ΟΚΥπΥ: Εγκαινιάστηκε το Κέντρο Νευροαναπτυξιακών Δυσκολιών

Πρόκειται για το πρώτο οργανωμένο Κέντρο στην Κύπρο το οποίο παρέχει εξειδικευμένες υπηρεσίες για τις Νευροαναπτυξιακές Διαταραχές σε παιδιά

Τα εγκαίνια του Κέντρου Νευροαναπτυξιακών Δυσκολιών τέλεσε στις 28 Απριλίου 2023, η Υπουργός Υγείας κα Πόπη Κανάρη.

Το Κέντρο, το οποίο βρίσκεται υπό τη Διεύθυνση των Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ), στεγάζεται σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο, γεμάτο χρώματα και ζωγραφιές και είναι το πρώτο στην Κύπρο που ειδικεύεται στις Νευροαναπτυξιακές Διαταραχές. Σε αρχικό στάδιο το Κέντρο θα εστιαστεί στη διαταραχή του αυτιστικού φάσματος.

Με πρωταρχικό μέλημα την παροχή πολύ-επίπεδης εξειδικευμένης φροντίδας σε παιδιά πρώιμης ηλικίας μέχρι 7 ετών, αλλά και τη στήριξη και σωστή καθοδήγηση των οικογενειών τους, στο  Κέντρο Νευροαναπτυξιακών Δυσκολιών προσφέρονται αξιολογήσεις και θεραπείες από εξειδικευμένο και έμπειρο επιστημονικό προσωπικό, το οποίο απαρτίζουν παιδοψυχίατροι, ψυχολόγος, εργοθεραπευτές, λογοθεραπευτές και νοσηλευτικοί λειτουργοί. 

Όπως δήλωσε η Υπουργός Υγείας κα Πόπη Κανάρη, η δημιουργία του Κέντρου εντάσσεται στο πλαίσιο των Ευρωπαϊκών και Εθνικών Στρατηγικών Σχεδιασμών, που έχουν ως στόχο την προώθηση και την πρόληψη των διαταραχών, μέσω του εντοπισμού και της έγκαιρης διάγνωσης.

Η Υπουργός Υγείας υπέδειξε επίσης, ότι το Κέντρο θα συνδράμει στην υιοθέτηση βέλτιστης Ευρωπαϊκής  πρακτικής, λόγω της άμεσης συνεργασίας που υπάρχει μεταξύ όλων των ειδικών του Κέντρου Νευροαναπτυξιακών Δυσκολιών, συνεισφέροντας με αυτό τον τρόπο στην ποιότητα ζωής και υγείας των παιδιών.

Παράλληλα, διαβεβαίωσε όλους ότι το Υπουργείο Υγείας θα παραμείνει αρωγός και συμπαραστάτης σε αυτό το ταξίδι, στηρίζοντας τις προσπάθειες για ανάπτυξη προγραμμάτων και δράσεων, μέσω των οποίων προσφέρονται ποιοτικές υπηρεσίες φροντίδας και καινούργιες ευκαιρίες στα παιδιά με νευροαναπτυξιακές διαταραχές.

Τη σημασία του Κέντρου εξήρε η Δρ. Άννα Παραδεισιώτη, Διευθύντρια της Διεύθυνσης Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας, η οποία ανέφερε ότι το όραμα  δημιουργίας του Κέντρου έγινε πραγματικότητα, μέσω χρηματοδότησης από τον Μηχανισμό ΕΟΧ Νορβηγίας (Ευρωπαϊκός Οικονομικός Χώρος) και τη συνεχή στήριξη του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥΠΥ).

Το Κέντρο Νευροαναπτυξιακών Δυσκολιών, σημείωσε η Δρ. Παραδεισιώτη, διαθέτει σύγχρονο εξοπλισμό και έχει δημιουργηθεί με υψηλές προδιάγραφες βάσει τις απαιτήσεις της κάθε ειδικότητος, καθώς και της λειτουργίας της πολυθεματικής ομάδας.

Μεταξύ των σημαντικών στόχων του Κέντρου πρόσθεσε η Διευθύντρια της Διεύθυνσης Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας, περιλαμβάνονται η διασύνδεση και συνεργασία με άλλες υπηρεσίες του ΟΚΥπΥ, η συλλογή επιστημονικών δεδομένων σχετικά με τις νευροαναπτυξιακές διαταραχές και η διμερής συνεργασία με επιστημονικά κέντρα του ίδιου τομέα της Νορβηγίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο πρωτοποριακό Κέντρο Νευροαναπτυξιακών Δυσκολιών μπορούν να παραπεμφθούν από παιδιάτρους ή και άλλους ειδικούς γιατρούς, παιδιά και γονείς που είναι δικαιούχοι και μη του ΓεΣΥ.

Για περισσότερες πληροφορίες οι πολίτες μπορούν να καλέσουν στο τηλέφωνο  22 378 268 ή να επισκεφθούν την ιστοσελίδα του Κέντρου στον  σύνδεσμο www.cndd.org.cy ή μέσω τις ιστοσελίδας του Οργανισμού στον σύνδεσμο www.shso.org.cy