ΟΑΥ: Αλλαγές που δεν θα αλλάζουν όμως τη φιλοσοφία του ΓεΣΥ – Δηλώσεις Ανδρέας Παπακωνσταντίνου

Ο ΟΑΥ δεν είναι δογματικός και εκεί και όπου χρειάζεται θα συζητήσει τυχόν αλλαγές στο ΓεΣΥ, φτάνει αυτές να μην αλλάζουν τη φιλοσοφία του Συστήματος, ανέφερε ο διευθυντής του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας, Ανδρέας Παπακωνσταντίνου.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου ανέφερε πως δεν πρέπει να γίνονται αλχημείες, επισημαίνοντας ότι οι όποιες αλλαγές δεν πρέπει να αλλοιώνουν τη γενική φιλοσοφία του ΓεΣΥ. Πρόσθεσε δε ότι δεν είναι εφικτό να γίνει πολυασφαλιστικό το ΓεΣΥ.

Στις δηλώσεις του ο διευθυντής του ΟΑΥ αναγνώρισε ότι υπάρχουν προβλήματα στο ΓεΣΥ, αλλά σημείωσε ότι το Σύστημα χρειάζεται χρόνο να αποδώσει. Όπως είπε χαρακτηριστικά, δεν πρέπει με το έτσι θέλω να γίνουν αλλαγές, λέγοντας ότι δεν πρέπει να υπάρχουν υπερβολικές προσδοκίες. Επίσης, τόνισε ότι ανά τριετία θα πρέπει να γίνεται ανασκόπηση του Συστήματος.

Σε σχέση με τους Προσωπικούς Ιατρούς ανέφερε ότι λαμβάνουν συνολικά 80 εκατομμύρια ευρώ και αυτή τη στιγμή η αμοιβή τους γίνεται 100% κατά κεφαλήν. Επανέλαβε τη δέσμευση του ΟΑΥ ότι με την αναθεώρηση των συμβολαίων, η κατά κεφαλήν αμοιβή των Προσωπικών Ιατρών θα αντιστοιχεί στο 70% της συνολικής αμοιβής τους και το υπόλοιπο 30% θα γίνεται στη βάση ποιοτικών κριτηρίων, όπως εξάλλου ήταν και ο αρχικός προγραμματισμός του Συστήματος.

Το 30%, είπε, θα έχει στόχο να επιβραβεύει τη σωστή συμπεριφορά ενός Προσωπικού Ιατρού είτε με το να επιβλέπει ασθενείς είτε με το να βλέπει χρόνια ασθενείς.