Κυριακίδου και Υπουργοί Υγείας ΕΕ συμφώνησαν για ενίσχυση της Ευρωπαϊκής Ένωσης Υγείας

Τη δημιουργία μιας ανθεκτικής ένωσης για θέματα υγείας συζήτησαν οι Υπουργοί Υγείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η Επίτροπος Υγείας Στέλλα Κυριακίδου σε τηλεδιάσκεψη την Τρίτη, ενώ αντάλλαξαν απόψεις για την πρόοδο των προγραμμάτων εμβολιασμού.
 
Οι Υπουργοί συμφώνησαν στην ανάγκη βελτίωσης της αυτονομίας της ΕΕ στον τομέα της πρόσβαση στα φάρμακα, μεταξύ άλλων μέσω της βελτίωσης των δυνατοτήτων παραγωγής. Τα κράτη μέλη στήριξαν επίσης τις προτάσεις της Σλοβενικής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ για αυξημένες επενδύσεις στην υγεία.
 
Από την πλευρά της, η Επίτροπος Κυριακίδου παρουσίασε στους υπουργούς την κατάσταση στην Ευρώπη σε σχέση με την εμβολιαστική κάλυψη και τους στόχους της ΕΕ για επίτευξη εμβολιαστικής κάλυψης παγκοσμίως.
 
Σε δήλωσή της η Επίτροπος Κυριακίδου, η οποία συμμετείχε στη τηλεδιάσκεψη από τη Σλοβενία μαζί με τον Σλοβένο Υπουργό Υγείας Γιάνες Ποκλουκάρ, ανέφερε πως ενημέρωσε τους υπουργούς για την πορεία των εμβολιαστικών προγραμμάτων, και σημείωσε πως η κοινή στρατηγική της ΕΕ για τους εμβολιασμούς αποδείχθηκε επιτυχής.
 
«Σε κάποια κράτη μέλη ωστόσο οι εμβολιασμοί παραμένουν ανησυχητικά χαμηλοί» πρόσθεσε, επισημαίνοντας πως «πρέπει να κάνουμε ότι μπορούμε για να μην μετατραπεί η πανδημία σε μια πανδημία των ανεμβολίαστων, είτε στην ΕΕ είτε παγκόσμια». Πρόσθεσε πως κάλεσε τους Υπουργούς Υγείας να μην εγκαταλείψουν τον υπόλοιπο πλανήτη και να τηρήσουν τις παγκόσμιες δεσμεύσεις της ΕΕ.
 
Ο Σλοβένος Υπουργός Υγείας δήλωσε μετά τη συνάντηση πως η συζήτηση για μια ανθεκτική ένωση υγείας είναι προτεραιότητα της Προεδρίας καθώς η πανδημία ανέδειξε τις αδυναμίες των εθνικών συστημάτων υγείας.
 
«Οι Υπουργοί συμφώνησαν πως χρειάζονται πράξεις τώρα και συμφώνησαν να ενισχύσουν την συνεργασία μεταξύ των κρατών μελών, ειδικά για καλύτερη προσβασιμότητα στα φάρμακα και πιο αποτελεσματική παράδοσή τους», πρόσθεσε.
 
Όπως είπε, οι Υπουργοί Υγείας εργάστηκαν και για την προετοιμασία των συμπερασμάτων του Συμβουλίου για το θέμα, τα οποία θα τύχουν επίσημης συζήτησης τον Δεκέμβριο στο Συμβούλιο Απασχόλησης, Κοινωνικής Πολιτικής, Υγείας και Καταναλωτών.
 
Στη συνάντηση συμμετείχε με φυσική παρουσία ο περιφερειακός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την Ευρώπη Χανς Κλουγκ, ενώ μέσω τηλεδιάσκεψης συμμετείχαν και οι διευθύντριες του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA) Εμέρ Κουκ και του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) Άντρεα Αμόν.