Κριτική από την ΠΑΣΥΚΙ για τα κενά στα δημόσια νοσηλευτήρια: Τα 3 κύματα της πανδημίας θα έπρεπε λογικά να μας καταστήσουν σοφότερους

Öùôïãñáöéêü óôéãìéüôõðï áðü ôï ôìÞìá Ðñþôùí Âïçèåéþí ôïõ Ãåíéêïý Íïóïêïìåßïõ Ëåõêùóßáò, Ôñßôç 29 Éáíïõáñßïõ 2015. ÊÕÐÅ/ÊÁÔÉÁ ×ÑÉÓÔÏÄÏÕËÏÕ

Με το σύστημα υγείας να παλεύει να απορροφήσει τους κραδασμούς του τέταρτου κύματος της πανδημίας, οι ελπίδες έχουν εναποτεθεί στους εμβολιασμούς, ενώ οι επαγγελματίες υγείας δίνουν κάτω από πολύ αντίξοες συνθήκες τη μάχη στην πρώτη γραμμή.

Η κοινωνία με κάθε ευκαιρία εκφράζεται με θετικά σχόλια για τον αγώνα που δίνουν οι «ήρωες της πρώτης γραμμής» όπως χαρακτηριστικά αναφέρονται για τους ιατρούς και το άλλο προσωπικό των νοσηλευτηρίων τα οποία περιθάλπουν ασθενείς με τη νόσο αλλά και για όλους τους επαγγελματίες υγείας  που υπερβάλλουν εαυτόν για να παράσχουν στους πολίτες το υπέρτατο αγαθό της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.

Με την επέλαση του 4ου κύματος πανδημίας τα περιστατικά αυξάνονται συνεχώς με τους γιατρούς και άλλους επαγγελματίες υγεία να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τους κινδύνους σε σχέση με την αντοχή των δημόσιων νοσηλευτηρίων και κατ’ επέκταση του συστήματος υγείας. Προειδοποιούν ακόμα και για πιθανότητα κατάρρευσης του, τη στιγμή που στο προηγούμενο κύμα είχαν νοσηλευτεί περισσότεροι ασθενείς (σ.σ είχαν φτάσει τους 301 στις 25 Απριλίου).  

Αυτό συμβαίνει για πολλούς λόγους, με τον κυριότερο να είναι ότι στα νοσοκομεία, δημόσια και ιδιωτικά, υπάρχουν αυξημένες πληρότητες από ασθενείς που δεν πάσχουν από κορωνοϊό. Αυτό συμβαίνει κατά κύριο λόγο, επειδή στο προηγούμενο κύμα τον Απρίλιο, είχαν ακυρωθεί χειρουργεία ασθενών που επαναπρογραμματίστηκαν για την περίοδο, πριν τεθούν οι περιορισμοί από το Υπουργείο Υγείας.

Επιπρόσθετα επειδή προφανώς οι καθ’ ύλην αρμόδιοι του ΟΚΥπΥ και του υπουργείου Υγείας δεν ανέμεναν στο 4ο κύμα πανδημίας, «έδιωξαν» ιατρούς και νοσηλευτές για τις ετήσιες άδειες τους για να τους έχουν τον Σεπτέμβριο που υπολόγιζαν ότι θα κορυφωνόταν το νέο κύμα της νόσου, το οποίο όμως κορυφώνεται αυτή την περίοδο.

Σύμφωνα με στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα, αυτή την περίοδο, για παράδειγμα, απουσιάζουν από τα νοσηλευτήρια του ΟΚΥπΥ, που έχουν πληρότητα 90%, 800 γιατροί και νοσηλευτές (σ.σ περίπου το 20% του προσωπικού).

Το γεγονός δε ότι αρκετοί Προσωπικοί Ιατροί είναι σε διακοπές, αύξησε κατακόρυφα τη στροφή ασθενών προς τα δημόσια νοσοκομεία. Δεν είναι τυχαίο που εδώ και μέρες σημειώνεται το αδιαχώρητο στις πρώτες βοήθειες των νοσοκομείων, με την αναμονή να είναι πολύωρη. Σε αυτό αποδίδει ο ΟΚΥπΥ και το ότι ασθενείς με covid βρίσκονται σε αναμονή στα σπίτια τους, περιμένοντας ασθενοφόρο να τους μεταφέρει σε Ιατρεία Βραχείας Νοσηλείας, για να αξιολογηθεί η κατάστασή τους.

