Επιτακτική ανάγκη ο έλεγχος των ελιών μετά το Καλοκαίρι

Επιτακτική ανάγκη ο έλεγχος των ελιών μετά το Καλοκαίρι - Γράφει: Δρ Γεωργία Κουλέρμου, Πλαστικός Χειρουργός

Γράφει: Δρ Γεωργία Κουλέρμου
Πλαστικός Χειρουργός*

Ο λαμπερός ήλιος αποτελεί το σήμα κατατεθέν της πατρίδας μας. Η Κύπρος, μια μεσογειακή χώρα, διαθέτει ηλιοφάνεια καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, με τους καλοκαιρινούς μήνες να ξεπερνά τις 11.5 ώρες την ημέρα, και τη θερμοκρασία να υπερβαίνει τους 40 βαθμούς.
Στο πλαίσιο αυτό, οφείλουμε να προστατεύσουμε το σώμα μας, είτε με τη χρήση αντηλιακών, είτε αποφεύγοντας την υπερβολική έκθεση στον ήλιο, τις ιδιαίτερα δύσκολες ώρες της ημέρας. Ωστόσο, σε ένα νησί όπως η Κύπρος, είναι σχεδόν αδύνατον να αποφύγουμε εντελώς τον ήλιο.
Για τον λόγο αυτό, επιβάλλεται ο έλεγχος και η παρακολούθηση των ελιών στο σώμα αλλά και στο πρόσωπό μας, ιδιαίτερα μετά τους καυτούς μήνες του Καλοκαιριού. Είναι δηλαδή, επιτακτική ανάγκη να παρατηρούμε προσεκτικά τις ελιές μας, εάν έχουν αλλάξει χαρακτήρα και συμπεριφορά, αφού η ηλιακή ακτινοβολία μπορεί να γίνει ιδιαίτερα ενοχλητική.
Πως αντιλαμβανόμαστε ότι έχει αλλάξει ο χαρακτήρας μιας ελιάς;

  • Το μέγεθος: Κοιτάζουμε αν η ελιά μας έχει μεγαλώσει ή έχει μικρύνει σε σχέση με το μέγεθος που είχε πριν από το Καλοκαίρι.
  • Το χρώμα: Αν η ελιά είχε χρώμα μαύρο ή καφέ, τότε κοιτάζουμε αν έχει γίνει πιο σκούρο ή ακόμη αν έχει αποχρωματιστεί. Οι αλλαγές του χρώματος μπορεί να αφορούν όλη την επιφάνεια της ελιάς, ή ακόμα και ένα μικρό μέρος της.
  • Το σχήμα: Κάθε ελιά έχει ένα συγκεκριμένο και σταθερό σχήμα. Αυτό το σχήμα δεν αλλάζει. Κάθε αλλαγή του σχήματος της ελιάς θα πρέπει να μας θορυβήσει και να μας οδηγήσει στο γιατρό μας για εξέταση. Κοιτάζουμε λοιπόν προσεκτικά αν υπάρχει αλλαγή στο σχήμα.
  • Η συμπεριφορά: Κάθε ελιά πρέπει να έχει ουδέτερη συμπεριφορά και να μην μας ενοχλεί με την παρουσία της. Αν η ελιά εκπέμπει σήματα, τονίζοντας την παρουσία της με διάφορους τρόπους όπως φαγούρα, αιμορραγία, αλλαγή στους χαρακτήρες, τότε πρέπει να επισκεφθούμε άμεσα τον γιατρό μας. Γιατί ενδεχομένως να έφθασε η ώρα να την αφαιρέσουμε.
    • Η γιατρός Γεωργία Κουλέρμου εξετάζει στο ιατρείο της στη Λεωφόρο Προδρόμου 65 και στο Αμερικανικό Κέντρο Μαστού στην Λευκωσία. Για περισσότερες πληροφορίες και ραντεβού, μπορείτε να επικοινωνήσετε στα τηλέφωνα 99657810 και 22476804.