Με έντονη την Κυπριακή παρουσία το Παγκόσμιο Συνέδριο Αθλητιατρικής (FIMS) – Του Δρ. Νίκου Αγγελίδη

Γράφει ο Δρ Νίκος Αγγελίδης
Το Παγκόσμιο Συνέδριο Αθλητιατρικής (FIMS) είχε προγραμματιστεί για Απρίλη του 2021 αλλά λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, η διεξαγωγή του μετατοπίστηκε, από τις 23 μέχρι τις 26 Σεπτεμβρίου 2021.
Το Συνέδριο αυτό, πραγματοποιήθηκε με χαρακτήρα μεικτό, δηλαδή είτε διαδικτυακά είτε με προσωπική παρουσία, πράγμα που ήταν και μια από τις πρωτοτυπίες του Συνεδρίου.
Ο παγκόσμιος χαρακτήρας του Συνεδρίου επηρέασε αριθμητικά την όλη δομή του, αλλά χάρη στις άοκνες προσπάθειες του οργανωτή του Συνεδρίου, καθηγητή Κώστα Νάτση, στέφθηκε τελικά από μεγάλη επιτυχία, παρά τις μεταπτώσεις αρκετών συνέδρων, από face to face σε υβριδική παρουσία, και αντίστροφα.
Ήταν όμως γεγονός, πως είχαμε πεθυμήσει όλοι τη παλιά στόφα συνεδρίων πάρα πολύ, βρίσκοντας εκεί παλιούς γνωστούς, ανταλλάσσοντας ιδέες και προοπτικές πέρα από το κουτί του ηλεκτρονικού υπολογιστή, και γιατί όχι… απολαμβάνοντας και ένα νυχτερινό δείπνο του Συνεδρίου, κάτω από τον αττικό ουρανό!
Η Κυπριακή παρουσία ήταν έντονη, με ένα στρογγυλό τραπέζι της Αθλητιατρικής Εταιρείας Κύπρου, και μια εισαγωγική ομιλία του Νίκου Χριστοδούλου, αμέσως μετά την εναρκτήρια τελετή. Γενικά, τα θέματα που αναλύθηκαν ήταν πολλά, και κάλυψαν κάθε πτυχή της Αθλητιατρικής. Η έκδηλη πρόοδος της Ιατρικής σε πολλούς τομείς, διαφάνηκε ξεκάθαρα και εδώ, καθώς εξελίσσεται σε λιγότερο αιματηρή και χωρίς να αφήνει πίσω αδιευκρίνιστες γκρίζες ζώνες. Η συμβολή της Αθλητιατρικής εξ άλλου, εισχώρησε σε κάθε πτυχή του αθλητισμού, ορθά κατευθύνοντας τους προπονητές και γυμναστές, τόσο στην πρόληψη όσο και την αποκατάσταση των αθλητικών κακώσεων. Σε θέματα φαρμακοδιέγερσης (ντόπινγκ), φάνηκε πως το γονιδιακό ντόπινγκ κερδίζει έδαφος, πέρα από τις κλασσικές μεθόδους στις οποίες συνήθιζε να κινείται ως τώρα. Αυτό, αναγκάζει τον WADA και την Ολυμπιακή Επιτροπή, να λαμβάνουν εσπευσμένα μέτρα, τόσο διάγνωσης όσο και τιμωρίας των όσων κάμνουν χρήση του γονιδιακού ντόπινγκ.
Σίγουρη επίσης διαπίστωση είναι, πως η συμμετοχή φαρμακευτικών Εταιρειών στη διοργάνωση των ιατρικών συνεδρίων είναι πολύ περιορισμένη σήμερα, και η χρηματική υποστήριξη την οποία παρέχουν, επίσης πενιχρή. Τούτο βέβαια οφείλεται στον περιορισμένο αριθμό συνέδρων, που συμμετέχουν με φυσική παρουσία, λόγω της πανδημίας. Αυτό, θα πρέπει σιγά σιγά να σταματήσει, γιατί η ποιότητα και η καλή οργάνωση μεγάλων αλλά και μικρών συνεδρίων, εξαρτάται από την χρηματική φαρμακευτική υποστήριξη.
Αυτό πιστεύω, θα προσγειώσει τα συνέδρια στα παλιά τους γνώριμα επίπεδα, και θα τα κατεβάσει χαμηλότερα από την ομιχλώδη διαδικτυακή ατμόσφαιρα όπου βρίσκονται σήμερα!