Σύμφωνα με ενημέρωση από τον οργανισμό, αξιολογήθηκε η κατάσταση 55 ατόμων που βρίσκονταν σε αναμονή στα σπίτια τους και κρίθηκε πως μόνο τρία εξ αυτών έχρηζαν εισαγωγής στο νοσοκομείο. Σε στάση αναμονής, ωστόσο βρίσκονται αρκετά άλλα άτομα στα σπίτια τους, με την Υπηρεσία Ασθενοφόρων που είναι επιφορτισμένη και με όλα τα υπόλοιπα περιστατικά, να δέχεται τεράστιες πιέσεις.  

Σημειώνεται ότι λόγω της καλοκαιρινής περιόδου υπάρχουν αυξημένες ανάγκες για νοσηλεία και ξένων επισκεπτών, είτε επειδή προσβλήθηκαν από κορωνοϊό, είτε για άλλους λόγους. Παρά το γεγονός ότι δεν είναι μεγάλο το τουριστικό ρεύμα, έχει αυξηθεί το ποσοστό των ανθρώπων που χρήζουν ιατρικής φροντίδας.

Επικρίσεις από την ΠΑΣΥΚΙ

Κριτική για τα κενά που παρατηρούνται στα δημόσια νοσηλευτήρια αναφορικά με την αντιμετώπιση των συνεπειών από το 4ο κύμα της πανδημίας του κορωνοϊού ασκεί με ανακοίνωση της η ΠΑΣΥΚΙ.

Αναφέρει στην ανακοίνωση:

«Βασικοί κανόνες της Ιατρικής: η απόκτηση εμπειριών και η επακόλουθη σωστή χρήσης τους, ώστε να γίνεις καλύτερος στην πράξη, να αποφύγεις την επανάληψη λαθών, αλλά και να προβλέψεις σωστά.

Στην αντιμετώπιση είτε του ενός ασθενή, είτε επιδημίας, είτε πανδημίας, δεν μπορούν να έχουν θέση ούτε η έπαρση, ούτε ο οποιοσδήποτε εφησυχασμός.

Τα επιχειρησιακά πλάνα που ανακοινώνονται μπορούν να ονομαστούν ως τέτοια, όταν αποδώσουν πραγματικά, και όταν το επίπεδο ετοιμότητας των υποδομών σου αποδειχθεί στην πράξη και όχι μέσω διαβεβαιώσεων.

Τα κενά που παρατηρούνται τόσο στα τμήματα βραχείας νοσηλείας / ΤΑΕΠ, όσο και στις μονάδες νοσηλείας COVID – 19 δεν μπορούν να τύχουν δικαιολογίας.

Έχουν παρέλθει ήδη 3 κύματα της πανδημίας και θα έπρεπε λογικά να μας καταστήσουν σοφότερους!»

Καθησυχάζει ο ΟΚΥπΥ

Στον Οργανισμό Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας είναι πάντως καθησυχαστικοί ως προς την κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία, αναφέροντας πως οι εκτιμήσεις για τις επόμενες ημέρες είναι πως θα υπάρξει σταθεροποίηση και στις νοσηλείες, όπως υπήρξε και στον αριθμό των θετικών περιστατικών στην κοινότητα. Ο αλγόριθμος που χρησιμοποιείται από τον οργανισμό, που προβλέπει τον κινούμενο στόχο 7 ημερών, δείχνει εξισορρόπηση των εξιτηρίων με τις εισαγωγές στα περιστατικά covid το επόμενο διάστημα.   

Σύμφωνα με πληροφορίες το ειδικό σχέδιο παροχής κινήτρων, σε γιατρούς και νοσηλευτές, που καλούνται να αγοράσουν βάρδιες και εφημερίες στα νοσοκομεία, άρχισε να έχει ανταπόκριση. Σε όσους επιλέξουν να εργαστούν, θα δοθεί εφάπαξ ποσό. Αυτή η οδός, επιλέχθηκε σε μια προσπάθεια να μην ανακληθούν άδειες αναπαύσεως του προσωπικού, που έδωσε τεράστιες μάχες την προηγούμενη περίοδο και το περιμένει ένα πολύ δύσκολο Φθινόπωρο. Ήδη γιατροί και νοσηλευτές, με αναρτήσεις τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ενημερώνουν για τις θέσεις που υπάρχουν σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, προκειμένου να γίνουν γνωστές οι ανάγκες.