Κύπρος Σταυρίδης: Ο Ο.Κ.Υπ.Υ. είναι ταγμένος στην υπηρεσία των πολιτών και της δημόσιας υγείας

Μήνυμα του Γενικού Εκτελεστικού Διευθυντή του ΟΚΥπΥ στον «Ιατρικό Τύπο», με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 4 χρόνων από τη λειτουργία του ΓεΣΥ

Tου Κύπρου Σταυρίδη*

Συμπληρώθηκαν αυτές τις μέρες τέσσερα κιόλας χρόνια από την εισαγωγή της μεγαλύτερης κοινωνικής μεταρρύθμισης που εφαρμόστηκε στον τόπο μας, του Γενικού Συστήματος Υγείας.  Ένα σύστημα που αποτελούσε για πολλές δεκαετίες καθολική απαίτηση της κοινωνίας και που αγκαλιάστηκε από τους πολίτες.

Ο Οργανισμός Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας έχοντας υπό την ευθύνη του τα δημόσια νοσηλευτήρια, τα κέντρα υγείας και τις δομές ψυχικής υγείας του τόπου, αποτελεί σήμερα τη ραχοκοκαλιά του συστήματος εξυπηρετώντας εκατοντάδες χιλιάδες ασθενείς κάθε χρόνο, με την προσοχή μας στραμμένη αφ’ ενός στην παροχή υψηλού επιπέδου υπηρεσιών υγείας στους συμπολίτες μας και αφ’ ετέρου στη συνεχή βελτίωση και αναβάθμισή τόσο των υπηρεσιών όσο και των υποδομών του.

Για να μπορέσει να ανταποκριθεί στις σύγχρονες και συνεχώς αυξανόμενες ανάγκες της κοινωνίας, ο Οργανισμός ενεργεί στη βάση ενός καλά μελετημένου στρατηγικού σχεδιασμού και έχοντας θέσει προτεραιότητες σε πέντε πυλώνες:

Ο πρώτος πυλώνας είναι η οικονομική αυτονόμηση, προς την οποία κινούμαστε με σταθερά βήματα, παρά τις τεράστιες συνέπειες που επέφερε στον οργανισμό και στα νοσηλευτήρια μας τα τελευταία χρόνια η πανδημία. Είναι ενδεικτικό το ότι το 2022 ο ΟΚΥπΥ κατάφερε να επιτύχει λειτουργικό πλεόνασμα €10 εκ. ευρώ, κάτι που αντανακλά τη σκληρή δουλειά που γίνεται και αποδεικνύει την πρόοδο που επιτυγχάνουμε.

Σημαντική παράμετρος της οικονομικής αυτονόμησης αποτελεί και η συμφωνία με το κράτος, που αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του 2023 και που αφορά την οικονομική αποζημίωση που πρέπει να λαμβάνει ο οργανισμός για τις Υπηρεσίες Δημόσιας Υγείας που προσφέρει, καθώς και τις υπηρεσίες Δημόσιας Υγείας που σαν Οργανισμός Δημοσίου Δικαίου παρέχει σε απομακρυσμένες περιοχές.

Ο  δεύτερος πυλώνας αφορά άλλη μια σημαντική μεταρρύθμιση, που αποτελεί σταθμό για τη λειτουργία των Δημόσιων Νοσηλευτηρίων: την πρόσβαση των πολιτών στις υπηρεσίες υγείας και τα απογεύματα. Τα αποτελέσματα είναι μέχρι στιγμής πολύ ενθαρρυντικά.   

Τρίτος πυλώνας η ψηφιακή αναβάθμιση του οργανισμού σε όλα τα επίπεδα. Τη χρονιά που μας πέρασε υπογράψαμε τη σύμβαση για το Ολοκληρωμένο Πληροφορικό Σύστημα Υγείας (ΟΠΣΥ ΙΙ). Με τη βοήθεια του Υπουργείου Υγείας και του Υφυπουργείου Καινοτομίας, θα εκσυγχρονίσουμε τη λειτουργία του οργανισμού και θα αναβαθμίσουμε σημαντικά όλες τις προσφερόμενες υπηρεσίες, με σκοπό να είμαστε πιο αποτελεσματικοί και πιο φιλικοί προς τον πολίτη.

Τέταρτος και εξίσου σημαντικός πυλώνας είναι τα εν εξελίξει αναπτυξιακά μας προγράμματα.

Η ανάπτυξη κτηρίων και μονάδων, σε συνδυασμό με την επένδυση σε ιατρικό εξοπλισμό, κατέχει σημαντικό μερίδιο του κύκλου εργασιών του Οργανισμού με προϋπολογισμό περίπου 250 εκατομμυρίων ευρώ σε βάθος τριετίας.

Πρόσφατα ολοκληρώσαμε την Πνευμονολογική Κλινική και Κλινική Φυματίωσης, καθώς και την επέκταση των Πρώτων Βοηθειών στο Νοσοκομείο Τροόδους και το νέο Κέντρο Υγείας Γεροσκήπου, ενώ αρχές του 2023 αναμένεται να ολοκληρωθεί η Νέα Μονάδα Αιμοκάθαρσης στο Γενικό Νοσοκομείο Πάφου και η επέκταση της Μονάδας Αιμοκάθαρσης στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου. Τον Δεκέμβριο ξεκίνησε η ανέγερση της Α’ Φάσης του Νέου Νοσοκομείου Ψυχικής Υγείας και πρόσφατα προκηρύχθηκε η ανέγερση του Νέου Κέντρου Υγείας Ακακίου και η δημιουργία φωτοβολταϊκού πάρκου στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας.

