Εταιρεία Διαβητολογίας Κύπρου: Σημαντικός ο ρόλος των νοσηλευτών στη στήριξη των ατόμων με Διαβήτη

Με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Διαβήτη που γιορτάζεται στις 14 Νοεμβρίου  η Εταιρεία Διαβητολογίας Κύπρου, με ανακοίνωσή της αναφέρει:

«Η Διεθνής Ομοσπονδία για το Διαβήτη μαζί με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας έχουν ορίσει τη 14η Νοεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα για το Διαβήτη. Φέτος η παγκόσμια μέρα για το Διαβήτη είναι αφιερωμένη στους «ΝΟΣΗΛΕΥΤΕΣ και ΔΙΑΒΗΤΗΣ».

Απώτερος σκοπός της Παγκόσμιας Ημέρας του Διαβήτη είναι η ενημέρωση του κοινού για τα αίτια, τα συμπτώματα, τις επιπλοκές, την πρόληψη και την αντιμετώπιση του Σακχαρώδη Διαβήτη.

Υπάρχουν τέσσερις τύποι Διαβήτη με τους τρείς πρώτους να είναι οι κύριοι:

1. Διαβήτης Τύπου 1:Οφείλεται στην καταστροφή των β-κυττάρων που  οδηγεί σε απόλυτη έλλειψη ινσουλίνης και αφορά το 5-10% των ατόμωΔιαβήτη. Τα άτομα αυτά χρειάζονται εξωγενή χορήγηση ινσουλίνης.

2. Σακχαρώδης Διαβήτης Τύπου 2: Οφείλεται σε προοδευτική μείωση της έκκρισης της ινσουλίνης, μειωμένη δράση της ινσουλίνης στην περιφέρεια και αυξημένη παραγωγή και απελευθέρωση γλυκόζης από το ήπαρ. Αυτός ο τύπος περιλαμβάνει το 90% των ατόμων με Διαβήτη. Η συχνότητα του Διαβήτη Τύπου 2 λαμβάνει επιδημικές διαστάσεις παγκοσμίως και αυτό οφείλεται στην επικράτηση του καθιστικού τρόπου ζωής, στην έλλειψη σωματικής δραστηριότητας, στην παχυσαρκία που αφορά το 80% των Διαβητικών τύπου 2 και τέλος στην γήρανση του πληθυσμού. Εδώ η αντιμετώπιση είναι δίαιτα, άσκηση και φαρμακευτική αγωγή.
3. Διαβήτης της Κύησης.
4. Ειδικοί Τύποι Διαβήτη.

Σύμφωνα με την Διεθνή Ομοσπονδία Διαβήτη (IDF), το 2019 είχαμε 463 εκατομμύρια άτομα με Διαβήτη και το 2045 αναμένεται αύξηση στα 700 εκατομμύρια άτομα, μία αύξηση  51% ή 1 στους 11 ενήλικες.

Στην Ευρώπη το 2019 είχαμε 59 εκατομμύρια άτομα με Διαβήτη  και αναμένεται το 2045  να έχουμε 68 εκατομμύρια άτομα με Διαβήτη μια αύξηση του 15%.

Στην Κύπρο από επιδημιολογική μελέτη το 2003 αναφέρονται ποσοστά κοντά στο 10,3% δηλαδή περίπου 75000 άτομα με Διαβήτη.
Το θέμα της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας Διαβήτη σύμφωνα με την Διεθνή Ομοσπονδία Διαβήτη (IDF) είναι <»Νοσηλευτές και Διαβήτης».

Το πρωτεύων μήνυμα-στόχος της Παγκόσμιας Ημέρας Διαβήτη είναι να ευαισθητοποιήσει  το κοινό μέσα από ενημερωτικά προγράμματα για τον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζουν οι νοσηλευτές στην στήριξη των ατόμων με Διαβήτη.
Πολλές φορές  οι νοσηλευτές είναι αυτοί που έρχονται πρώτοι σε επαφή με τα Διαβητικά άτομα . Η βοήθεια τους είναι σημαντική:

1.Στην έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση του Διαβήτη.

2.Στην εκπαίδευση και ψυχολογική υποστήριξη των ατόμων με Διαβήτη βοηθώντας τους να αποφύγουν τις επιπλοκές.

3.Στην αναγνώριση των παραγόντων κινδύνου για ανάπτυξη ΣΔ2 και έγκαιρη αντιμετώπιση τους.

Τέλος η Διεθνής Ομοσπονδία Διαβήτη επισημαίνει ότι όλες  οι κυβερνήσεις και φορείς που ασχολούνται με την υγεία πρέπει να αναγνωρίσουν την αναγκαιότητα να επενδύσουν στην εκπαίδευση, γιατί μέσω αυτής θα έχουμε εξειδικευμένους Νοσηλευτές οι οποίοι θα κάνουν την διαφορά στα άτομα με Διαβήτη.

Η Εταιρεία Διαβητολογίας Κύπρου χαιρετίζει την Παγκόσμια Μέρα Διαβήτη με την σκέψη όλων μας να βρίσκεται στα Άτομα με Διαβήτη.Ευχόμαστε τα άτομα με Διαβήτη, να τυγχάνουν της καλύτερης ιατρικής παρακολούθησης και να έχουν πρόσβαση  σε όλες τις απαραίτητες τεχνολογικές εφαρμογές και φαρμακευτικές θεραπείες με στόχο την καλύτερη γλυκαιμική ρύθμιση.

Η καλή συνεργασία μεταξύ των διαφόρων ειδικοτήτων που ασχολούνται με τον Διαβητικό Aσθενή έχει σαν αποτέλεσμα την μείωση των επιπλοκών καί αύξηση του προσδόκιμου επιβίωσης.

Για αυτό ας εργαστούμε μαζί συλλογικά για ένα καλύτερο αύριο των Ατόμων με Διαβήτη».