ΟΣΑΚ  για Νοσηλευτές: Οι φύλακες – άγγελοι των ασθενών

Με ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Συνδέσμου Ασθενών Κύπρου αναφέρει:

«Σήμερα, 12 Μαΐου η ημέρα είναι αφιερωμένη στους νοσηλευτές/τριες και μαίες οι οποίοι αφειδώλευτα προσφέρουν καθημερινά τις υπηρεσίες τους σε όλους τους πολίτες παγκόσμια. Ειδικότερα φέτος ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) έχει ορίσει το 2020 ως «Έτος Νοσηλευτών/τριών και Μαιών», αφού συμπληρώνονται 200 χρόνια από τη γέννηση της Florence Nightingale, ενώ το φετινό μήνυμα είναι Nurses: A voice to lead – Nursing the world to health” / «Νοσηλευτές/τριες: Ηγετική Φωνή – Φροντίζοντας την παγκόσμια υγεία».

Στόχος, μέσα από τη φετινή θεματολογία να αναδειχθεί αλλά και να επιβεβαιωθεί ο σημαντικότατος ρόλος τον οποίον επιτελούν οι νοσηλευτές. Είναι τα άτομα τα οποία βρίσκονται μαζί μας από την έναρξη της ζωής μέχρι και το τέλος και οι οποίοι ακούραστα παρέχουν υψηλού επιπέδου υγειονομική περίθαλψη και φροντίδα στους πολίτες.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ οι νοσηλευτές/τριες και οι μαίες, άλλωστε, αποτελούν πάνω από το 50% του εργατικού δυναμικού υγείας σε πολλές χώρες, γι’ αυτό και στόχος της φετινής χρονιάς είναι οι νοσηλευτές να αποκτήσουν ρόλο και φωνή στη χάραξη της πολιτικής της υγείας, αφού συμμετέχουν ενεργά και βρίσκονται δίπλα στους ασθενείς σε κάθε τους στιγμή.

Η ΟΣΑΚ αναγνωρίζει και εκφράζει δημόσια το σεβασμό της προς όλους τους νοσηλευτές/ νοσηλεύτριες και μαίες οι οποίοι έχουν αφιερώσει τη ζωή τους στην υπηρεσία των πολιτών με στόχο να προάγουν τη δημόσια υγεία. Ο ρόλος τους είναι ύψιστης σημασίας αφού παρέχουν συνεχή και αδιάκοπη φροντίδα και έχουν  την ευθύνη για τον ασθενή, τον οποίον καλούνται  να υπηρετήσουν  στην πιο κρίσιμη φάση της ζωής, που είναι η ασθένεια. Ο νοσηλευτής και η νοσηλεύτρια είναι οι φύλακες άγγελοι του ασθενή, ο οποίος σε αυτούς προσβλέπει με εμπιστοσύνη και ελπίδα.  Το επάγγελμα του νοσηλευτή δεν είναι μια απλή εργασία, είναι λειτούργημα και για αυτό είναι απαραίτητη η ψυχική αφοσίωση, η συμπόνοια και η αγάπη προς τον πάσχοντα συνάνθρωπό μας.

Ιδιαίτερα αυτή τη χρονιά, οι νοσηλευτές/τριες δικαίως κέρδισαν το χειροκρότημα όλων αφού στήριξαν και κράτησαν τα συστήματα υγείας όρθια, συμβάλλοντας καταλυτικά στην αντιμετώπιση και περίθαλψη όλων των ασθενών οι οποίοι προσβλήθηκαν από τον ιό COVID-19. Εργάστηκαν και εργάζονται κάτω από αντίξοες συνθήκες για το κοινό καλό. Xάρη σε αυτούς, σώθηκαν ζωές και κερδήθηκαν μεγάλες μάχες.

Σε αυτή την ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο την οποία διανύουμε, η ΟΣΑΚ τονίζει την αναγκαιότητα ενίσχυσης του ρόλου των νοσηλευτών/τριών ώστε να έχουν στη διάθεση τους όλα τα απαραίτητα εχέγγυα, με στόχο να υπηρετούν επάξια τους ασθενείς τους. Η ΟΣΑΚ τονίζει για άλλη μια φορά ότι στηρίζει ένθερμα το έργο τους και θα στηρίξει τους νοσηλευτές/νοσηλεύτριες για να συνεχίσουν να επιτελούν το λειτούργημα τους με σεβασμό στον συνάνθρωπό τους».