Η Αμμόχωστος διεκδικεί το μερίδιο που της αναλογεί στην ακαδημαϊκή ανάπτυξη, στο πλαίσιο της πολιτικής για ισόρροπη ανάπτυξη

Ζητούν μετεξέλιξη του Γενικού Νοσοκομείου Αμμοχώστου σε πανεπιστημιακό νοσοκομείο του Πανεπιστημίου Κύπρου

Τη μετεξέλιξη του Γενικού Νοσοκομείου Αμμοχώστου σε Πανεπιστημιακό Νοσοκομείου του Πανεπιστημίου Κύπρου, ζητούν από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, φορείς της επαρχίας Αμμοχώστου

Σε επιστολή τους που στάλθηκε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη οργανωμένα σύνολα, Δήμοι/Κοινότητες και προσωπικότητες της Αμμοχώστου υποβάλλουν «αίτημα για μετεξέλιξη του Γενικού Νοσοκομείου Αμμόχωστου σε Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Πανεπιστημίου Κύπρου με δυνατότητα συνεργασίας με άλλες Ιατρικές Σχολές. Ένα αίτημα που συνδέει την ανάγκη ανάπτυξης της περιοχής και την ανάπτυξη της ιατρικής επιστήμης μέσω της δημιουργίας του πανεπιστημιακού νοσοκομείου».

Προστίθεται ότι «τόσο η ελεύθερη όσο και η κατεχόμενη περιοχή Αμμοχώστου, συμπεριλαμβανόμενης και της πόλης της Αμμοχώστου, ως επαρχία στην ολότητα της, διεκδικεί μερίδιο στην πανεπιστημιακή γεωγραφία της χώρας μας, επειδή σε όλες τις πόλεις έχουν συσταθεί πανεπιστημιακά ιδρύματα ή παραρτήματα αυτών».

«Ως εκ τούτου, στο πλαίσιο της πολιτικής για ισόρροπη ανάπτυξη, η Αμμόχωστος διεκδικεί το μερίδιο που της αναλογεί στην ακαδημαϊκή ανάπτυξη», αναφέρεται.

Στην επιστολή σημειώνεται πως «ο συνδυασμός της κτιριακής και τεχνολογικής αναβάθμισης του Γενικού Νοσοκομείου Αμμοχώστου, αλλά και τα συναφή έργα και υποδομές που έχουν δημιουργηθεί στην περιοχή της Αμμοχώστου, αιτιολογούν τη δημιουργία πανεπιστημιακού νοσοκομείου στην Αμμόχωστο».

Ταυτόχρονα, συνεχίζει η επιστολή, «υπέρ των εμπλεκομένων, φοιτητών και εργαζομένων, θα συνδράμει και το γεγονός ότι το κόστος ζωής είναι χαμηλότερο σε σχέση με τις υπόλοιπες περιοχές της Κύπρου, ειδικά σε σχέση με το ύψος των ενοικίων».

Στην Κύπρο, συνεχίζει η επιστολή «αυτή τη στιγμή λειτουργούν τρεις ιατρικές σχολές και η δημιουργία πανεπιστημιακού νοσοκομείου του Πανεπιστημίου Κύπρου είναι εκ των ων ουκ άνευ για τη περαιτέρω αναβάθμιση των ιατρικών σχολών».

«Το πανεπιστημιακό νοσοκομείο μέσα από τις διεθνείς αξιολογήσεις που θα λαμβάνουν οι ιατρικές σχολές θα ενισχύσει τη αναγνωρισιμότητα του ιατρικού πτυχίου στην Κύπρο, ενώ η ανάγκη αυτή έχει ήδη αναγνωρισθεί από τη συντεταγμένη πολιτεία και βρίσκεται σε εξέλιξη σχετική νομοθετική ρύθμιση», σημειώνεται.

Αναφέρεται επίσης ότι «τα πολλά και διάφορα προβλήματα που υπάρχουν μέχρι σήμερα και προκαλούν καθυστέρηση στην ίδρυση και λειτουργία του πανεπιστημιακού νοσοκομείου, αφορούν ενστάσεις μόνο εργασιακού χαρακτήρα. Μια κατάσταση που ομοιάζει με ομηρία για τις ιατρικές σχολές, η οποία συνεχίζεται εδώ και αρκετά χρόνια, αφού οι εμπλεκόμενοι είχαν αρκετό χρόνο, για να καταλήξουν σε συμφωνία κοινά αποδεκτή».

Εφόσον αυτό δεν έχει γίνει αποδεκτό, προστίθεται «το Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου προσφέρεται ως η πλέον κατάλληλη και ποιοτική επιλογή. Επίσης η δημιουργία πανεπιστημιακού νοσοκομείου στην περιοχή θα καλύψει το σημερινό κενό που υπάρχει στην απασχόληση επιστημόνων, γεγονός το οποίο σήμερα προκαλεί στην περιοχή μαρασμό και εγκατάλειψη, λόγω της φυγής όλων όσων σπουδάζουν».

Σημειώνοντας ότι «η περιοχή μειονεκτεί έναντι των άλλων επαρχιών και δυστυχώς δε διαφαίνεται από τους μέχρι σήμερα αναπτυξιακούς σχεδιασμούς προοπτική για το μέλλον» οι διάφοροι φορείς της επαρχίας Αμμοχώστου παρακαλούν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να μελετήσει «τη μετεξέλιξη του Νοσοκομείου Αμμοχώστου σε «Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αμμοχώστου του Πανεπιστημίου Κύπρου» και τις δυνατότητες που προσφέρονται μέσω της δημιουργίας ερευνητικών δραστηριοτήτων στον τομέα της ιατρικής».

Σημειώνουν ακόμα ότι «οι διαθέσιμες ποιοτικές υποδομές, ο αριθμός των ασθενών και το υφιστάμενο επίπεδο του προσωπικού του Νοσοκομείου Αμμοχώστου μαζί με το ακαδημαϊκό προσωπικό του ιατρικού πανεπιστημίου μπορούν να συμβάλουν καταλυτικά στην ανάπτυξη της ερευνητικής δραστηριότητας στην Κύπρο».

Η παρούσα επιστολή συνεχίζεται, «εκφράζει με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο την ετοιμότητα της τοπικής κοινωνίας μας να καλωσορίσουμε τη μετεξέλιξη του Νοσοκομείου Αμμοχώστου, που έχει στηρίξει τον τόπο κατά τη δύσκολη περίοδο της πανδημίας, σε πανεπιστημιακό νοσοκομείο».

Στην επιστολή προστίθεται επίσης ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και το Υπουργικό Συμβούλιο έχουν την εξουσία να αποφασίσουν «την αξιοποίηση και αναβάθμιση του συγκεκριμένου νοσοκομείου». «Μια απόφαση επιστέγασμα στις προσπάθειες όλων για να κρατήσουμε την περιοχή σε κοινή πορεία με τις άλλες επαρχίες και να τοποθετήσουμε την ιατρική επιστήμη και τις προοπτικές που προσφέρει στο επίπεδο που αρμόζει, ώστε να αποτελέσει ένα νέο κεφάλαιο στην επιστημονική αναβάθμιση της χώρας», αναφέρεται.

Σημειώνεται ότι την συγκεκριμένη πρωτοβουλία υποστηρίζουν μεταξύ άλλων η Μητρόπολη Κωνσταντίας και Αμμοχώστου, Βουλευτές Αμμοχώστου, η Ένωση Κατεχόμενων Κοινοτήτων Αμμοχώστου, οι Δήμοι Αμμοχώστου, Παραλιμνίου, Δερύνειας, Αγίας Νάπας και Σωτήρας, τα Κοινοτικά Συμβούλια Αυγόρου, Άχνας, Λιοπετρίου, Φρενάρους και Αγίου Γεωργίου Αχερίτου, η Τουριστική και Εμπορική Βιομηχανική Εταιρεία Αμμοχώστου και το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αμμοχώστου.