ για την αποφασιστικότητά τους και την προσήλωσή τους στις αναγκαίες και καινοτόμες μεταρρυθμίσεις, όπως την εισαγωγή θεσμών οι οποίοι στόχο έχουν τη διασφάλιση της ποιότητας και της ασφάλειας των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας».