Επείγει η αλλαγή της σύνθεσης του Διοικητικού Συμβουλίου του Ο.Κ.Υπ.Υ.

Προσπαθεί να επιβάλει αναχρονιστικές μεθόδους διοίκησης χωρίς την όποια θεσμική διαβούλευση

 Η επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο Δημόσιος Τομέας της Υγείας με προεκτάσεις στη βιωσιμότητα του Γενικού Συστήματος Υγείας (ΓεΣΥ), δεν επιδέχεται άλλης καθυστέρησης, τονίζει σε ανακοίνωση της η Παγκύπρια Συντεχνία Κυβερνητικών Ιατρών (ΠΑΣΥΚΙ) και προσθέτει:

Είναι εμφανές ότι ο Ο.Κ.Υπ.Υ. πάσχει διοικητικά και λειτουργεί αυταρχικά, με αλαζονεία και έπαρση και προσπαθεί να επιβάλει αναχρονιστικές μεθόδους διοίκησης χωρίς την όποια θεσμική διαβούλευση, αναφέρει η συντεχνία και καλεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να παρέμβει άμεσα. Είναι εμφανές, αναφέρει η ΠΑΣΥΚΙ,  ότι έφτασε η ώρα για τροποποίηση της νομοθεσίας που διέπει τη λειτουργία του Ο.Κ.Υπ.Υ. αλλά και τη σύνθεση του Διοικητικού Συμβουλίου.

Πλέον τη Διεύθυνση των Νοσηλευτηρίων θα πρέπει να αναλάβουν άτομα με αποδεδειγμένη γνώση στη Διεύθυνση Υπηρεσιών Υγείας ( κάτοχοι σχετικών πτυχίων) με αποδεδειγμένα επιτυχημένη εμπειρία στη Διεύθυνση Οργανισμών Υγείας. Οι εξουσίες και υποχρεώσεις των Διοικητικών των Νοσοκομείων και του Οργανισμού θα πρέπει να περιορίζονται στην υλικοτεχνική υποδομή και τα οικονομικά ζητήματα και θα πρέπει να είναι υποβοηθητική στις αποφάσεις του Επιστημονικού Συμβουλίου όσον άφορά την παροχή υπηρεσιών υγείας. Επιτέλους θα πρέπει να τερματιστεί η οποιαδήποτε παρέμβαση αναρμόδιων σε ιατρικά και νοσηλευτικά θέματα.

Η επιβίωση των Δημοσίων Νοσηλευτηρίων δεν αφορά Βασίλεια όπως κάποιοι αρέσκονται να λένε εξυπηρετώντας αλλότρια συμφέροντα, αλλά οργανωμένες δομές κλινικών, που διαφύλαξαν και διαφυλάσσουν την υγεία των πολιτών. Τα Δημόσια Νοσηλευτήρια αναλαμβάνουν και όλα όσα η ιδιωτική πρωτοβουλία δεν καλύπτει και χωρίς να έχουν γνώμονα το κέρδος αλλά μόνο την υγεία των ασθενών. Τα Δημόσια Νοσηλευτήρια ΠΟΥΘΕΝΑ στον κόσμο δεν υποβάλλονται σε ανταγωνισμό της αγοράς και δεν αφήνονται να εξαθλιωθούν και να καταρρεύσουν λόγω κακοδιαχείρισης.”

ΟΛΟΙ ΟΙ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΕΧΟΥΝ

ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΑ ΑΥΤΟΝΟΗΤΑ

ΧΩΡΙΣ ΤΙΣ ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ

Εξάλλου η ΠΑΣΥΚΙ με άλλη ανακοίνωση της καταγγέλλει ότι διαφαίνεται ότι τα πρωτόκολλα ή/ και οι διαδικασίες, που άπτονται της ποιοτικής και θεσμοθετημένης ιατρικής, χρησιμοποιούνται από κάποιους κατά το δοκούν και πιθανότατα για ίδιον όφελος, καθώς επίσης για δημιουργία «φτηνών και απαράδεκτων εντυπώσεων καθαρά για επικοινωνιακούς λόγους» και καλεί Πολιτεία και αρμόδιους φορείς να τοποθετηθούν.

Η ΠΑΣΥΚΙ αναφέρει ότι «οι συνεχείς παρεμβάσεις, υποδείξεις και αμφισβήτηση της εξάσκησης της ιατρικής στα Δημόσια Νοσηλευτήρια ελλοχεύουν κινδύνους, πρωτίστως για τους ίδιους τους ασθενείς», σημειώνοντας πως «επιτέλους η Πολιτεία, όπως και οι αρμόδιοι φορείς, θα πρέπει να τοποθετηθούν».

«Υπενθυμίζουμε προς άπαντες ενδιαφερόμενους ότι αυτούς που κατηγορούμε με την μεγαλύτερη ευκολία είναι αυτοί που χειρίζονται τα δύσκολα εξειδικευμένα περιστατικά, τα περιστατικά που δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν από άλλους παρόχους, είναι αυτοί που αντιμετωπίζουν τα περιστατικά COVID-19», σημειώνει.

Καταληκτικά αναφέρει πως «η ανάγκη παρέμβασης του ίδιου του Υπουργού Υγείας δεν τιμά κανένα και ταυτόχρονα κρίνεται», προσθέτοντας πως «όλοι οι ασθενείς έχουν δικαίωμα στα αυτονόητα χωρίς τις οποιοδήποτε παρεμβάσεις».