Κατ΄ αρχήν θετικά αντικρίζουν την αναθεωρημένη πρόταση του ΟΚΥπΥ οι γιατροί

Κατ ΄αρχήν θετικά αντικρίζουν την αναθεωρημένη πρόταση με αλλαγές του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ) για κίνητρα στους ειδικούς γιατρούς στο πλαίσιο του ΓεΣΥ, οι συντεχνίες των κυβερνητικών γιατρών, οι οποίες θα τοποθετηθούν επίσημα τις επόμενες ημέρες αφού το συζητήσουν στα συλλογικά τους όργανα.

Η αναθεωρημένη πρόταση με αλλαγές επιδόθηκε από τον ΟΚΥπΥ στις συντεχνίες των κυβερνητικών γιατρών χθες το απόγευμα.

Η Παγκύπρια Συντεχνία Κυβερνητικών Ιατρών (ΠΑΣΥΚΙ) αναμένεται ότι θα συζητήσει την πρόταση στο Διοικητικό της Συμβούλιο αύριο και ο Κλάδος των Ιατρών της ΠΑΣΥΔΥ την ερχόμενη Παρασκευή.

«Με την πρώτη ανάγνωση μπορούμε να πούμε ότι συμφωνούμε με την όλη φιλοσοφία της πρότασης, θα την εξετάσουμε και θα ανακοινώσουμε τη θέση μας την Παρασκευή», είπε στο ΚΥΠΕ, ο Πρόεδρος του Κλάδου των Ιατρών της ΠΑΣΥΔΥ Αγαθοκλής Χριστοφίδης, ο οποίος σημείωσε ότι έχουν γίνει αλλαγές στην αρχική πρόταση.

Σε σχέση με τα κίνητρα από τα έσοδα του Οργανισμού όπου υπήρχε διαφωνία, ο κ. Χριστοφίδης είπε πως «το πρώτο που άλλαξε είναι ότι αν δεν πάρεις τον στόχο των 220 εκ., δεν σημαίνει ότι χάνεις όλο το κίνητρο. Θα χάσεις το ποσοστό που έχει σχέση με αυτό. Αν πάρεις 200 εκ. θα χάσεις το 10%».

Ανέφερε ότι στα έσοδα του Οργανισμού επιμετρούνται και άλλοι παράγοντες, όπως ασθενείς από άλλες χώρες, από την Ρωσία για παράδειγμα, οι οποίοι προηγουμένως δεν επιμετρούνταν.

«Προηγουμένως στα έσοδα του Οργανισμού οι ασθενείς αυτοί δεν επιμετρούνταν. Υπάρχει και πρόνοια τώρα να επιμετρούνται και οι ασθενείς που είναι αιτητές πολιτικού ασύλου που δεν είναι στο ΓεΣΥ. Όταν έχεις ένα ιατρείο που βλέπει δέκα αρρώστους και οι πέντε είναι με αυτόν τον τρόπο, σημαίνει ότι το εισόδημα σου αυτόματα θα είναι μισό γιατί δεν μπαίνει στο λογισμικό», είπε ο κ. Χριστοφίδης.

Ο ΟΚΥπΥ υποσχέθηκε, σημείωσε, ότι αυτό θα το λάβει υπόψη του και θα το επιμετρούν έτσι ώστε να είναι στα πραγματικά έσοδα του Οργανισμού.

Η πρώτη μας εντύπωση, ανέφερε, είναι ότι η αναθεωρημένη πρόταση είναι θετική χωρίς να προκαταλαμβάνω τα συλλογικά όργανα που θα συνέλθουν, να την συζητήσουν και να αποφασίσουν.

Από την πλευρά του, ο ΟΚΥπΥ θεωρεί ότι η πρόταση θα γίνει αποδεκτή, είπε στο ΚΥΠΕ, ο Εκπρόσωπος Τύπου του Οργανισμού Χαράλαμπος Χαριλάου

«Ως Οργανισμός Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας, έχουμε καταθέσει την πρόταση μας, η οποία περιλαμβάνει επεξηγήσεις και διευκρινίσεις σε όσα έχουν ζητηθεί από τις συντεχνίες των γιατρών», σημείωσε.

Ευελπιστούμε, συνέχισε, ότι η πρόταση θα αντιμετωπιστεί θετικά και στο τέλος της ημέρας θα υπογραφεί η συμφωνία για να υπάρχει χρόνος να ασχοληθούμε και με άλλα καίρια ζητήματα όπως είναι η αναβάθμιση και εκσυγχρονισμός των δημόσιων νοσηλευτηρίων.

«Να μην ξεχνούμε ότι έχει μπει η β΄ φάση του ΓεΣΥ, η ενδονοσοκομειακή και σε δύο – τρεις μήνες θα ενταχθούν στο ΓεΣΥ και το Τμήμα Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών, τα ασθενοφόρα και οι άλλοι οι επαγγελματίες υγείας όπου χρειάζεται χρόνος για να προετοιμαστούμε», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς ποια αναμένεται να είναι η ανταπόκριση των γιατρών, ο κ. Χαριλάου είπε ότι «σύμφωνα με την πρόταση που θέσαμε, θεωρούμε ότι θα αντιμετωπιστεί θετικά ούτως ώστε να έχουμε μια κατάληξη στο όλο ζήτημα».

Σε άλλη ερώτηση ποιες αλλαγές έχουν γίνει στην πρόταση, ο κ. Χαριλάου αρκέστηκε να πει ότι «έχουν δοθεί επεξηγήσεις και διευκρινίσεις στα όσα γράφονταν στο προηγούμενο έγγραφο»