Η ενημέρωση για τις Διατροφικές Διαταραχές αποτελεί σύμμαχο στην αντιμετώπιση τους

Ο ΟΚΥπΥ διοργανώνει σειρά εκδηλώσεων και δραστηριοτήτων με στόχο την ενημέρωση, τη διαφώτιση και την ευαισθητοποίηση του κοινού σε σχέση με τις διατροφικές διαταραχές

Οι διατροφικές διαταραχές δεν έχουν φύλο, ηλικία, εθνικότητα η κοινωνική τάξη και είναι ιδιαίτερα σημαντική τόσο η έγκαιρη αναγνώριση τους όσο και η άμεση θεραπευτική παρέμβαση, κάτι το οποίο στοχεύει ο Μήνας Ευαισθητοποίησης για τις Διατροφικές Διαταραχές.

Στο πλαίσιο του μήνα, το Κέντρο Πρόληψης και Αντιμετώπισης Διατροφικών Διαταραχών (ΚΕ.Π.Α.Δ.Δ) της Διεύθυνσης Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥΠΥ), διοργανώνει σειρά εκδηλώσεων και δραστηριοτήτων για ενημέρωση, τη διαφώτιση και την ευαισθητοποίηση του κοινού.

Η εκστρατεία ενημέρωσης σχετικά με τις διατροφικές διαταραχές στοχεύει στην παροχή ελπίδας και υποστήριξης τόσο στα άτομα που επηρεάζονται, όσο και στις οικογένειές τους τονίζοντας πως η έγκαιρη διάγνωση και η θεραπεία δύναται να συμβάλουν στην επιτυχή αποθεραπεία των παιδιών, εφήβων και ενηλίκων με διατροφικές διαταραχές.

Στο πλαίσιο των δράσεων που πραγματοποιούνται, το Μακάρειο Νοσοκομείο και το Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού φωταγωγήθηκαν στα χρώματα της εκστρατείας, το πράσινο και το μπλε λειτουργώντας ως φάρος φωτός/ελπίδας για τα άτομα και τις οικογένειες που επηρεάζονται από αυτές τις σοβαρές ασθένειες.

Επιπρόσθετα, θα πραγματοποιηθούν δύο θεατρικές παραστάσεις δωρεάν για το κοινό, με τίτλο «mondeLINK ANOREXIA ΙΙΙ*» από το Teatro Angelico σε σκηνοθεσία της Άντζελας Ριζάκη, την Πέμπτη 30 Μαρτίου 2023 στο Θέατρο Μασκαρίνι στη Λευκωσία και την Κυριακή 2 Απριλίου 2023 στο Θέατρο Ένα/VERSUS στη Λεμεσό. Το συγκεκριμένο θεατρικό έργο είναι γραμμένο με ιδιαίτερη ευαισθησία και λεπτότητα γύρω από το θέμα των διατροφικών διαταραχών, με εικόνες της πραγματικής ζωής και στοιχεία σωματικού θεάτρου. Απαραίτητη η κράτηση θέσης στο τηλέφωνο 99753388.

Περισσότερα για το ΚΕ.Π.Α.Δ.Δ.

Το ΚΕ.Π.Α.Δ.Δ. είναι υπηρεσία της Διεύθυνσης Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας και είναι το μοναδικό Παγκύπρια εξειδικευμένο Κέντρο Αντιμετώπισης Διατροφικών Διαταραχών. Η έδρα του είναι στο Νοσοκομείο «Αρχ. Μακάριος ΙΙΙ» στη Λευκωσία. Παρέχει υπηρεσίες σε παιδιά και εφήβους μέχρι 18 χρόνων, που παρουσιάζουν δυσκολίες σε θέματα διατροφής και δυσαρέσκεια με το βάρος και το σώμα τους και άτομα με διάγνωση Ψυχογενούς Ανορεξίας, Ψυχογενούς Βουλιμία και άλλων Διατροφικών Διαταραχών. Το Κέντρο προσφέρει αξιολόγηση, θεραπεία και διαχείριση παιδιών και εφήβων με Διατροφική Διαταραχή και παρέχει ένα εύρος από τεκμηριωμένες παρεμβάσεις προσαρμοσμένες στις ανάγκες των ασθενών και των οικογενειών τους. Πέρα από την θεραπευτική δράση του Κέντρου, το Κέντρο οργανώνει και συμμετέχει σε προληπτικές δράσεις Οι προληπτικές δράσεις έχουν σαν στόχο την ευρύτερη ενημέρωση του κοινού, την έγκαιρη αναγνώριση των περιπτώσεων με Διατροφικές Διαταραχές και την κινητοποίηση για έγκαιρη αναζήτηση βοήθειας από ειδικούς. Για ραντεβού και πληροφορίες επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του ΚΕ.Π.Α.Δ.Δ ή τηλεφωνήστε στο 22405050.