Καμπανάκι κινδύνου από κορυφαίους επιστήμονες για το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού

Την ώρα που ο αγώνας δρόμου για την παραγωγή εμβολίου για τον COVID-19 καλά κρατεί, οι προκλήσεις παραμένουν. Όπως δηλώνουν κορυφαίοι επιστήμονες, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου, η βιασύνη να εμβολιαστούν οι πληθυσμοί έναντι του κορωνοϊού θα μπορούσε να οδηγήσει στη διάθεση ενός εμβολίου που δεν είναι πολύ αποτελεσματικό και να επιδεινώσει την πανδημία.

Τόσο οι πολιτικοί όσο και οι εταιρείες ανταγωνίζονται για το ποια χώρα θα είναι η πρώτη που θα παρασκευάσει το εμβόλιο, αλλά ειδικοί υποστηρίζουν πως θα εξυπηρετούσε καλύτερα αν περιμένουμε με ακρίβεια τα απαιτούμενα αποτελέσματα, χωρίς βιασύνες.

Σύμφωνα με τον Guardian, οι υπουργοί ανακοίνωσαν την Παρασκευή ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα είναι σε άνευ προηγουμένου εγρήγορση για να προωθήσει οποιοδήποτε εμβόλιο μέσω των κανονιστικών διαδικασιών πριν από το τέλος του έτους, ενώ ο Ντόναλντ Τραμπ θέλει να ανακοινώσει ότι οι ΗΠΑ έχουν εμβόλιο πριν από τις προεδρικές εκλογές στις 3 Νοεμβρίου. 

Καμπανάκι κινδύνου

Ένα εμβόλιο είναι ζωτικής σημασίας για τη διακοπή της πανδημίας, ωστόσο ο καθηγητής Ρίτσαρντ Πέτο του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και σύμβουλος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας , δήλωσε ότι το πρώτο εμβόλιο θα αγοραζόταν και θα χρησιμοποιούταν σε όλο τον κόσμο, ακόμη και αν είχε χαμηλή αποτελεσματικότητα.

Ακόμα και αν προστατεύει μόνο μια μειονότητα του πληθυσμού, θα θεωρείται ως το πρότυπο με το οποίο θα μετρηθούν τα μετέπειτα εμβόλια. Αυτό θα μπορούσε ακόμη και να οδηγήσει σε έγκριση κατώτερων εμβολίων, επειδή δεν θα έπρεπε να αποδείξουν ότι ήταν καλύτερα.

«Νομίζω ότι υπάρχει μια μεγάλη βιασύνη, μια κάπως εθνικιστική και καπιταλιστική βιασύνη για το ποιος θα είναι ο πρώτος που θα παρασκευάσει το εμβόλιο, ενώ στην πραγματικότητα θα δυσκολέψει την αξιολόγηση άλλων εμβολίων» δήλωσε ο Δρ. Πέτο.

«Χρειαζόμαστε ένα εμβόλιο που λειτουργεί και το χρειαζόμαστε σύντομα, αλλά «πραγματικά χρειαζόμαστε αρκετά ισχυρές ενδείξεις αποτελεσματικότητας» συνέχισε.

Τι προτρέπει

Η ερευνητική ομάδα του Πέτο δήλωσε στο ιατρικό περιοδικό Lancet την περασμένη εβδομάδα ότι ένα φτωχό εμβόλιο θα ήταν χειρότερο από την μυ ύπαρξη εμβολίου, κυρίως επειδή τα άτομα θα νιώθουν ασφαλή και θα ξεχάσουν την απαραίτητη κοινωνική αποστασιοποίηση .

Προέτρεψαν δε όλες τις ρυθμιστικές αρχές να τηρήσουν τις οδηγίες του ΠΟΥ, σύμφωνα με τις οποίες δεν πρέπει να εγκριθεί κανένα εμβόλιο που να είναι λιγότερο από 30% αποτελεσματικό. Συνιστά τουλάχιστον 50% αποτελεσματικότητα, αλλά επιτρέπει την ακρίβεια 95% που θα μπορούσε να σημαίνει 30% στην πράξη.