Στο πλάνο του οργανισμού βρίσκονται επίσης οι αναβαθμίσεις και ο εκσυγχρονισμός του Μακάριου Νοσοκομείου, η κατασκευή και επέκταση μονάδας αιμοκάθαρσης στο Νοσοκομείο Λεμεσού, η ενίσχυση του Γενικού Νοσοκομείου Λεμεσού, με την αναβάθμιση της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας, η ενίσχυση των τμημάτων Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών σε όλα τα δημόσια νοσηλευτήρια της Κύπρου και πολλά άλλα έργα.

Ο οργανισμός επενδύει σε υπερσύγχρονο ιατρικό εξοπλισμό, με έμφαση στα ψηφιακά συστήματα. Σημαντικές είναι οι αγορές υπερήχων για όλες τις κλινικές του ΟΚΥπΥ, η αγορά και τοποθέτηση μαγνητικού τομογράφου στο Γενικό Νοσοκομείου Λεμεσού, τα αγγειογραφικά συστήματα τελευταίας τεχνολογίας που έχουν παραληφθεί το τελευταίο διάστημα στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας και Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού, καθώς επίσης και τα ακτινογραφικά συστήματα. Χρησιμοποιούμε την τεχνολογία ως σύμμαχό μας για να παρέχουμε ακόμα καλύτερες υπηρεσίες προς τον ασθενή. Στα πλαίσια αυτά ιδιαίτερα σημαντική δράση, αποτελεί και η πρόσφατη τοποθέτηση συστήματος τηλεϊατρικής στο Κέντρο Υγείας της απομακρυσμένης κοινότητας του Πύργου Τυλληρίας. Με το συγκεκριμένο σύστημα, είμαστε πλέον σε θέση να παρέχουμε στους κατοίκους απομακρυσμένων περιοχών, σε πραγματικό χρόνο ακριβή διάγνωση και την κατάλληλη αντιμετώπιση, εντός του Κέντρου, εικοσιτέσερις ώρες το εικοσιτετράωρο, μέχρι ο ασθενής να πάει στο πλησιέστερο Νοσοκομείο  εφόσον κριθεί αναγκαίο.

Τελευταίος αλλά όχι έσχατος πυλώνας είναι η ορθολογική στελέχωση. Οι άνθρωποι του Οργανισμού, δηλαδή οι γιατροί, οι νοσηλευτές, οι υπόλοιποι επαγγελματίες υγείας, το διοικητικό προσωπικό, οι ωρομίσθιοι και όλοι όσοι εργάζονται στον οργανισμό είναι αυτοί που κάνουν τη διαφορά. Ενισχύουμε τις μονάδες μας με νέες προσλήψεις προσωπικού, όπου απαιτείται, εκπαιδεύουμε το προσωπικό μας στις σύγχρονες μεθοδολογίες παροχής υπηρεσιών υγείας και υποστηρίζουμε επαρκώς όλα τα Τμήματα, Κλινικές και Υπηρεσίες.

Έχοντας πάντοτε ως γνώμονα την παροχή βέλτιστης ποιότητας φροντίδας στους ασθενείς, δίνουμε έμφαση στην βελτίωση της εμπειρίας του ασθενή από την είσοδο του στο νοσηλευτήριο μέχρι το εξιτήριο. Για να επιτευχθεί αυτό ο Οργανισμός θα συνεχίσει να εξετάζει και να βελτιώνει  όλο το φάσμα των υπηρεσιών και λειτουργιών των νοσηλευτηρίων μας.

Στα τέσσερα χρόνια εφαρμογής του ΓεΣΥ και παράλληλης λειτουργίας του Ο.Κ.Υπ.Υ. το μήνυμα είναι ξεκάθαρο. Ο Ο.Κ.Υπ.Υ., ως ο μεγαλύτερος Οργανισμός στην Κύπρο και έχοντας το μεγαλύτερο δίκτυο υπηρεσιών υγείας στον τόπο, ανήκει σε όλους τους πολίτες ανεξαιρέτως. Δική μας υπόσχεση, να παραμείνουμε προσηλωμένοι στον στόχο για συνεχή πρόοδο και παροχή βέλτιστων υπηρεσιών υγείας. Για να το επιτύχουμε αυτό χρειάζεται η σύμπλευση όλων αλλά και η επίμονη και σκληρή δουλειά από τον καθένα μας.

Τέσσερα χρόνια μετά, ο Οργανισμός στηρίζεται πια σε στέρεα θεμέλια και βαδίζει με σταθερά βήματα μπροστά ατενίζοντας το μέλλον με αισιοδοξία και έχοντας ως βασική αρχή την ανθρωποκεντρική προσέγγιση και την προσφορά προς όλους τους πολίτες. Γιατί για εμάς, πρώτα και πάνω απ’ όλα βρίσκεται ο άνθρωπος.

  • Ο κ. Κύπρος Σταυρίδης είναι Γενικός Εκτελεστικός Διευθυντής του ΟΚΥπΥ

______________________________________

  • Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στην εταιρία ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΓΝΩΣΗ ΛΤΔ. * Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς την άδεια της εταιρείας που εκδίδει τον ΙΑΤΡΙΚΟ ΤΥΠΟ * Επιτρέπεται η κοινοποίηση μέσω Facebook, Twitter κ.λ.π. με αναφορά στην πηγή: www.iatrikostypos.com.cy / www.ygeiapress.com * Επιτρέπεται η κοινοποίηση μέσω Facebook, Twitter κ.λ.π.